Μαρία Αγαπίου: Mια Κύπρια πρωταθλήτρια στο Καράτε!


Ο Κωνσταντίνος Καλογερόπουλος φιλοξενεί σήμερα στην εφημερίδα μας την Μαρία Αγαπίου μια Κύπρια πρωταθλήτρια στο Καράτε. Και παράλληλα σπουδάζει και στην χώρα μας Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στην Ξάνθη

Πες μας λίγα λόγια για εσένα!
Είμαι η Μαρία Αγαπίου και είμαι 18 ετών. Σπουδάζω στην Πολυτεχνική Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στην Ξάνθη , και παράλληλα ασχολούμαι με το Καράτε , συγκεκριμένα 15 χρόνια και τα 12 από αυτά με τον πρωταθλητισμό. Μέχρι στιγμής έχω λάβει πολλές φορές μέρος σε παγκόσμια και πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα στο εξωτερικό αλλά και κυρίως σε παγκύπρια και πανελλαδικά. Σε πολλά από αυτά και στο εξωτερικό και στην Κύπρο έχω κατακτήσει και της 3ης θέσεις του βάθρου. Στο επίπεδο ζώνης βρίσκομαι στο 3o Dan.

Οι θυσίες που έχεις κάνει για να φτάσεις στο συγκεκριμένο επίπεδο;
Οι θυσίες που έχω κάνει για να φτάσω σε αυτό το επίπεδο είναι αρκετές καθώς και δεν μετανιώνω για αυτή την απόφαση και μάλιστα θα τα ξανά έκανα από την αρχή . Όπως όλοι οι αθλητές , έτσι και εγώ ήμαστε “υποχρεωμένοι” να θυσιάσουμε πολλά για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα , στους στόχους και στα όνειρα μας.

Σε βοήθησε ο αθλητισμός να ξεπεράσεις αλλά καί να αντιμετωπίσεις δικά σου προβλήματα έξω από το αθλητικό σου περιβάλλον με πιο ορθό τρόπο.

Βέβαιος και ο αθλητισμός με βοηθάει στην έξω μου ζωή , αφού χάρις αυτόν κτίζω τον χαρακτήρα μου αλλά και τον σεβασμό μου. Επίσης έχω μάθει να διαχειρίζομαι την νίκες μου αλλά και της ήττες μου κάτι που βρίσκω και στην ζωή μου καθημερινά.

Σε συνδυασμό με την 1η τι σε ενέπνευσε να ασχοληθείς με το συγκεκριμένο άθλημα και τι σε κέρδισε στο συγκεκριμένο άθλημα τι το έκανε διαφορετικό από τα άλλα
Λόγω το ότι ξεκίνησα από πολύ μικρή ηλικία δεν ήταν καθαρά δική μου απόφαση να αρχίσω το συγκεκριμένο άθλημα αλλά των γωνιών μου. Όμως χάρις την αγάπη και την αφοσίωση του προπονητή μου , μου κέντρισε απόλυτα το ενδιαφέρον, και αρχίζοντας και τους αγώνες και της σκληρές προπονήσεις κατάλαβα πως ανήκω σε αυτό το άθλημα.

Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια που ασχολείσαι με τον αθλητισμό, ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σου έχουν δώσει;
Η κάθε συμβουλή κρύβει πίσω της ένα αποτέλεσμα, έτσι και ο προπονητής μου καθοδηγώντας και ενθαρρύνοντας προς τον στόχο μας λέει με τον δικό του τρόπο πως “ήμαστε αυτοί που ήμαστε , πως δουλεύοντας μπορούμε να κάνουμε πολλά και πως όποιο αποτέλεσμα και να φέραμε δεν έχει σημασία ποιο είναι αυτό διότι βγαίνει από εμάς και τα όρια μας”.
Ποια συναισθήματα και σκέψεις σε κατακλύζουν λίγα δευτερόλεπτα πριν τον αγώνα;
Πάντα όσα χρόνια και εμπειρία και αν περάσουν τα συναισθήματα πριν τον αγώνα κάθε φορά είναι τα ίδια. Το άγχος, οι σκέψεις αν θα τα καταφέρω η όχι , αν έχω κάνει την σωστή προετοιμασία. Όμως πατώντας το πόδι μου στο τατάμι η μόνη σκέψη που κυριεύει είναι να προσπαθήσω για την νίκη.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή που έπρεπε να αντιμετωπίσεις ως αθλήτρια;

Η πιο δύσκολη στιγμή ως αθλήτρια δεν ήταν καμιά άλλη παρά μόνο η απόφαση των σπουδών μου και η σχέση του καράτε με αυτό. Η απόφαση του εξωτερικού με σπρώχνει πίσω στο άθλημα μου και καλούμαι καθημερινά να αντιμετωπίζω της συνθήκες που έχω αυτό το διάστημα για να μπορώ να συνεχίσω αυτό που αγαπώ.

Σε στήριξαν οι γονείς σας σε όλη αυτή την προσπάθεια;

Εννοείται πως εκτός από τον προπονητή μου που πλεον θεωρείται ο καλύτερος μου φίλος , δεν θα έφτανα εδώ που είμαι αν δεν είχα την στήριξη της οικογένειας μου. Είναι ο μεγαλύτερος μου χορηγός αφού χωρίς αυτούς δεν θα βρισκόμουν σε πολλούς μου αγώνες στο εξωτερικό. Είναι αυτοί που ανέχονται την κάθε μου ήττα και κάθε κακία μέρα , καθώς είναι αυτοί που χαίρονται πραγματικά για την κάθε μου επιτυχία. Για όλα αυτά τους είμαι πραγματικά ευγνώμων.
Οι στόχοι και οι φιλοδοξίες της Μαρίας Αγαπίου ;
Στόχος μου είναι να τελειώσω όσο πιο επιτυχημένα την σπουδή μου και παράλληλα να μείνω στο αγωνιστικό μέρος του καράτε μέχρι να εξαντληθεί αυτό και να συνεχίσω διδάσκοντας το άθλημα παράλληλα με την αρχιτεκτονική.
Τέλος μια συμβουλή που θα έδινες σε κάποιον νέο αθλητή;
Συμβουλή που θα έδινα σε κάθε νέο αθλητή είναι να ζει την στιγμή όσο καλύτερα μπορεί και να γεμίζει της αναμνήσεις του με εικόνες που το κάνουν να πιστεύει πως αξίζει αυτό που κάνει. Να μην τα παρατάει σε κάποια αποτυχία γιατί η κάθε ήττα φέρνει την κάθε νίκη. Με απλά λόγια να μην αφήσει ΠΟΤΕ αυτό που αγαπά!