Το κοριτσάκι που μπέρδεψε την κάμερα με όπλο και «παραδόθηκε» στον φωτογράφο

Το κοριτσάκι που μπέρδεψε την κάμερα με όπλο και «παραδόθηκε» στον φωτογράφο

Τον γύρο του κόσμου κάνει η συγκινητική φωτογραφία μιας μικρής Σύριας, που ο φακός την απαθανάτισε με τα χέρια σηκωμένα να «παραδίνεται» στον φωτογράφο.

syria_0

Η μικρή, που όπως γράφτηκε στον τουρκικό Τύπο έχασε τον πατέρα της στον συριακό εμφύλιο, φοβήθηκε την φωτογραφική μηχανή, μπερδεύοντάς την με όπλο, και «παραδόθηκε» στον φωτογράφο.

Η φωτογραφία φέρεται να τραβήχτηκε από τον φωτογράφο Οσμάν Σαγκιρλί το 2012, που συνεργαζόταν με ανθρωπιστική οργάνωση και επισκεπτόταν τους καταυλισμούς των Σύρων προσφύγων.

Ο Οσμάν Σαγκιρλί είναι φωτορεπόρτερ που βρέθηκε στη Συρία για να «καταγράψει» με το φακό του εικόνες από την τραγική κατάσταση στην εμπόλεμη χώρα. Στη θέα του ένα τετράχρονο παιδί σήκωσε ασυναίσθητα τα χέρια του στον αέρα. Βλέπετε, νόμιζε πως αντί για κάμερα εκείνος κρατούσε όπλο και απειλούσε να το σκοτώσει.

Ο τρόμος είναι διάχυτος στο πρόσωπό του. Και πώς γίνεται να είναι διαφορετικά, από τη στιγμή που έχει ήδη χάσει τον πατέρα του από τους βομβαρδισμούς στη χώρα και πλέον ζει καθημερινά σε καταυλισμό προσφύγων με τη μητέρα και τα αδέρφια του… Και δυστυχώς πρόκειται για ένα μόνο από τα χιλιάδες παιδιά που ζουν καθημερινά με τον κίνδυνο του θανάτου.

Οι νεκροί των τεσσάρων χρόνων του συριακού εμφυλίου ξεπερνούν τις 210.000, συμπεριλαμβανομένων 10.664 παιδιών, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Χρησιμοποίησα τηλεφακό και εκείνο νόμιζε πως είναι όπλο. Συνειδητοποίησα ότι είχε τρομοκρατηθεί μόλις τράβηξα τη φωτογραφία και την κοίταξα, καθώς είχε δαγκώσει τα χείλη της και είχε σηκώσει τα χέρια. Συνήθως τα παιδιά, όταν βλέπουν κάμερα, τρέχουν μακριά, κρύβουν το πρόσωπό τους ή χαμογελούν», δήλωσε στο BBC ο φωτογράφος. «Έχει μεγαλύτερο νόημα να δεις το μέγεθος την συμφοράς όχι μέσα από τους ενήλικες, αλλά μέσα από τα παιδιά. Τα παιδιά είναι που αντικατοπτρίζουν τα συναισθήματα με την αθωότητά τους», πρόσθεσε.