Βαγγέλης Μαρινάκης : «Θέσεις εργασίας για τα παιδιά μας»

Βαγγέλης Μαρινάκης : «Θέσεις εργασίας για τα παιδιά μας»

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Πειραιάς Νικητής», Βαγγέλης Μαρινάκης, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega».

marinakis

Ο ισχυρός άνδρας του Θρύλου, ανέλυσε το πρόγραμμα της παράταξης για τον Πειραιά και τις λύσεις των προβλημάτων της πόλης. Τόνισε πως θέλει να φτιάξουν έναν καλύτερο Πειραιά για όλους τους πολίτες του πόλης που γέννησε την καλύτερη ομάδα της Ελλάδας.

Αναλυτικά όλα όσα δήλωσε ο Βαγγέλης Μαρινάκης…

Ένα πράγμα για το οποίο σας κατηγορούν όλοι και για το οποίο μιλούν είναι ότι θέλετε να γίνετε ο νέος Μπερλουσκόνι της Ελλάδας. Τι έχετε να πείτε για αυτό;

«Καταρχήν έχω τη δουλειά μου, η οποία δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα. Οι ναυτιλιακές μου επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Δεν έχω καμία σχέση με το Ελληνικό Δημόσιο. Η μόνη σχέση που έχω στην Ελλάδα είναι ο Ολυμπιακός. Για μένα ο Ολυμπιακός είναι ένα πάθος, είναι κάτι για το οποίο ξοδεύω χρήματα. Επομένως, Μπερλουσκόνι… δεν υπάρχει. Εγώ είμαι ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Έχω μεγαλώσει στον Πειραιά, έχω γεννηθεί στον Πειραιά, δραστηριοποιούμαι στον Πειραιά, με ενδιαφέρει η πόλη μου. Έτσι απλά».

Αφού πάτε τόσο καλά ως δημοτικός σύμβουλος και εκφράζετε ενδιαφέρον για τα κοινά, γιατί να μην αλλάξετε και επίπεδο πιο μετά;

«Δεν έχω μάθει να κρύβομαι. Θα σας το έλεγα ξεκάθαρα. Σε αυτή την προσπάθεια βγήκα μπροστά. Περπάτησα τον Πειραιά και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν το έκανα πρώτη φορά λόγο εκλογών. Στον Πειραιά είμαι, περπατάω κάθε μέρα, ξέρω πολύ καλά ποια είναι τα προβλήματά του και αυτό είναι κάτι που με απασχολεί ιδιαίτερα. Όχι μόνο εμένα, αλλά και πολλούς φίλους Πειραιώτες, διότι καθημερινά βλέπουμε πολλά πράγματα που μας στενοχωρούν και μας ενοχλούν και κάποια στιγμή, μια ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν, βγήκαμε μπροστά».

Γιατί δεν βγήκατε ακόμη πιο μπροστά, να θέσετε εσείς υποψηφιότητα για δήμαρχος. Διότι όλοι λένε ότι εσείς είστε εκείνος που κάνει κουμάντο στον συνδυασμό.

«Πρώτον, όπως είναι η Ελληνική νομοθεσία, δεν μπορώ λόγω της δραστηριότητάς μου στη ναυτιλία, στην οποία έχουμε να κάνουμε με off shore εταιρείες, παρόλο που είναι καθ’ όλα νόμιμες, σύμφωνα με τον νόμο 89 του 1967, ούτε να κατέβω για Δήμαρχος, ούτε να κατέβω στην πολιτική. Αυτό είναι το ένα. Το άλλο που για εμένα είναι και το πιο σημαντικό, είναι ότι ο Γιάννης Μώραλης είναι ένα παιδί το οποίο το γνωρίζω τα τελευταία 30 χρόνια, ένα παιδί με το οποίο έχουμε συνεργαστεί στενά τα τελευταία 4 χρόνια, ένα παιδί τίμιο, εργατικό, ένας άνθρωπος που μπορεί να προσφέρει και να αφιερώσει όλο του τον χρόνο στον Δήμο του Πειραιά. Έχει περάσει τις εξετάσεις του, έχει επιτύχει στον επαγγελματικό τομέα, είναι τεχνοκράτης και μπορεί να πετύχει ξανά. Το έχει κάνει στο παρελθόν».

