Γεμίζει τα ταμία η UEFA!

e8dedeb2d648ca8e8c9d98fcd1c6d1be_XL

 

Η UEFA έκανε επισήμως γνωστά τα ποσά που θα καρπωθούν οι ομάδες που συμμετέχουν στο Champions League και το Europa League – Τι θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες με βάση τη συμμετοχή τους, αρχικά, στους ομίλους των διοργανώσεων.

Οι όμιλοι του Champions League δεν αποκαλούνται… τυχαία «χρυσοφόροι». Γενικότερα, η ευρωπαϊκή παρουσία των ομάδων πέρα από το πρεστίζ και τη διεύρυνση των εμπειριών που αποκτούν από τη συμμετοχή τους στις κορυφαίες διοργανώσεις, γεμίζει και τα ταμεία και είναι ένα από τα βασικά κίνητρα που έχει θεσπίσει η UEFA έτσι ώστε να ανεβαίνει το επίπεδο, ο ανταγωνισμός και κατ’ επέκταση τα δικά της κέρδη με την παρουσία υψηλού επίπεδου θεάματος.

«Χρυσάφι» στο Champions League

Όπως κάνει κάθε χρόνο η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία, ανακοίνωσε και φέτος τα χρήματα που θα διαθέσει στους συμμετέχοντες στο Champions League, τα οποία είναι πολλά περισσότερα από αυτά του Europa League. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί, μαζί με τα χρήματα που πήρε η Ρεάλ Μαδρίτης και η Σεβίλλη για την παρουσία τους στον τελικό του UEFA Super Cup, για το Chmapions League 2014/2015 φτάνει στα 1,34 δισεκατομμύρια ευρώ!

Το εν λόγω ποσό μοιράζεται ως εξής. Τα 55 εκατ. ευρώ πάνε στις ομάδες που έφτασαν ως τα play off της διοργάνωσης. Αυτό σημαίνει πως κάθε ομάδα από τις 20 που συμμετείχαν, θα πάρει 2,1 εκατ. ευρώ. Το 75% των τηλεοπτικών και εμπορικών δικαιωμάτων της διοργάνωσης φτάνει στα 530 εκατ. ευρώ και θα πάει στις ομάδες. Το υπόλοιπο 25% θα διατεθεί από την UEFA προς όφελος του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και θα χρησιμοποιηθεί από την ομοσπονδία για να καλυφθούν οργανωτικά και διοικητικά κόστη, αλλά και πληρωμές προς ομοσπονδίες χωρών και εθνικά πρωταθλήματα βάσει κανονισμών.

Μίνιμουμ 8,6 εκατ. ευρώ χωρίς το market pool ο Ολυμπιακός

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η UEFA, οι 32 ομάδες που συμμετέχουν στους ομίλους του Champions League θα πάρουν το λιγότερο 8,6 εκατ. ευρώ. Το εν λόγω ποσό, φυσικά, θα μπει και στα ταμεία της ΠΑΕ Ολυμπιακός από τη συμμετοχή των «ερυθρόλευκων» στη διοργάνωση. Από εκεί και πέρα, θα μοιραστεί και το market poll των 37,4 εκατ. ευρώ ενώ κάθε νίκη θα επιβραβεύεται με 1 εκατ. ευρώ και κάθε ισοπαλία με 500.000 ευρώ. Οι ομάδες που θα καταφέρουν να προκριθούν στη φάση των «16» θα πάρουν επιπλέον 3,5 εκατ. ευρώ. Όσοι περάσουν στα προημιτελικά, θα πάρουν ακόμα 3,9 εκατ. ευρώ ενώ η τελική τετράδα θα πάρει 4,9 εκατ. ευρώ. Ο νικητής του Champions League θα πάρει 10,5 εκατ. ευρώ ενώ ο φιναλίστ 6,5 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι πρωταθλήτριες ομάδες που αποκλείστηκαν από τους ομίλους θα πάρουν 200.000 ευρώ, ενώ όσοι έφτασαν στον τρίτο προκριματικό γύρο, 200.000 ευρώ επίσης. Όσοι έμειναν στον δεύτερο προκριματικό θα πάρουν 175.000 ευρώ, ενώ όσοι αποκλείστηκαν στον πρώτο προκριματικό γύρο θα πάρουν 150.000 ευρώ. Όσο για το UEFA Super Cup, που αναφέραμε, η νικήτρια Ρεάλ Μαδρίτης παίρνει 3 εκατ. ευρώ ενώ η φιναλίστ Σεβίλλη, 2,2 εκατ. ευρώ.

Από 1,3 εκατ. ευρώ σε ΠΑΟ, ΠΑΟΚ, Αστέρα

Σε ό,τι αφορά τώρα το Europa League, τα χρήματα που μοιράζονται είναι σαφώς λιγότερα. Τα χρήματα που έχουν προκύψει από τηλεοπτικά και εμπορικά δικαιώματα φτάνουν στα 225 εκατ. ευρώ, με την UEFA να κάνει τον ίδιο διαχωρισμό. Το 75% πάει στους συλλόγους που συμμετέχουν στη διοργάνωση και το 25% παραμένει διαθέσιμο για τις ανάγκες της ομοσπονδίας και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Συνεπώς, μένουν 168,75 εκατ. ευρώ, στα οποία προστίθενται 40 εκατ. ευρώ από το Champions League υπό τη μορφή… δωρεάς, με το συνολικό ποσό που θα μοιραστεί να φτάνει στα 208,75 εκατ. ευρώ.

Από το ποσό αυτό το 60%, που αντιστοιχεί σε 125,25 εκατ. ευρώ, θα πάει στις ομάδες που έχουν εξασφαλίσει την παρουσία τους στους ομίλους αλλά και για τα αποτελέσματα και τις προκρίσεις τους στη διοργάνωση. Το υπόλοιπο 40% θα μοιραστεί ως market pool, όπως συμβαίνει και στο Champions League. Συνεπώς κάθε μία από τις 48 ομάδες της φάσης των ομίλων του Europa League, θα πάρει 1,3 εκατ. ευρώ, χρήματα που θα καρπωθούν Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ και Αστέρας Τρίπολης. Η κάθε νίκη θα φέρνει 200.000 ευρώ ενώ η κάθε ισοπαλία 100.000 ευρώ. Πιθανή πρόκριση στους «32» δίνει 200.000 ευρώ επιπλέον, στους «16» 350.000 ευρώ, στην 8άδα 450.000 ευρώ και στα ημιτελικά 1 εκατ. ευρώ. Ο νικητής του Europa League θα πάρει 5 εκατ. ευρώ ενώ ο φιναλίστ 2,5 εκατ. ευρώ.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0