Όταν Ολυμπιακός και Ερυθρός Αστέρας «κέρδισαν» τον πόλεμο!(Vid)

Το πιο ξεχωριστό φιλικό του Ολυμπιακού με τον Ερυθρό Αστέρα διεξήχθη το 1994 στο Βελιγράδι, σαν σήμερα. Ήταν 12 Νοεμβρίου 1994 όταν οι δύο σύλλογοι έδωσαν το καλό παράδειγμα. Ο Ολυμπιακός αποτέλεσε τον αντίπαλο του Ερυθρού Αστέρα στο πρώτο διεθνές παιχνίδι (έστω και φιλικό) μετά τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί λόγω των δραματικών πολιτικών εξελίξεων της εποχής. Ο Ολυμπιακός ταξίδεψε στο Βελιγράδι, ουσιαστικά, εν καιρώ πολέμου και σε περίοδο που η πρώην, πια, ενωμένη Γιουγκοσλαβία προσπαθούσε να μαζέψει τα κομμάτια της.

Μάλιστα, οι δύο ομάδες κράτησαν και ένα πανό πριν τη σέντρα του φιλικού. «Τα σπορ ενώνουν τους ανθρώπους. Ειρήνη στα Βαλκάνια», έγραφε χαρακτηριστικά. Ήταν τέτοια η απήχηση εκείνου του φιλικού, το οποίο διεξήχθη παρουσία περίπου 40.000 θεατών. Πέρα από το σπουδαίο μήνυμα ειρήνης, ο Ολυμπιακός βοήθησε και ουσιαστικά τον σέρβικο λαό. Η τότε διοίκηση της ομάδας επισκέφτηκε τραυματίες του πολέμου, μοίρασε συμβολικά δώρα και τις επόμενες μέρες εστάλη ιατροφαρμακευτική βοήθεια από την Αθήνα στο Βελιγράδι.

Για την ιστορία, ο Ερυθρός Αστέρας κέρδισε 4-1 σε εκείνο το φιλικό. Φυσικά, μικρή σημασία έχει το σκορ. Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε στο 11′ με τον Τσαλουχίδη, με τους Πέροβιτς (24′, 65′), Πέτκοβιτς (28′) και τον Ντάρκο Κοβάσεβιτς (50′) να πετυχαίνουν τα γκολ των Σέρβων.

Ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε με την εξής ενδεκάδα: Τοχούρογλου, Χαντζίδης (75′ Τρούπκος), Μπαλμπόα (67′ Παχατουρίδης), Καραταΐδης, Καλαντζής, Τσαλουχίδης, Αμανατίδης, Αλεξανδρής, Μαρινάκης (75′ Καραπιάλης), Εστάι (46′ Γκώνιας), Ίβιτς.

Πηγή https://www.gavros.gr/article/san-simera/367431-otan-olympiakos-kai-erythros-asteras-laquo-kerdisan-raquo-ton-polemo