Λέτε «θέλω να προσφέρω στον Πειραιά, μπορώ να προσφέρω στον Πειραιά». Και ο κόσμος αναρωτιέται εάν μπορείτε να προσφέρετε επειδή έχετε σχέδιο, δυνατότητα, γνωριμίες, ευρύτητα θεμάτων, δυνατοτήτων κλπ. ή επειδή έχετε λεφτά στην τσέπη σας και μαζί με 5 άλλους που θα συγκεντρωθείτε, θα βάλετε τα χρήματα για να γίνουν έργα; Γιατί ο κόσμος αυτό θέλει: Έργο.

«Και τα δύο. Το να βοηθάμε οικονομικά τον Πειραιά είναι κάτι το οποίο το κάνουμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια, δίχως να το προβάλλουμε. Είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμένα αυτό. Καθώς επίσης και ο Ολυμπιακός έχει μία πάρα πολύ μεγάλη κοινωνική προσφορά, όχι μόνο στον Πειραιά, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα. Είναι κάτι αυτονόητο και κάτι το οποίο θα συνεχίσουμε να κάνουμε».

Χρειάζεται βέβαια και κοινωνικό έργο. Υπάρχει πολύς κόσμος που υποφέρει. Εσείς είσαστε στην πιάτσα, το ξέρετε.

«Φυσικά το γνωρίζω, είναι έτσι όπως το λέτε».

Ο αντίπαλός σας, όμως, έχει κάνει καταγγελίες, ότι χρησιμοποιείτε ανορθόδοξες μεθόδους. Ότι μοιράζετε τρόφιμα, ότι προσπαθείτε να επηρεάσετε τους ψηφοφόρους κλπ.

«Το πρόβλημα του Πειραιά δεν είναι το τι λέει ο κάθε Μιχαλολιάκος, ο οποίος διαψεύδεται κατηγορηματικά από την Ελληνική Αστυνομία, από τον νομικό του σύμβουλο, ο οποίος είναι και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του. Ο δικηγόρος ο οποίος πήγε στο συμβάν, για λογαριασμό του κ. Μιχαλολιάκου, είναι ο ίδιος που τον διαψεύδει κατηγορηματικά. Το ίδιο κάνει και η Αστυνομία. Με κατηγορηματικό τρόπο. Το ίδιο κάνει και η Εκκλησία του Πειραιά. Το ζητούμενο, όμως, παραμένουν τα προβλήματα του Πειραιά. Και το έργο το οποίο μπορούμε να παράγουμε. Αυτό ενδιαφέρει τον Πειραιώτη. Το πώς θα βρει δουλειά το παιδί του. Τον νέο τον ενδιαφέρει πως θα χαμογελάσει ξανά»

Ευθεία ερώτηση. Εσείς έχετε ή χρησιμοποιείτε φουσκωτούς για να κάνετε τις δουλειές σας; Γιατί λέει ο Μιχαλολιάκος ότι έβρισκε κοστουμαρισμένους φουσκωτούς, οι οποίοι δεν τον άφηναν να πάει στο εκλογικό του κέντρο.

«Τον κ. Μιχαλολιάκο τον διαψεύδουν οι δικοί του άνθρωποι. Να σας πω εγώ ότι αυτά που λέει δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, όταν τον διαψεύδουν οι δικοί του άνθρωποι, αλλά και οι Αρχές, κατηγορηματικά κιόλας… Τι άλλο να σας πω εγώ;».

Ξέρετε ότι κυκλοφορεί, πάντως, ως φήμη, το ότι ο συνδυασμό εξαγοράζει ψήφους; Πρέπει να το αντιμετωπίσετε με κάποιο τρόπο!

