Επιτέλους ανάσες! Σε «προ Μνημονίου» επίπεδα τα spreads των ομολόγων

Επιτέλους ανάσες! Σε «προ Μνημονίου» επίπεδα τα spreads των ομολόγων

Έτοιμος να βοηθήσει ο Σόιμπλε την Ελλάδα – «Μπορούμε και μόνοι μας χωρίς νέο δάνειο» λένε στην κυβέρνηση

BB042BEFAC2E09451249E9D406B11976

«Στον χάρτη» των αγορών φαίνεται πως μπαίνει ξανά η Ελλάδα, όπως έδειξε το άτυπο συμβούλιο Eurogroup της Αθήνας, το περασμένο διήμερο.
Παρότι η επόμενη μέρα για τους Έλληνες παραμένει ζοφερή, με όσα συνέβαιναν και συμβαίνουν, όσα αφήνει πίσω της η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών δείχνουν ότι κάτι αλλάζει πλέον για τη χώρα μας:

– κανείς πλέον στο Eurogroup δεν θεωρεί πρόβλημα την Ελλάδα, τουλάχιστον για τους επόμενους 12 μήνες που η Τρόικα πιστοποιεί πως το ελληνικό πρόγραμμα θα συνεχίζει να τροφοδοτείται απρόσκοπτα.

– ο πρωθυπουργός και ο Γιάννης Στουρνάρας κάνουν σχέδια για νέο ομόλογο και επιμένουν ότι η χώρα δεν χρειάζεται νέο δάνειο.

– ο κύριος Βόλφγκανκ Σόιμπλε δηλώνει στους γερμανούς δημοσιογράφους που κάλυπταν το συμβούλιο στην Αθήνα ότι η Ελλάδα δεν ζητά πρόσθετη βοήθεια, αλλά και αν ακόμη τη χρειαζόταν, η Ευρώπη θα της την δώσει.

– τα διεθνή δίκτυα προβάλουν εντυπωσιακά τη χώρα μας σαν «υποδειγματική» για το μέγεθος των δυσκολιών που ξεπέρασε.

– για πρώτη φορά στο Eurogroup μετά από χρόνια, μιλούν ξανά για «ανάπτυξη» και όχι συνέχεια πια για «κρίση».

–  ο κύριος Ντράγκι της ΕΚΤ κάνει τα σχέδιά του για τις ελληνικές και τις ευρωπαϊκές τράπεζες και περιμένει να «καθαρίσουν» τα χαρτοφυλάκιά τους, μετά τα στρες τεστ του Οκτωβρίου, για να προχωρήσουν σε παροχή ρευστότητας.

– ο Επίτροπος Μπαρνιέ δεν μιλά πλέον άλλο για μεγάλα έργα και «αυτοκινητόδρομους» αλλά για την πραγματική οικονομία και περιγράφει ένα αναπτυξιακό μοντέλο για την Ελλάδα με άξονες τον τουρισμό, την αγροτική παραγωγή και τη ναυτιλία, με «κλειδί» τις τράπεζες και μια ευρωπαϊκή αγορά 560 εκατομμυρίων καταναλωτών.

–  και ο κύριος Σόιμπλε ακόμα «έβαλε τις φωνές» στην κυβέρνηση προκειμένου αμέσως «να πιάσει δουλειά» το νέο Αναπτυξιακό Ταμείο που θα χρηματοδοτεί επιχειρήσεις. Για τη δράση του Ταμείου ρωτούσαν τον κύριο Στουρνάρα ακόμα και δημοσιογράφοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ο Γερμανός ομόλογός του έλεγε χθες σε συμπατριώτες του δημοσιογράφους πως «το Ταμείο θα ξεκινήσει αλλά αν με ρωτούσατε πριν τρεις ημέρες δεν θα σας απαντούσα το ίδιο».

Οι εξελίξεις αυτές πάντως αντανακλούν και στο περιθώριο επιτοκίου των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών. Τα spreads , που οι Έλληνες τα έμαθαν πριν 4 ακριβώς χρόνια, σημείωναν δραματική πτώση εχθές στην δευτερογενή αγορά, υποχωρώντας έως και στις 458 μονάδες βάσης,  δηλαδή στο ιστορικά χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2010.

Με τα δεδομένα της εποχής εκείνης η χώρα οδηγείτο ελάχιστους μήνες μετά στο Μνημόνιο, αλλά τώρα φαίνεται πως τα δεδομένα άλλαξαν και οι αγορές κάνουν αλλιώς τους υπολογισμούς τους, εφόσον προεξοφλούν την αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης (θεωρείται πιθανή από μέρα σε μέρα πλέον από τη Moody’s) και την δοκιμαστική έκδοση 3ετούς ή 5ετούς ομολόγου μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες την οποία προανήγγειλε προχθές ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Πηγή : http://www.protothema.gr/economy/article/367069/se-exelixi-to-shedio-oliki-epanafora-tis-elladas-stis-agores/