Ο επιθεωρητής Κλουζό ήθελε απλά να οδηγεί!

Ο επιθεωρητής Κλουζό ήθελε απλά να οδηγεί!

Στις 24 Ιουλίου και σε ηλικία 54 ετών έπεσε η αυλαία στη ζωή του Πήτερ Σέλερς. Ήταν αινιγματικός, εξοργιστικός και ένας από τους καλύτερους κωμικούς. Ήταν επίσης ένας λάτρης των αυτοκινήτων με εξαιρετικό γούστο.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο και την υπόλοιπη Ευρώπη ο Πήτερ Σέλερς ήταν ο Πήτερ Σέλερς για τους Αμερικανούς ήταν ο επιθεωρητής Κλουζό. Είτε ως Χρούντι Βι Μπάχτσι, είτε ως Δρ Στρέιντζλαβ, ακόμη και στον ρόλο του επιθεωρητή Κλουζό, ήταν η εικόνα της κινηματογραφικής κωμωδίας. Ένας ηθοποιός, του οποίου η ρευστότητα στο λόγο και η αδυσώπητη αφοσίωση στους ρόλους του τον απομάκρυναν από τους ανθρώπους. Τότε η λύση για απελευθέρωση και ξεκούραση έγιναν  τα αυτοκίνητα. Αρχικά αγορασμένα από τον ίδιο και μετά ως δώρα από τις συζύγους του ή από τις εταιρίες παραγωγής.

Ο κυκλοθυμικός και ιδιαίτερος χαρακτήρας του, το πάθος του για την επιτυχία και την τελειότητα τρέλαινε τους σκηνοθέτες και τους υπεύθυνους παραγωγής. Ο φίλος του και διαχειριστής (τότε και τώρα) της συλλογής των αυτοκινήτων του Σέλερς, Ρίτσαρντ Γουίλιαμς, διηγείται πως ο ηθοποιός ζητούσε ένα συγκεκριμένο όχημα για τον ρόλο του σε μία ταινία,  το οποίο τους το νοίκιαζε ο ίδιος κερδίζοντας έτσι επιπλέον χρήματα.

Εκτός οθόνης ο Πήτερ Σέλερς ήταν δέκα φορές περισσότερο ιδιαίτερος από τους ρόλους του. Χαρακτηριστικό είναι πως παντρεύτηκε την ηθοποιό Μπριτ Έκλαντ μόλις δέκα ημέρες μετά την πρώτη τους συνάντηση. Είχαν ένα εκρηκτικό γάμο με κρίσης ζήλιας από τον Σέλερς για απιστία από την Έκλαντ. Μάλιστα μία φορά μετά από υπερκατανάλωση διεγερτικών (poppers) και αλκοόλ έπαθε οκτώ ελαφρά καρδιακά επεισόδια στο κρεβάτι μαζί της.

Πίστευε πως τα ναρκωτικά τον έκαναν να “μπαίνει” ταχύτερα και με περισσότερη ευκολία  στους  χαρακτήρες, τους οποίους υποδυόταν και τα αυτοκίνητα τον ηρεμούσαν και τον επανέφεραν στην πραγματικότητα . Μέχρι τη στιγμή που ήταν 39 ετών, το 1964, ο Πήτερ Σέλερς  είχε στην κατοχή του περισσότερα από 80 αυτοκίνητα. Η συλλογή του υπάρχει ακόμα με τον Ρίτσαρντ Γουίλιαμς να έχει τον έλεγχό της από τότε.

Όντας διασημος στη δεκαετία του ’60, ειχε αδυναμία στις Ferrari. Μεταξύ άλλων στην συλλογή του ειχε: 500 Superfast, 275 GTB και 250 GT / E-με αυτη κάνει σύντομη εμφάνιση στο “The Wrong Arm of the Law”.  Όπως κάθε Βρετανός ο Σέλερς είχε επίσης αδυναμία στις Bentley και Rolls-Royce, στη συλλογή του υπήρχαν μία Park Ward S1 Continental, μια «Chinese Eye» S3 και αρκετές Silver Shadows. Η αγάπη του για τα Αγγλικά οχήματα δεν τελείωσε εκεί:  “Ο Πίτερ ήταν fun των… Bristol επίσης είχε αρκετά Radford Mini”, λέει ο Γουίλιαμς και συμπληρώνει: “Στην πραγματικότητα, έδινε ο ίδιος ειδικές παραγγελίες όπως πχ για ένα υπερπολυτελές Mini στην…Hooper μια παραγγελία  η οποία κόστισε  τέσσερις φορές τη αξία του Mini”.

Αγαπημένο του αυτοκίνητο ήταν ένα Austin του 1930 με το παρατσούκλι  “Old Min”. Ο Γουίλιαμς θυμάται: “Με κάλεσε μια μέρα να μου ζητήσει να παραδώσω το Οld Min στο σπίτι του ηθοποιού Σπάικ Μίλιγκαν ως δώρο – ήταν πολύ καλοί φίλοι. Μια εβδομάδα αργότερα, μου τηλεφώνησε και πάλι: “Το θέλω πίσω! Διότι το άφησαν έξω, στη βροχή” Ηταν γνωστός για τις φάρσες του, όπως για αυτήν που ζήτησε στον Σπάικ Μίλιγκαν να μπει  στο χώρο αποσκευών της Ferrari 500 Superfast και με ένα φακό να ψάξει ένα  ανύπαρκτο τρίξιμο. Ίσως όμως αυτό να το έκανε ως … αποπληρωμή για την κακομεταχείριση που του  έκανε ο φίλος του  στο “Old Min”.

Πηγή : http://www.novasports.gr/mihanokinita/article/338168/o-epitheoritis-klouzo-ithele-apla-na-odigei/