«Με χιούμορ το αντιμετωπίζω, πώς να το αντιμετωπίσω; Ο καθένας από εμάς πρέπει, εάν θέλουμε να μιλάμε για δημοκρατία, να τη σέβεται κιόλας! Αυτή είναι η επιθυμία του Πειραϊκού λαού. Όχι όταν δεν συμφωνούμε με το τι ψήφισε ο Πειραιώτης, να αρχίζουμε να βρίσκουμε δικαιολογίες…».

Πέρα από το αυτονόητο, ότι μπορείτε μαζί με μερικούς ακόμη εφοπλιστές, που θα βάλετε χρήματα και θα κάνετε έργο για τον Πειραιά, τι παραπάνω μπορείτε να προσφέρετε από τον κ. Μιχαλολιάκο;

«Εμείς τις τελευταίες 35-40 μέρες καθίσαμε και δουλέψαμε σκληρά. Νύχτα-μέρα. Φτιάξαμε ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένο, κοστολογημένο. Το οποίο δεν το φτιάξαμε για να χαϊδέψουμε τα αυτιά των Πειραιωτών, αλλά μόνο και μόνο και μόνο για να μπορεί άμεσα να εξελιχθεί και να υλοποιηθεί. Αν διαβάσετε το πρόγραμμά μας, το οποίο έχουμε φτιάξει εδώ και 30 μέρες και ακούσετε τι είπε ο Πρωθυπουργός προχθές για το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Ελλάδας για τα επόμενα 6 χρόνια, αλλά και για το ΕΣΠΑ, θα δείτε ότι εμείς τα έχουμε γράψει αυτά εδώ και 30 μέρες. Και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για αυτό. Και είδατε ότι ο κ. Μώραλης χθες κιόλας έστειλε επιστολή όχι μόνο στον Πρωθυπουργό, αλλά και σε όλους τους αρχηγούς των κομμάτων, να δεσμευτούν ότι ο Πειραιάς θα είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες του προγράμματος ανάπτυξης. Αυτά που λέμε εμείς για τη ναυτιλία και για τον Πειραιά ως ένα μεγάλο ναυτιλιακό κέντρο της Ευρώπης, τα είδαμε χθες στις ανακοινώσεις. Όταν μιλάμε για 70.000 θέσεις εργασίας από τη ναυτιλία, ο Πειραιάς πιστεύω ότι δικαιούται τουλάχιστον τις 30.000. Όταν μιλάμε για 225.000 θέσεις εργασίας στον Τουρισμό και στον Πειραιά φτάνουν περίπου 2,5 εκατομμύρια τουρίστες από τα κρουαζιερόπλοια, νομίζω ότι δικαιούται τουλάχιστον 5.000 θέσεις εργασίας».

Πως θα τους κρατήσετε τους τουρίστες, αλήθεια; Τι πρέπει να κάνετε;

«Είναι λυπηρό το ότι φεύγουν. Έχεις 2,5 εκατομμύρια τουρίστες, τους οποίους αν τους υποδεχθείς σωστά και τους έχεις ενημερώσει, μπορούν να μείνουν. Είναι πολύ απλό, αρκεί να έχεις γνώσεις, να έχεις δουλέψει και να έχεις πρόγραμμα. Και να μπορείς να διαχειριστείς τις ευκαιρίες που έρχονται. Όταν αυτοί οι άνθρωποι φτάνουν στον Πειραιά θα έπρεπε ήδη να έχουν ενημερωθεί με ένα ωραίο ντοκιμαντέρ, με ένα βιβλίο για τον Πειραιά, το οποίο θα τυπώνεται στα αγγλικά, στα ισπανικά και σε άλλες γλώσσες. Να δουν την ιστορία του Πειραιά, τα αξιοθέατα. Ο Πειραιάς έχει πάρα πολλές φυσικές ομορφιές. Έχει ένα πάρα πολύ ωραίο Αρχαιολογικό Μουσείο. Το Μικρολίμανο είναι ένα πάρα πολύ ωραίο μέρος. Το οποίο είμαι σίγουρος ότι σε όλους τους τουρίστες αρέσει. Αλλά πρέπει να τους ενημερώσεις και να αναδείξεις τις ομορφιές του. Αν αυτοί οι άνθρωποι περπατήσουν δύο ώρες στον Πειραιά, αλλάζει η τοπική οικονομία. Αλλά πρέπει να κάνεις πράγματα. Και σας λέω ότι αυτά δεν κοστίζουν. Μια σωστή διαχείριση χρειάζεται και γνώσεις και ανθρώπους να τα φέρουν σε πέρας».

