Καρκίνος προστάτη: Ποια διατροφή αυξάνει και ποια μειώνει τον κίνδυνο!

Καρκίνος προστάτη: Ποια διατροφή αυξάνει και ποια μειώνει τον κίνδυνο!

Ο καρκίνος του προστάτη εμφανίζεται συνήθως σε μεγαλύτερη ηλικία και είναι ο πρώτος σε συχνότητα καρκίνος στους άνδρες των δυτικών κοινωνιών, ενώ αποτελεί τη δεύτερη μετά τον καρκίνο του πνεύμονα, αιτία θανάτου από νεοπλασματική νόσο.

Με δεδομένο ότι η γενετική προδιάθεση δεν μπορεί να αλλάξει, είναι σημαντικό οι άνδρες να προσπαθούν να ελέγξουν τις περιβαλλοντικές επιδράσεις και ειδικά τον διαιτητικό παράγοντα, προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη.

Καναδοί ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια διατροφή πλούσια σε ραφιναρισμένους καρπούς, επεξεργασμένο κρέας και κόκκινο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου.

Οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Κουίνς μελέτησαν τον τρόπο διατροφής 80 ανδρών με καρκίνο του προστάτη και 334 υγιών ανδρών που επισκέπτονταν ουρολογικές κλινικές.

Οι συμμετέχοντες είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια για την διατροφή τους πριν τη διάγνωση.

bigstock Prostate Cancer Awareness 76627580

Οι ερευνητές καθόρισαν τέσσερα διατροφικά σχήματα: την υγιεινή διατροφή, την παραδοσιακή δυτική διατροφή, τη διατροφή με κατεργασμένα προϊόντα και τα ροφήματα.

Η διατροφή με κατεργασμένα προϊόντα, η οποία αποτελούνταν από κατεργασμένα κρέατα, κόκκινο κρέας, ραφιναρισμένους καρπούς, κρεμμύδια και ντομάτες, φυτικά έλαια και χυμούς, αναψυκτικά και εμφιαλωμένο νερό, συσχετίστηκε με διπλάσιο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Η παραδοσιακή δυτική διατροφή, η οποία ήταν πλούσια σε κόκκινο κρέας, κατεργασμένο κρέας, αβγά, γάλα, γλυκά, πατάτες, μαγιονέζα, ξηρούς καρπούς, κρέμα γάλακτος, οινοπνευματώδη ποτά και νερό βρύσης, συσχετίστηκε με ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Η υγιεινή διατροφή, η οποία αποτελούνταν από φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής αλέσεως, ψάρια και πουλερικά και τα ροφήματα (πλούσια διατροφή σε αναψυκτικά, νερό βρύσης, χυμούς, πατάτες, πουλερικά, μαργαρίνη, αλλά χωρίς καθόλου αλκοόλ) δεν συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Από τα παραπάνω στοιχεία καθίσταται σαφές ότι η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και πουλερικών ίσως μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη, ενώ η κατανάλωση κρέατος και ραφιναρισμένων καρπών και πιθανόν και τα αναψυκτικά σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.