Αναστόπουλος: «Έκανα και λάθη υπέρ του Ολυμπιακού, τα βήματα του Σπανούλη έκριναν έναν τελικό»

Αναστόπουλος: «Έκανα και λάθη υπέρ του Ολυμπιακού, τα βήματα του Σπανούλη έκριναν έναν τελικό»

Δείτε την εκπομπή μας

Ο Παναγιώτης Αναστόπουλος αναφέρθηκε στον Ολυμπιακό, που είχε ζητήσει την εξαίρεσή του από του αγώνες του, τονίζοντας πως έχει κάνει και καθοριστικά λάθη υπέρ των «ερυθρόλευκων».

Αποσπάσματα από τα όσα ανέφερε στο «Sportal»:

Το 2021 άλλαξε η διοίκηση της ΕΟΚ. Πιστεύεις πως υπήρξε «πογκρόμ» διώξεων από τότε και μετά σε συγκεκριμένους διαιτητές και γιατί;

«Η λέξη “πογκρόμ” θα ήθελα να απουσιάζει από το λεξιλόγιο ανθρώπων που ασχολούνται με τον αθλητισμό και ειδικότερα με τη διαιτησία. Στην πραγματικότητα δεν μπορώ να γνωρίζω ούτε να ερμηνεύσω τις προθέσεις των ηγούντων την διαιτησία.

Ωστόσο, δεν μπορώ να μην επισημάνω από τη μεριά μου και με βάση την εμπειρία μου, πως διαιτητές οι οποίοι είχαν σημαντική, απρόσκοπτη και επιτυχημένη συμμετοχή στην κορυφαία κατηγορία τα προηγούμενα χρόνια, ξαφνικά είτε μειώθηκε δραματικά η συμμετοχή τους, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, είτε εξαφανίστηκαν από τους ορισμούς.

Τη δική μου γνώση και αντίληψη δεν εντοπίζω κάποιον αγωνιστικό λόγο για κάτι τέτοιο. Έγιναν ξαφνικά κακοί διαιτητές, λιγότερο ικανοί από αυτούς που συμμετέχουν πλέον; Αυτή την ερώτηση θα πρέπει να την απευθύνετε στους διαχειρίζοντες τη διαιτησία. Στη θέση τους όμως θα είχα φροντίσει να έχω πάρα πολύ πειστικές απαντήσεις πριν καν να με ρωτήσουν, ώστε να μην επιτρέψω σε κανέναν ούτε καν να διανοηθεί να με κατηγορήσει με εκφράσεις τύπου “πογκρόμ διώξεων”. Όποιες απαντήσεις βλέπετε εσείς, βλέπω και εγώ».

Γιατί είχε ζητήσει ο Ολυμπιακός να μην ξαναδιαιτητεύσεις παιχνίδι του; Πιστεύεις ότι τον είχες αδικήσει;

«Όταν μια ομάδα ζητάει την εξαίρεση ενός συγκεκριμένου διαιτητή, θα πρέπει η ίδια να δείξει, με απολύτως πειστικό τρόπο, στοιχειοθετημένα και αποδεδειγμένα τους λόγους που συντρέχουν για μια τέτοιου είδους εξαίρεση. Θα πρέπει να λαμβάνετε υπόψιν πως μια τέτοια ενέργεια στοχοποιεί τον διαιτητή και εγείρει το δημόσιο αίσθημα της κρίσης, της αδικίας, της εύνοιας κλπ, συνεπώς θα πρέπει αν και όταν συμβαίνει οι λόγοι να είναι αντικειμενικοί και πέρα από κάθε αμφισβήτηση.

Υπενθυμίζω, πως ο διαιτητής είναι ένας άνθρωπος με κοινωνική υπόσταση, με οικογένεια, άλλη εργασία και δεν γίνεται να αμαυρώνεται η εικόνα του για λόγους αμφιβόλου αιτιολόγησης. Στην πραγματικότητα, δεν γνωρίζω, δεν με ενδιαφέρει και δεν θέλω να γνωρίζω τον λόγο. Μπορείτε να απευθύνετε την ερώτηση στη συγκεκριμένη ομάδα.

Έχω διαιτητεύσει όπως σας είπα περισσότερους από 420 αγώνες στην Α1, μεταξύ των οποίων 18 τελικούς, σε αρκετούς από τους οποίους με συμμετοχή του Ολυμπιακού. Είναι στη μοίρα του διαιτητή, ειδικά όσων είχαμε την τύχη και την τιμή να διαιτητεύσουμε σε τόσο υψηλό επίπεδο, να πάρουμε κάποιες πάρα πολύ δύσκολες αποφάσεις, σε ιδιαίτερα πιεστικές συνθήκες και βέβαια με μεγάλη κρισιμότητα για την έκβαση των αγώνων.

Φυσικά και έχει τύχει μέσα στους αγώνες να έχω πάρει και λανθασμένες αποφάσεις. Όποιος διαιτητής ισχυριστεί ότι έχει τελειώσει έναν αγώνα, ειδικότερα σημαντικής δυσκολίας όπως αυτοί των τελικών, χωρίς λάθη, είναι επιεικώς ψεύτης. Για τη συγκεκριμένη ομάδα, στο πλήθος των αγώνων που έχω διαιτητεύσει αναμφισβήτητα έχει τύχει να κάνω και κάποια λάθη, κάποιες φορές κατά της, αλλά δεν γίνεται να παραγνωρίζεται ότι έχω κάνει και λάθη υπέρ της, όπως για παράδειγμα η φάση των βημάτων του Βασίλη Σπανούλη, τα οποία από δική μου κακή εκτίμηση δεν έδωσα και έκριναν ένα τελικό.

Χωρίς να αισθάνομαι ότι έχω να αποδείξω τίποτα σε οποιονδήποτε, μια τέτοια φάση αποδεικνύει έμπρακτα ότι επουδενί δεν έχω κάνει κανένα σκόπιμο λάθος κατά της συγκεκριμένης ομάδας. Μπορώ να δεχθώ οποιουδήποτε την άποψη σχετικά με το αν υπήρξα καλός, κακός ή μέτριος διαιτητής, ωστόσο δεν δέχομαι από κανέναν απολύτως να πραγματεύεται την ακεραιότητα μου και την αδιαπραγμάτευτη πρόθεση μου να αποδώσω δικαιοσύνη και καλύτερη διαιτητική μου επάρκεια σε όλους ανεξαιρέτως τους αγώνες που έχω διαιτητεύσει στην καριέρα μου, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, όσο σκληρές και δύσκολες και αν ήταν».