«Χαβιέρ, μπες και απόλαυσε κάθε στιγμή!»

galleti

Μπαίνεις στον αγωνιστικό χώρο, ο κόσμος ανεβάζει παλμούς στις εξέδρες και αρχίζει να ηχεί στα αυτιά σου αυτή η γλυκιά μουσικούλα. «Die Meister, Die Besten, Les Grandes Equipes, The Champions» ερμηνεύει, φτάνοντας στο αποκορύφωμά της, η Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου.

Και εσύ, όπως εξηγεί ο Λουτσιάνο Γκαλέτι, καταλαβαίνεις ότι οι κόποι σου ανταμείφθηκαν. «Είναι κάτι μοναδικό. Καταλαβαίνεις ότι είσαι στο Τσάμπιονς Λιγκ, στην κορυφαία διοργάνωση στον πλανήτη, με τις καλύτερες ομάδες και τους καλύτερους ποδοσφαιριστές» επισημαίνει ο Αργεντινός μεσοεπιθετικός του ΟΦΗ, ο οποίος έζησε το απόλυτο ποδοσφαιρικό πάρτι με τη φανέλα του Ολυμπιακού.

Απόψε οι «ερυθρόλευκοι» ρίχνονται στη μάχη των ομίλων για 15η φορά στην ιστορία τους. Στις προηγούμενες 14 κατάφεραν να προκριθούν στην επόμενη φάση στις τρεις. Στις δύο τελευταίες ο Λούτσι ήταν παρών.

Το μήνυμα στον «κούνελο»

Και όπως ένας Αργεντινός συνέβαλε τα μέγιστα στην πρόκριση, ένας άλλος εκπρόσωπος της χώρας του ταγκό καλείται να ηγηθεί της ομάδας του Πειραιά. Ο Χαβιέρ Σαβιόλα, περί ου ο λόγος, δέχεται την ευχή – προτροπή – συμβουλή του Γκαλέτι.

«Να απολαύσει κάθε ματς, κάθε στιγμή αυτής της διοργάνωσης, η οποία είναι πάντα πολύ σημαντική για τον Ολυμπιακό» το μήνυμα του 33χρονου ακραίου χαφ, ο οποίος συνεχάρη τους συμπατριώτες του, Σαβιόλα και Τσόρι Ντομίνγκες, για την επιλογή τους να έρθουν στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό. «Εκαναν μια καλή επιλογή και τους εύχομαι κάθε επιτυχία» συμπληρώνει ο πρώην άσος των «ερυθρόλευκων», ο οποίος δεν ξεχνάει τις στιγμές που έζησε στη διοργάνωση με το πλέον πολυπόθητο… σεντόνι στον κόσμο.

«Η συμμετοχή του Ολυμπιακού στο Τσάμπιονς Λιγκ ήταν μεγάλο κίνητρο για να έρθω στην Ελλάδα, αλλά όχι το μοναδικό» επισημαίνει, φέρνοντας στον νου του νίκες όπως αυτή στη Βρέμη επί της Βέρντερ ή στη Ρώμη επί της Λάτσιο, όπου μάλιστα πέτυχε το γκολ της ισοφάρισης και σύνθημα για την ανατροπή.

«Χρυσές» αναμνήσεις

«Αμφότερες οι νίκες ήταν πολύ σημαντικές, γιατί ο Ολυμπιακός είχε πολύ καιρό να κερδίσει εκτός έδρας (σ.σ. για την ακρίβεια στο Τσάμπιονς Λιγκ δεν τα είχε καταφέρει μέχρι τότε). Στο ματς της Βρέμης όλοι πιστέψαμε ότι μπορούμε να προκριθούμε και εντ έλει έτσι έγινε» θυμάται ο Γκαλέτι, ο οποίος διατηρεί σε ξεχωριστή θέση του μυαλού και της καρδιάς του… μια ήττα. Το 4-2 από τη Ρεάλ Μαδρίτης στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου».

