Βρίσκεται άκρη… Θα απογευχθεί το Grexit!

Βρίσκεται άκρη… Θα απογευχθεί το Grexit!

Τελείωσε πριν λίγο η συνάντηση Κοντονή-Ινφαντίνο για την αποφυγή του ποδοσφαιρικού Grexit. Αισιοδοξία -μετά τις δηλώσεις του αξιωματούχου της UEFA- για συμβιβαστική λύση που θ’ αποτρέψει τις κυρώσεις.

083129
Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η κρίσιμη συνάντηση του Σταύρου Κοντονή με τον Τζιάνι Ινφαντίνο για το θέμα της αποφυγής του αποκλεισμού των ελληνικών ομάδων από την Ευρώπη.

Ο γενικός γραμματέας της UEFA βρέθηκε στο υπουργείο, όπου έδωσαν επίσης το «παρών» ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Γκιρτζίκης, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός, ο νομικός εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας, Βασίλης Σαράκης, ο Πάτρικ Κομνηνός (UEFA), ο Τέρενς Κουίκ και οι βουλευτές Κουκοδήμος (ΝΔ), Μαυρωτάς (ΠΟΤΑΜΙ), Χριστοφιλοπούλου (ΠΑΣΟΚ), Δριτσέλη (ΣΥΡΙΖΑ) και Γκιόκας (ΚΚΕ).

Γκιρτζίκης: «Όλοι περιμένουμε τον κ. Κοντονή»

Εγγράφως περιμένει η ΕΠΟ μαζί με τη FIFA και τη UEFA να γίνουν πράξεις οι υποσχέσεις του κ. Σταύρου Κοντονή για το πολυσυζητημένο αθλητικό νομοσχέδιο, όπως δήλωσε ο Γιώργος Γκιρτζίκης.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κατά την έξοδό του από τη συνάντηση

«Ο κ. Ινφαντίνο, ο οποίος εκπροσώπησε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο -τη FIFA και την UEFA- έκανε τις προτάσεις του που εκφράζουν το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Εμείς ως ΕΠΟ σήμερα συμμετείχαμε σε αυτή τη συνάντηση και ακούσαμε τον κ. υπουργό ότι θα κάνει κάποιες αλλαγές, κάτι που περιμένουν και οι δύο Ομοσπονδίες. Ο Νόμος μετατέθηκε να συζητηθεί Τετάρτη και Πέμπτη. Τότε θα πούμε τις απόψεις μας. Υπηρετούμε το ποδόσφαιρο και κανείς δεν θέλει να αποκλειστεί από τις διεθνείς διοργανώσεις.

Ο κ. Ινφαντίνο ήρθε να δώσει χρήσιμες συμβουλές για να αποφευχθεί το Grexit και θα φανεί από αυτά που θα έχουμε στο κείμενο που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Ο κ. Υπουργός θα μας πει το κείμενο και πάνω σε αυτό θα αποφασίσουν η UEFA και η FIFA. