Η Ενοχή των Αθώων- Les Innocentes της Anne Fontaine

Η Ενοχή των Αθώων- Les Innocentes  της Anne Fontaine

Η ενοχή των αθώων, της Anne Fontaine, κυκλοφορεί ήδη στις αίθουσες την Πέμπτη 11 Μαΐου από την Feelgood.

Η ενοχή των αθώων, της Anne Fontaine, κυκλοφορεί ήδη στις αίθουσες την Πέμπτη 11 Μαΐου από την Feelgood.

Anne Fontaine (Two Mothers/Adore, Coco Before Channel) σκηνοθετεί μια συνταρακτική ιστορία βασισμένη σε πραγματικά περιστατικά που διαδραματίστηκαν στην Πολωνία του 1945. Η ανερχόμενη Γαλλίδα πρωταγωνίστρια Lou de Laâge (Breathe) συγκλονίζει με την ανεπιτήδευτη ερμηνεία της απέναντι στην καταξιωμένη Πολωνή Agata Kulesza (Ida), ενώ η ιστορία θίγει το ζήτημα της αφοσίωσης στο καθήκον, της αθωότητας, αλλά και της αναλγησίας που μέχρι και οι πιο ενάρετοι μπορεί να δείξουν.

Σύνοψη της ταινίας  «Η ενοχή των αθώων»

Πολωνία, 1945. Η Mathilde, μια νεαρή Γαλλίδα γιατρός του Ερυθρού Σταυρού, υπηρετεί τα θύματα του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.Τη μέρα που μια καλόγρια ζητά επιτακτικά τη βοήθεια της, βρίσκεται σε μία μονή, όπου εγκυμονούν πολλές μοναχές, θύματα της βαρβαρότητας του σοβιετικού στρατού. Εκεί, η Mathilde θα γίνει η εξομολόγος και παρηγοριά αυτών των γυναικών, που δυσκολεύονται να συμφιλιώσουν την πίστη με το γεγονός ότι κυοφορούν.

Από την πραγματικότητα στη μυθοπλασία: Η ιστορία της Madeleine Pauliac

Στα 27 της χρόνια, η Madeleine Pauliac, γιατρός σε νοσοκομείο στο Παρίσι, μπήκε στην αντίσταση, δίνοντας προμήθειες και βοήθεια στους αλεξιπτωτιστές των συμμάχων. Αργότερα συμμετείχε στην απελευθέρωση της γαλλικής πρωτεύουσας.

Αρχές του 1947 και φεύγει για Μόσχα υπό τις οδηγίες του Γάλλου Πρέσβη στη Μόσχα, για να κατευθύνει την αποστολή του επαναπατρισμού των Γάλλων στρατιωτών.

Η κατάσταση στην Πολωνία ήταν δραματική. Η Βαρσοβία, μια μαρτυρική πόλη που εξεγέρθηκε ενάντια στη γερμανική κατοχή (Αύγουστο με Οκτώβριο του 1944) είχε ισοπεδωθεί, ενώ τα θύματα έφτασαν τους 20,000 στρατιώτες και τους 180,000 αμάχους. Εκείνη την περίοδο, ο ρωσικός στρατός, που ήταν παρών στην Πολωνία από τον Ιανουάριο του 1944 υπό τις διαταγές του Στάλιν, περίμενε στις επάλξεις από την άλλη όχθη του Βιστούλα. Όταν αποκαλύφθηκαν όλες οι βίαιες πράξεις των Γερμανών, ο Ερυθρός Σταυρός και η ανεπίσημη διοίκηση του ανέλαβαν δράση στα απελευθερωμένα εδάφη.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Madeleine Pauliac, ανέλαβε πρώτη στην ιεραρχία ως γιατρός στο γαλλικό νοσοκομείο της Βαρσοβίας, που ήταν ερείπιο. Ήταν υπεύθυνη του επαναπατρισμού στα πλαίσια του γαλλικού Ερυθρού Σταυρού. Είχε υπό την επίβλεψη της όλη την Πολωνία και μέρη της Σοβιετικής Ένωσης. Έφερε εις πέρας πάνω από 200 αποστολές με γυναίκες εθελόντριες οδηγούς του Ερυθρού Σταυρού για να αναζητήσει, να φροντίσει και να πετύχει τον επαναπατρισμό Γάλλων στρατιωτών που είχαν μείνει στην Πολωνία. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες ανακάλυψε τον τρόμο στις πτέρυγες επιτόκων, όπου οι Ρώσσοι είχαν βιάσει γυναίκες που μόλις είχαν γεννήσει, καθώς και εγκύους. Αμέτρητοι βιασμοί, μεταξύ τους και μαζικοί βιασμοί μέσα σε μοναστήρια. Πρόσφερε ιατρική περίθαλψη σε αυτές τις γυναίκες. Τις βοήθησε να θεραπεύσουν τη συνείδηση τους και να σώσουν το μοναστήρι. Η Madeleine Pauliac σκοτώθηκε σε ατύχημα σε μια αποστολή κοντά στη Βαρσοβία τον Φεβρουάριο του 1946.

Η ταινία «Η ενοχή των αθώων» διηγείται τον αγώνα της ως γυναίκα να σώσει τις άλλες γυναίκες.

Δείτε το Facebook της ταινίας

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Anne Fontaine

Σενάριο: Sabrina B. Karine, Alice Vial

Παίζουν: Lou De Laâge, Agata Buzek, Agata Kulesza, Vincent Macaigne, Joanna Kulig, Eliza Rycembel, Anna Prochniak, Katarzyna Dabrowska, Helena Sujecka, Dorota Kuduk, Klara Bielawka, Mira Maludzinska, Pascal Elso, Thomas Coumans, Leon Natan-Paszek, Joanna Fertacz

Διάρκεια: 115’

Δείτε το trailer και φωτογραφικό υλικό από την ταινία εδώ:


Η Ενοχή των ΑθώωνΗ Ενοχή των ΑθώωνΗ Ενοχή των ΑθώωνΗ Ενοχή των Αθώων

Η Ενοχή των Αθώων

Η Ενοχή των ΑθώωνΗ Ενοχή των ΑθώωνΗ Ενοχή των Αθώων