Διαβάζω ένα μήνυμα από έναν Πειραιώτη, ο οποίος λέει ότι ο κ. Μαρινάκης μοιράζει τρόφιμα στους ανθρώπους εδώ και 25 χρόνια, όχι τώρα που είναι υποψήφιος.

«Το θέμα δεν είναι αν μοιράζουμε τρόφιμα ή όχι. Θέλω ο Πειραιάς να φτάσει σε ένα σημείο να μη χρειάζεται τρόφιμα χρειάζεται δουλειά και να μπορεί ο κόσμος να ζει αξιοπρεπώς. Έχω μάθει στη ζωή μου να παράγω έργο. Να παράγω θέσεις εργασίας και όχι να κάθομαι επάνω στις καρέκλες».

Οι σχέσεις σας με τους κρατούντες ποιες είναι;

«Εμείς κοιτάμε τη δουλειά μας. Κοιτάμε πώς να παράγουμε έργο. Δεν με ενδιαφέρει η πολιτική όπως και δεν με ενδιαφέρει τι κάνουν οι πολιτικοί. Όταν έχουμε ένα πρόβλημα για τον Πειραιά μπορούμε να σηκώσουμε το τηλέφωνο και τεκμηριωμένα να πούμε ότι θέλουμε πράγματα για συγκεκριμένους λόγους και ότι μπορούμε να κάνουμε συγκεκριμένα πράγματα. Εγώ έτσι έχω μάθει στη ζωή μου».

Σας ακούνε όμως;

«Όταν μπορείς να τεκμηριώσεις αυτά που λες και έχεις και ένα κύρος, βέβαια σε ακούνε!».

Είχατε πει ότι θα ψηφίζατε Δρίτσα, εάν δεν μπαίνατε στον δεύτερο γύρο.

«Υποθετικά ναι το είχα πει».

Ο κ. Δρίτσας όμως δεν το ανταπέδωσε αυτό. Είπε χθες, νομίζω, «ψηφίστε κατά συνείδηση, ούτε Μώραλη ούτε Μιχαλολιάκο». Εσείς πως το είχατε πει;

«Το σκεπτικό ήταν ότι σε επίπεδο ανθρώπων και χωρίς δεύτερη σκέψη, θα ψήφιζα Δρίτσα. Γιατί ο κ. Δρίτσας έχει μάθει να σέβεται τη Δημοκρατία. Έχει δουλέψει. Είναι πολύ σημαντικό για εμένα αυτό. Και έτσι χωρίς να κρυφτώ, είπα την άποψή μου».

Για την Περιφέρεια; Έχετε άποψη;

«Αυτό που με ενδιαφέρει είναι ο Πειραιάς και αυτό που με ενδιαφέρει για το άμεσο μέλλον είναι ο Γιάννης Μώραλης να μπορεί να συνεργαστεί είτε με την κα. Δούρου, είτε με τον κ. Σγουρό, όσο καλύτερα γίνεται, για να μπορέσει ο Πειραιάς να απορροφήσει τα κονδύλια που απαιτούνται για να κάνουμε έργο».