Ο λόγος; «Ηταν ένα από τα καλύτερά μας παιχνίδια, παίξαμε για 80 λεπτά με παίκτη λιγότερο και κοιτάξαμε στα μάτια τη Ρεάλ» συμπληρώνει ο Λούτσι, ο οποίος φέτος πραγματοποίησε το όνειρο της επιστροφής στα γήπεδα, ύστερα από την περιπέτειά του με το νεφρό. Ονειρεύεται να ακούσει και πάλι τη… γλυκιά μουσικούλα ως ποδοσφαιριστής; «Ποτέ δεν ξέρεις. Εγώ προπονούμαι κάθε μέρα για να πετύχω τα όνειρά μου» λέει σχετικά…

«Στην καρδιά μου ο Ολυμπιακός»

Τρία χρόνια με την ερυθρόλευκη φανέλα δεν σβήνουν έτσι εύκολα. Μπορεί να μεσολάβησε (και να βρίσκεται σε εξέλιξη) δικαστική διαμάχη, αλλά ο Ολυμπιακός παραμένει βαθιά ριζωμένος στην καρδιά του Λουτσιάνο Γκαλέτι. Και απόψε, εφόσον του το επιτρέψουν οι υποχρεώσεις του με τον ΟΦΗ, θα βρίσκεται στα επίσημα του Καραϊσκάκη για να τον δει αγωνιζόμενο κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν. Πριν φύγει από τον Ολυμπιακό, είχε δει ένα ματς μαζί με τους φιλάθλους, με αντίπαλο (κατά σύμπτωση) τον ΟΦΗ. Απόψε, όμως, θα καθίσει αλλού.

Ο λόγος; «Θα είμαι με την οικογένεια και θέλω ένα πιο ήσυχο μέρος» λέει με χαμόγελο. «Ο Ολυμπιακός είναι πάντα στην καρδιά μου, ο κόσμος του είναι καταπληκτικός και, όποτε μπορώ, θα πηγαίνω να τον βλέπω στα ευρωπαϊκά του παιχνίδια» τονίζει ο Αργεντινός, ο οποίος συνέθεσε ένα μοναδικό δίδυμο στα άκρα με τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς. Θεωρεί εφάμιλλο αυτό των Τζόελ Κάμπελ και Βλάντιμιρ Βάις; «Πρέπει να δούμε πώς θα προσαρμοστούν στο ελληνικό ποδόσφαιρο και στον Ολυμπιακό. Είναι πολύ καλοί παίκτες και μακάρι να τα πάνε καλά και να βοηθήσουν τον Ολυμπιακό να πετύχει τους στόχους του» τονίζει με μια… ντρίμπλα από τα παλιά.

«Ζόρικος ο όμιλος, εφικτή η πρόκριση»

Ο Ολυμπιακός έχει Χαβιέρ Σαβιόλα, Τσόρι Ντομίνγκες και Αριέλ Ιμπαγάσα, έστω και αν ο «Κάνιο» έμεινε εκτός Τσάμπιονς Λιγκ. Η Παρί καμαρώνει για Εζεκιέλ Λαβέτσι και Χαβιέρ Παστόρε, η Μπενφίκα για Εζεκιέλ Γκαράι – Νικολάς Γκαϊτάν και η Αντερλεχτ για Ματίας Σουάρες.

Αυτό δεν είναι το Τσάμπιονς Λιγκ, το… πρωτάθλημα Ινισιάλ της Αργεντινής είναι! Γιατί είναι τόσο δημοφιλείς και περιζήτητοι οι Αργεντινοί ποδοσφαιριστές; Ο Λουτσιάνο Γκαλέτι εξηγεί. «Ο Αργεντινός ποδοσφαιριστής είναι πολύ ανταγωνιστικός, θέλει πάντα να νικάει και τα δίνει όλα για την ομάδα του. Αυτός ο χαρακτήρας που επιδεικνύει μέσα στο γήπεδο, ανεξαρτήτως αγώνα και αντιπάλου, νομίζω ότι είναι ο λόγος για τον οποίον έχουμε τόση… πέραση» λέει ο άλλοτε άσος των Εστουδιάντες, Νάπολι, Σαραγόσα και Ατλέτικο Μαδρίτης.

«Κλειδί η έδρα»

Ως «εκπρόσωπος» του Ολυμπιακού των δύο τελευταίων προκρίσεων στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ (σεζόν 2007-08 και 2009-10) δεν υπάρχει πιο κατάλληλος να μιλήσει για τα «κλειδιά» με τα οποία μπορεί ο νταμπλούχος Ελλάδας να ανοίξει τις πύλες του… Παραδείσου.

