Γιάννης Μώραλης : «Ο Πειραιάς θα βγει νικητής»

Γιάννης Μώραλης : «Ο Πειραιάς θα βγει νικητής»

Ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, μιλώντας στη Nova, εξέφρασε την αισιοδοξία που έχει όσον αφορά το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στην πόλη του Πειραιά.

newego_LARGE_t_1101_54341215

Ο κ. Μώραλης, που ηγείται στις εκλογές με τον συνδυασμό «Πειραιάς Νικητής», έχει σκοπό να κάνει πολύ καλύτερη την πόλη από την κατάσταση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή και δήλωσε χαρακτηριστικά πως «κάθε μέρα που περνάει ο συνδυασμός μας δυναμώνει», δείχνοντας την αισιοδοξία που έχει για την έκβαση των εκλογών.

Αναλυτικά η συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου Πειραιά, Γιάννη Μώραλη: 

-Κύριε Μώραλη, η πολύχρονη ενασχόλησή σας με το δύσκολο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, αποτελεί την καλύτερη προετοιμασία σας για την είσοδό σας στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, που είναι εξίσου δύσκολος; 

Το ποδόσφαιρο δεν είναι καθόλου εύκολος χώρος. Κρίνεσαι καθημερινά και μάλιστα αυστηρά ακόμα και από τους δικούς σου υποστηρικτές, έχει πάθη, φανατισμό, έχει απρόοπτα, έχει δύσκολους χαρακτήρες και – δεν υπάρχει λόγος να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας – κατά περιόδους έχει φιλοξενήσει διάφορα «μπουμπούκια». Το να έχεις διοικητικό ρόλο σε αυτό το χώρο απαιτεί και ικανότητες, αλλά και τσαγανό. Η δική μου ενασχόληση ήταν κυρίως σε τεχνοκρατικό επίπεδο και νομίζω ότι το γεγονός ότι με εμπιστεύθηκαν επί δύο χρόνια η συντριπτική πλειοψηφία της Σούπερ Λίγκας, δείχνει ότι κάναμε καλή δουλειά. Το ίδιο επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι πρόεδροι και επιχειρηματίες του μεγέθους του Βαγγέλη Μαρινάκη και του Σωκράτη Κόκκαλη με έχουν εμπιστευθεί ως στενό συνεργάτη τους στον Ολυμπιακό επί σχεδόν 20 χρόνια. Αυτά δείχνουν ότι αν μη τι άλλο είμαι αποτελεσματικός σε ό,τι αναλαμβάνω. Αυτή την εμπειρία διοίκησης νοιώθω έτοιμος να τη μεταφέρω και στο Δήμο Πειραιά.

-Αλήθεια, τι σας οδήγησε στην απόφαση να διεκδικήσετε το Δήμο του Πειραιά; 

Ζω στον Πειραιά καθημερινά επί σχεδόν 20 χρόνια. Έχω σπουδάσει εδώ, έχω ξανασχοληθεί με την αυτοδιοίκηση στην πόλη, ξέρω τους ανθρώπους της και τα προβλήματά της. Η εικόνα της όπως είναι σήμερα δεν ικανοποιεί ούτε εμάς, ούτε τους κατοίκους της. Η πόλη βουλιάζει στην παρακμή, στην ανεργία, στην εγκατάλειψη. Δεν αναδεικνύει το χρώμα και την ταυτότητά της. Μια ομάδα ανθρώπων αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι για να το αλλάξουμε. Να ξαναδώσουμε στην πόλη το δυναμισμό που είχε στο παρελθόν. Και έτσι μπήκαμε μπροστά. Φανερά και καθαρά. Ούτε στο παρασκήνιο μας εκφράζει, ούτε η εξ αποστάσεων κριτική. Μπαίνουμε μπροστά, στην πρώτη γραμμή για να κάνουμε τον Πειραιά νικητή. Και θα το καταφέρουμε.

-Ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων στις Εκλογές, κρατάτε ανοικτή την πόρτα του ελληνικού ποδοσφαίρου; 

Αν εκλεγώ Δήμαρχος θα είμαι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και αποκλειστικά δοσμένος στον Πειραιά. Εξυπακούεται ότι η σχέση μου με τον Ολυμπιακό θα είναι αυτή του απλού φιλάθλου.

Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας σχετικά με το χώρο του αθλητισμού στην περιοχή του Πειραιά; 

Η πρώτη θα είναι να βάλουμε μπροστά ένα νέο υπερσύγχρονο κολυμβητήριο στο στρατόπεδο Σακελλίωνα. Ο Πειραιάς λόγω Ολυμπιακού, αλλά και Εθνικού είναι όλη η ιστορία της ελληνικής κολύμβησης και ένα κολυμβητήριο είναι το ελάχιστο που χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε να πρωταγωνιστούμε.

Θα ήθελα να σταθούμε λίγο στο κομμάτι του στίβου, καθώς δεν υπάρχει ο κατάλληλος χώρος στην περιοχή του Πειραιά. Τι λύση σκοπεύετε να δρομολογήσετε; 

Υπάρχει ο χώρος που ανήκει το Δήμο Πειραιά ανάμεσα στο ΣΕΦ και το Τροκαντερό. Πρόθεσή μας είναι να γίνει εκεί ο χώρος στίβου και θα είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας. Είναι ιδανικός χώρος από πολλές απόψεις, καθώς μπορεί να ενταχθεί στο ευρύτερο συγκρότημα του νέου Φαλήρου, ενώ έχει και καλή πρόσβαση.

-Που εντοπίζετε το μεγαλύτερο πρόβλημα στο Δήμο Πειραιά; Και δεν αναφέρομαι μόνο στο χώρο του αθλητισμού. 

Αναμφίβολα η ανεργία. Και είναι κρίμα διότι η πόλη έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, κυρίως γύρω από τη ναυτιλία. Αυτό θα είναι και η βασική μας προτεραιότητα ως Δημοτική Αρχή. Να ξαναβρεί η πόλη τη ζωντάνια της τον δυναμισμό της, αξιοποιώντας τη ναυτιλία, την κρουαζιέρα και παράλληλα να ενισχύσει τις νέες δομές επιχειρηματικότητας. Ήδη έχουμε καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσεων για το πώς μπορεί να γίνει αυτό, ενώ μία από τις πρώτες ενέργειές μας θα είναι να δημιουργήσουμε στο παλιό εργοστάσιο Ρετσίνα 100 θέσεις για start ups.

– Πόσο σημαντικό είναι το γεγονός πως βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο σας τόσο ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, όσο και ο Πέτρος Κόκκαλης με τους οποίους έχετε πολύχρονη συνεργασία; 

Είναι πολύ σημαντικό. Είναι και οι δύο άνθρωποι με γνώσεις και εμπειρίες, αγαπάνε πολύ τον Πειραιά και μπορούν να βοηθήσουν. Ειδικά στους τομείς που θέλουμε να αναδείξουμε όπως η επιχειρηματικότητα, οι θέσεις εργασίας,

-Σκοπεύετε να αλλάξετε το μοντέλο διοίκησης του Δήμου Πειραιά, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών; 

Σήμερα ο δήμος διοικείται σαν οικογενειακό παραμάγαζο. Τις υπηρεσίες έχει υποκαταστήσει το γραφείο Δημάρχου, το οποίο έχει κατακλυστεί από πρόσωπα του οικογενειακού περιβάλλοντος του απερχόμενου Δημάρχου. Αυτές οι παλαιοκομματικές πρακτικές θα τελειώσουν. Εμείς θέλουμε σύγχρονο Δήμο, με τις περισσότερες υποθέσεις να διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά και με αξιολόγηση των δημοτικών υπηρεσιών για να ξέρουμε τι αποδίδει κάθε ευρώ που ξοδεύουμε. Σύγχρονος Δήμος σημαίνει πάνω απ’ όλα σύγχρονη διοίκηση.