Αυτό που είπε ο κ. Μώραλης απηχεί και τη δική σας θέση; Είστε, δηλαδή, στην κεντροαριστερά;

«Ο κ. Μώραλης έχει μεγαλώσει σε ένα σπίτι με Δημοκρατικές αρχές, από έναν προοδευτικό πατέρα, τίμιο. Έχει δώσει αγώνες για την κεντροαριστερά και είναι ο πλέον κατάλληλος για να σας μιλήσει για αυτό. Εμείς αυτή τη στιγμή καλούμε όλους τους Πειραιώτες να δώσουν το χέρι σε αυτή την προσπάθεια πολύ καλύτερο. Να φτιάξουμε έναν Πειραιά που δεν θα μαστίζεται από την ανεργία. Που ο Πειραιώτης θα μπορεί να είναι αξιοπρεπής και δεν θα κοιτάζει προς την Αθήνα, αλλά προς τη θάλασσα. Γιατί εκεί είναι η δύναμη. Από εκεί έρχεται».

Κάτι άλλο που προκάλεσε συζητήσεις, είναι εάν ο κ. Μιχαλολιάκος είναι Ολυμπιακός ή Παναθηναϊκός. Φαντάζομαι δεν εννοείτε ότι όποιος κατεβαίνει πρέπει να έχει πιστοποιητικό ότι είναι Ολυμπιακός…

«Εμείς μέσα στο ψηφοδέλτιό μας έχουμε 5-6 Παναθηναϊκούς. Αν βάλετε και τους διαμερισματικούς είναι και παραπάνω. Έχουμε και ΑΕΚτζήδες, πάρα πολλούς Εθνικούς. Προς Θεού. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι τα προβλήματα του Πειραιά και όχι εάν είναι Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ή οτιδήποτε άλλο ο αντίπαλός μας. και ο αθλητισμός όμως, όσον αφορά τα ερασιτεχνικά σωματεία και όσον αφορά τον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό, είναι επίσης κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Εκεί υπήρξε ένα τεράστιο πρόβλημα, τα τελευταία 4 χρόνια, παρόλο που έγιναν προτάσεις στον Δήμο για να αξιοποιήσουμε χώρους, χωρίς κανένα έξοδο για τον Δήμο! Το μόνο που εισέπραξε ο Ερασιτέχνης Ολυμπιακός, ήταν μία αδιαφορία και μία άρνηση. Χωρίς κανέναν λόγο! Είναι πάρα πολλά πράγματα λάθος. Αλλά τον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό και τα ερασιτεχνικά σωματεία του Πειραιά, που φροντίζουν το φυτώριο του Πειραιά, όλα αυτά τα παιδάκια που αθλούνται, πρέπει να τα βοηθήσουμε. Το γιατί ο κ. Μιχαλολιάκος δεν βοηθούσε, είναι αξιοπερίεργο. Και είναι κάτι για το οποίο πρέπει να δοθούν λύσεις!».

Θέλω να μου πείτε την άποψή σας, επειδή γίνονται συσχετίσεις, για το φαινόμενο του κ. Μπέου στον Βόλο. Σας σχετίζουν, όχι ως πρόσωπα, αλλά ως πολιτικό φαινόμενο.

«Δε νομίζω ότι υπάρχει καμία σχέση. Εμείς αυτό που κοιτάμε είναι ο Πειραιάς. Το τι μπορεί να κάνει ο κ. Μπέος στον Βόλο, το τι μπορεί να κάνει ο οποιοσδήποτε άλλος κύριος σε οποιαδήποτε άλλη πόλη, είναι κάτι το οποίο δεν μας απασχολεί».

Και για την Χρυσή Αυγή; Εμφανίζονται ξαφνικά πολλοί υποψήφιοι, εκεί που τους λοιδορούσαν, να «φλερτάρουν» τώρα…

«Κοιτάξτε. Εμείς έχουμε κάνει ένα κάλεσμα σε όλους τους Πειραιώτες. Δεν μας ενδιαφέρουν τα κόμματα. Το ψηφοδέλτιο το δικό μας είναι υπερκομματικό, όπως επίσης έχει και πάρα πολλούς ανεξάρτητους συμβούλους, οι οποίοι θέλουν να προσφέρουν στην αυτοδιοίκηση».