«Ο όμιλος είναι δύσκολος, υπάρχουν σπουδαίοι ποδοσφαιριστές σε Παρί και Μπενφίκα, αλλά ο Ολυμπιακός είναι ικανός να μπει σφήνα και να πάρει το ένα από τα δύο εισιτήρια που οδηγούν στην επόμενη φάση» εξηγεί ο Λούτσι, κατά την άποψη του οποίου το μυστικό της επιτυχίας (αν υπάρχει τέτοιο) είναι η ομάδα να λειτουργεί σαν μια γροθιά, σαν ένα….

«Οι νίκες στην έδρα σου είναι πάντα πολύ σημαντικές και, εφόσον τις παίρνεις, σου δίνει την άνεση να αναζητήσεις με λιγότερο άγχος, τους βαθμούς μακριά από αυτή. Για να τα καταφέρεις, όμως, πρέπει πάνω απ’ όλα να είσαι ομάδα, να λειτουργείς ως σύνολο. Ο Ολυμπιακός είχε πάντα καλούς παίκτες, αλλά όλοι πρέπει να δουλεύουν για το καλό κοινό» επισημαίνει ο Αργεντινός, ο οποίος και στις δύο προκρίσεις των «ερυθρόλευκων» στην επόμενη φάση έμεινε με το… παράπονο του αποκλεισμού στη συνέχεια.

Με την Τσέλσι (το 2008), βεβαίως, ήταν πολύ δύσκολη η αποστολή του Ολυμπιακού, αλλά με την Μπορντό (δύο χρόνια αργότερα) βρέθηκε πολύ κοντά στο να πανηγυρίσει παρουσία στην οκτάδα για δεύτερη φορά μετά το 1999. «Με την Τσέλσι η διαφορά ήταν μεγάλη. Στο πρώτο ματς στο Καραϊσκάκη μείναμε στο 0-0, αλλά στη ρεβάνς (σ.σ. 3-0 για τους «μπλε») πήγαμε στο Λονδίνο χωρίς 3-4 βασικούς λόγω τραυματισμού και, ως γνωστόν, οι Αγγλοι ανεβάζουν στροφές όταν παίζουν στην έδρα τους». Οσο για τη μάχη με τους Γάλλους; «Θεωρώ ότι κάναμε καλές εμφανίσεις και στα δύο ματς (σ.σ. 0-1 στον Πειραιά και 1-2 στο Μπορντό), αλλά μας έλειψε το γκολ. Αν ήμασταν πιο αποτελεσματικοί, μπορεί να είχαμε πανηγυρίσει εμείς την πρόκριση» συμπληρώνει ο Γκαλέτι…

Μαραντόνα ή Μέσι;

Η ντρίμπλα ήταν πάντα μια από τις αρετές του και στο.. μιλητό αυτό δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Απέφυγε τεχνηέντως να μπει σε διαδικασία σύγκρισης των δίδυμων Γκαλέτι – Τζόρτζεβιτς και Κάμπελ – Βάις (το δείγμα, άλλωστε, είναι ακόμα πολύ μικρό), αλλά το ίδιο έκανε όταν η συζήτηση πάει σε ένα από τα μεγάλα ποδοσφαιρικά ντιμπέιτ του πλανήτη γενικότερα και της Αργεντινής ειδικότερα. Ποιος είναι ο κορυφαίος μπαλαδόρος που έχει βγάλει η χώρα του ταγκό;

Ο Λιονέλ Μέσι ο οποίος έχει σαρώσει τίτλους και ατομικές διακρίσεις την τελευταία πενταετία ή ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα ο οποίος (μεταξύ πολλών άλλων) πήρε από το χεράκι μια μετριότατη «αλμπισελέστε» και την οδήγησε στην κορυφή του κόσμου το 1986; «Εχουμε την τύχη να τους έχουμε εμείς και τους δύο (σ.σ. λέει με χαμόγελο). Δεν υπάρχει λόγος για σύγκριση, αφού μπορούμε να τους απολαμβάνουμε και τους δύο. Πρέπει να νιώθουμε περήφανοι και για τον Μέσι και για τον Μαραντόνα» ήταν η (νέα) ντρίμπλα του Λούτσι.

«Φαβορί για το Τσάμπιονς Λιγκ; Υπάρχουν αρκετές ομάδες που δικαιούνται να ελπίζουν ότι μπορούν να φτάσουν μέχρι το τέλος και αυτό δίνει ακόμα μεγαλύτερη δυναμική στη διοργάνωση. Εγώ δεν υποστηρίζω κάποια συγκεκριμένη ομάδα, αλλά είμαι φαν του ωραίου ποδοσφαίρου»

Πηγή:sentragoal.gr