-Τι εισπράττετε απ’ την επαφή που έχετε με τον κόσμο του Πειραιά; 

Ζεστή ανταπόκριση και μια αγωνία να αλλάξει σελίδα η πόλη. Οι πολίτες δεν αρκούνται σε ένα πασάλειμμα στο κέντρο της πόλης. Θέλουν να ξαναδούν τον Πειραιά να σφύζει από ζωντάνια και δυναμισμό. Και στη δική μας υποψηφιότητα βλέπουν μια ομάδα που μπορεί να τα καταφέρει.

-Σε μία εποχή κατά την οποία η ανεργία είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα στη χώρα, τι λύσεις μπορεί να προσφέρει ο Δήμαρχος Πειραιά; 

Ο δήμος δεν μπορεί να διορίζει κόσμο, αλλά μπορεί να αναλάβει δράσεις που θα δώσουν ώθηση στην πόλη και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Και θα σας αναφέρω μια πολύ συγκεκριμένη δράση: Στον Πειραιά έχουμε το τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα της ναυτιλίας. Υπάρχουν μελέτες της Boston Consulting Group και του ΙΟΒΕ που επισημαίνουν ότι η πρόσθετη δυνητική συνεισφορά της ναυτιλίας μπορεί να είναι 12,7 δισ. ευρώ κατά έτος, προσθέτοντας περίπου μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας. Υπό τις προϋποθέσεις αυτές δηλαδή η ανεργία στη χώρα θα μπορούσε να μειωθεί κατά το 1/3 και να εξαλειφθεί πλήρως στον Πειραιά. Εμείς έχουμε δεσμευτεί ότι θα δημιουργήσουμε το Διεθνές Ναυτιλιακό Κέντρο Πειραιά το οποίο θα εκπονεί στρατηγικές ανάπτυξης του Maritime Cluster του Πειραιά, θα τις εξειδικεύει σε σχέδια δράσης και θα προωθεί την εκτέλεσή τους. Επίσης θα ενισχύσουμε τον τοπικό τουρισμό.

-Υπάρχει πρόβλεψη στο πρόγραμμα σας για να «κρατήσετε» στην περιοχή τους ταξιδιώτες που χρησιμοποιούν τον Πειραιά μόνο για τις μετακινήσεις τους, ώστε να γνωρίσουν την περιοχή και να τονώσουν την τοπική οικονομία; 

Ναι, η τουριστική ανάδειξη της πόλης έχει πολύ κομβικό ρόλο στο πρόγραμμά μας. Για το σκοπό αυτό θα επιδιώξουμε να γίνει Η πρώτη μας επιδίωξη είναι να γίνει ο Πειραιάς αφετηρία κρουαζιέρας, αυτό που ονομάζεται «Home port», το οποίο θα έχει τεράστια οφέλη για την τοπική οικονομία. Γι αυτό και θα πραγματοποιήσουμε άμεσα επαφές με εκπροσώπους διεθνών τουριστικών οργανισμών για να το πετύχουμε. Παράλληλα, θα αναδείξουμε τις ομορφιές του Πειραιά αλλά και τις δυνατότητες που προσφέρει για τουρισμό και αναψυχή προκειμένου να προσελκύσει επισκέπτες. Δυστυχώς οι έννοιες αυτές είναι άγνωστες για την απερχόμενη δημοτική αρχή, η οποία καταδικάζει τον Πειραιά σε μαρασμό χωρίς καμία αναπτυξιακή προοπτική.

-Κλείνοντας, είστε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των Εκλογών; 

Ναι, είμαι πολύ αισιόδοξος. Κάθε μέρα που περνάει ο συνδυασμός μας δυναμώνει. Ο Πειραιάς θα βγει νικητής.