Ένας χρόνος από το ναυάγιο….

Μόνο ότι φτάσαμε στο σημείο, έναν χρόνο μετά την αναδιάρθρωση της ΕΠΟ, με βάση σχέδιο του τότε Υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη, με τη δημιουργία τρίτης επαγγελματικής κατηγορίας (της Superleague 2), δείχνει το «ναυάγιο» αυτού του… πρόχειρου ποδοσφαιρικού κατασκευάσματος που έγινε μόνο και μόνο για να πάρουν ομάδες χρήματα από τα τηλεοπτικά και να φύγει η… στάμπα, μέσω αναβάθμισης, της πιο ανυπόληπτης κατηγορίας που ήταν η Football League. Το… ναυάγιο το έβλεπαν όλοι, με εξαίρεση το προαναφερόμενο δίδυμο.

Δεν ξέρουμε αν θα γίνει ξανά αναδιάρθρωση. Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι συζητείται. Έπεσε στο τραπέζι προ κορωνοϊού, αποκλείστηκε τέτοια περίπτωση, όμως επανήλθε ξανά. Από τη μια είναι η πρόταση Κούγια, από την άλλη ένα σχέδιο μικρότερων ομάδων, όμως και τα δυο έχουν κοινό παρονομαστή. Να… εξαφανιστεί η Football League και να μείνουν δυο οι επαγγελματικές κατηγορίες, με ταυτόχρονη αύξηση των ομάδων.

Ας καταγράψουμε κάποια δεδομένα:

Η αναδιάρθρωση, σύμφωνα με την πρόταση του μεγαλομετόχου της ΑΕΛ, Αλέξη Κούγια παραμένει σε… πρώτο πλάνο. Και με δεδομένο ότι η πρόταση έγινε στη Λίγκα, δεν θα είναι έκπληξη αν συζητηθεί, καθώς βρήκε απήχηση, ιδίως σε ομάδες της SL και της FL. Όμως, στην ποδοσφαιρική πιάτσα λένε ότι για να προχωρήσει η αύξηση των ομάδων σε όλες τις κατηγορίες, θα πρέπει να είναι εξασφαλισμένα τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Αρα, θα ανοίξει… γραμμή με τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη. Αλλωστε, ο τελευταίος θα πρέπει να νομοθετήσει.

Υπάρχει μεγάλη οικονομική πίεση στις ομάδες. Μπορεί ο Ολυμπιακός να μην έχει πρόβλημα, καθώς ο Μαρινάκης έχει βάλει ισχυρά θεμέλια στην ομάδα, όμως υπάρχουν σύλλογοι που κλαίνε από τώρα στο ενδεχόμενο να χάσουν χρήματα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Αυτό θα έχει επιπτώσεις μέχρι και στους παίκτες, θα αναγκαστούν οι ΠΑΕ να δημιουργήσουν χρέη. Η FIFA λόγω του κορωνοϊού, εκτός από αλλαγή στις ημερομηνίες της μεταγραφικής περιόδου, προτείνει αλλαγές και στα συμβόλαια των παικτών και των προπονητών, ανάλογα με το πότε θα ολοκληρωθεί η χρονιά.

Για την Superleague ο Κούγιας προτείνει αύξηση των ομάδων από 14 σε 16, χωρίς να υποβιβαστεί κανείς και την άνοδο δυο. Όσον αφορά την Superleague 2 προτείνει αύξηση των ομάδων από 12 σε 16, με υποβιβασμό των Απόλλωνα Πόντου και ΑΟ Κασσιόπης. Όσον αφορά στην Football League και με την άνοδο στην Super League 2 των 6 πρώτων της βαθμολογίας προτείνει 16 ομάδες, χωρίς να υποβιβαστεί καμία από τις 4 τελευταίες ομάδες της βαθμολογίας και άνοδος των 8 πρωταθλητών των ομίλων της Γ’ Εθνικής.
Πηγή Gavros.gr