Λιώνουν οι πάγοι στην Αρκτική (BINTEO)

Λιώνουν οι πάγοι στην Αρκτική (BINTEO)

Το βίντεο που παρουσίασε η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), στο πλαίσιο του συνεδρίου της Αμερικανικής Ένωσης για την Επιστημονική Πρόοδο, συνοψίζει σε 60 μόλις δευτερόλεπτα το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής κατά τα τελευταία 25 χρόνια.

icemelting-612x300

Το animation που δημιούργησε η NOAA βασίστηκε σε μετρήσεις δορυφόρων και πλωτήρων στην Αρκτική από το 1987 έως το 2003.

Όπως θα παρατηρήσετε στο βίντεο, το παγοκάλυμμα επεκτείνεται το φθινόπωρο και συστέλλεται την άνοιξη, αφήνοντας όλο και λιγότερο πάγο στο τέλος κάθε καλοκαιριού.

Σύμφωνα με τη NOAΑ, η άνοδος της θερμοκρασίας λόγω της παγκόσμιας θέρμανσης περιορίζει τη συσσώρευση παλιού, συμπιεσμένου πάγου, ο οποίος διακρίνεται στο animation να παρασύρεται από τα ρεύματα στον Πορθμό του Φραμ, ανατολικά της Γροιλανδίας.

Στο σύνολο του καλύμματος πάγου της Αρκτικής, το ποσοστό του ανθεκτικού πάγου, ηλικίας τουλάχιστον τεσσάρων ετών, μειώθηκε από το 26% το 1987 σε μόλις 7% το 2003. Ο υπόλοιπος πάγος έχει ηλικία μόλις ενός έτους και λιώνει πιο εύκολα με τον ερχομό της άνοιξης.

Ο λιωμένος πάγος αφήνει να φανούν τα σκούρα νερά του Αρκτικού ωκεανού, τα οποία με τη σειρά τους απορροφούν περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία και ανεβάζουν περαιτέρω τη θερμοκρασία.

[youtube id=”QNHKRpO8MIw” width=”620″ height=”360″]

Πηγή: enikos.gr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0