Ως πρόσωπο, ως δημοτικός σύμβουλος, αλλά και ως πρόσωπο διακεκριμένο, καταδικάζετε τη δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής;

«Νομίζω ότι είναι αυτονόητο. Δεν το συζητάμε καν».

Θεωρείτε ότι έχετε κάνει όσα χρειάζεται για να είναι καθαρό το ελληνικό ποδόσφαιρο;

«Σίγουρα έχουμε κάνει πολλά! Για να ξεκαθαρίσουμε. Σίγουρα υπάρχουν προβλήματα. Θεωρώ όμως ότι έχουμε προσφέρει πολλά, έχουμε κάνει πολλά. Οι υποδομές μας, οι Ακαδημίες μας, οι Σχολές μας, όλα αυτά».

Για το ελληνικό ποδόσφαιρο;

«Ο Ολυμπιακός μέσα στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι! Και όλα τα σωματεία με τα οποία συνεργάζεται ο Ολυμπιακός, τα ερασιτεχνικά σωματεία του Πειραιά. Για εμένα, εκεί είναι το θέμα. Το πώς τα παιδιά, όχι μόνο στον Πειραιά, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, θα αγαπήσουν τον αθλητισμό. Μέσα από το ποδόσφαιρο που έχει προβολή, θα εμπνεύσεις τα παιδιά και θα κάνεις τα παιδιά να αγαπήσουν τον αθλητισμό και αντί να γυρνάνε στα μπαρ, να είναι κοντά στον αθλητισμό. Στο Στάδιο Καραϊσκάκη, τα τελευταία 4 χρόνια, που έρχονται τα παιδιά με τους γονείς τους, δεν έχει γίνει το παραμικρό. Και αυτό για εμένα είναι πολύ σημαντικό».

Λεφτά έχετε, δόξα έχετε, φήμη, ο Πρόεδρος του Ολυμπιακού είστε. Τι είναι αυτό που σας κίνησε να ασχοληθείτε και με αυτό;

«Μέχρι σήμερα ότι έχω να πω σας κοιτάζω στα μάτια και το λέω. Και είμαι πάρα πολύ ξεκάθαρος. Είδαμε λοιπόν ότι υπάρχουν προβλήματα. Και προβλήματα που χρειάζονται λύση και είπα να βγω και εγώ μπροστά και να μην κρυφτώ, πίσω από έναν Δήμαρχο ή πίσω από έναν συνδυασμό. Να εκτεθώ. Όταν εγώ δεσμεύομαι για πάρα πολλά έργα, για πάρα πολλούς ανθρώπους οι οποίοι βλέπουν την αλλαγή που έρχεται, είναι σημαντικό να είμαι και εγώ εκεί».

Κάτι τελευταίο. Μία δέσμευση, επειδή λένε έξω ότι «για να πηγαίνει ο Μαρινάκης για τον Πειραιά, θέλει να πάρει δουλειές». Μπορείτε να δεσμευτείτε εδώ, τώρα, ότι δεν θα πάρετε καμία δουλειά;

«Καμία δουλειά. Απολύτως καμία δουλειά. Αυτό που θέλουμε και ήμασταν και οι πρώτοι που δεσμευτήκαμε, είναι το λιμάνι. Ότι δεν μπορεί να πουληθεί το λιμάνι του Πειραιά. Διασφαλίζουμε τις θέσεις εργασίας. Το ίδιο κάναμε για την καθαριότητα. Για τους εργαζόμενους εκεί. Όχι μόνο δεσμεύομαι, δίνω τον λόγο μου για αυτό. Και ο λόγος μου είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό».

Share and Enjoy !

0Shares
0 0