Έλληνας στη λίστα του Thomson Reuters με τους 100 καλύτερους χημικούς της περιόδου 2000-2010

Έλληνας στη λίστα του Thomson Reuters με τους 100 καλύτερους χημικούς της περιόδου 2000-2010

Έλληνας συμπεριλήφθηκε στη λίστα του με τους 100 καλύτερους χημικούς του κόσμου για την δεκαετία 2000 με 2010. Ο λόγος για τον Μάνο Μαυρικάκη, χημικός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον.

Beakers and cylinders with colorful liquids

Σύμφωνα με το Ellines.com, ο κ. Μαυρικάκης έλαβε το πτυχίο του από τη σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το μεταπτυχιακό από το Πανεπιστήμιο του Ντελαγουέαρ. Στη συνέχεια ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στη Χημική Μηχανική και Επιστημονική Υπολογιστική στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν των Ηνωμένων Πολιτειών. Το 1999 ορίστηκε Επίκουρος καθηγητής Χημικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον και το 2005 έγινε Αναπληρωτής Καθηγητής. Τρία χρόνια αργότερα, το 2008, πήρε τη θέση του Καθηγητή στο ίδιο πανεπιστήμιο, μια θέση κατέχει μέχρι σήμερα.

Αυτή την περίοδο ο κ. Μαυρικάκης και η επιστημονική του ομάδα προσπαθούν να κατανοήσουν το μηχανισμό αντίδρασης πολλών σημαντικών βιομηχανικής σημασίας αντιδράσεων όπως τη σύνθεση της μεθανόλης, τη σύνθεση Fischer–Tropsch, την αντίδραση μετατόπισης νερού-αερίου, την άμεση σύνθεση του υπεροξειδίου του υδρογόνου, την οξείδωση του μονοξειδίου του άνθρακα παρουσία υδρογόνου (PROX), την αναγωγή του NO από υδρογόνο καθώς και τη αποσύνθεση και αναμόρφωση της μεθανόλης/αιθανόλης.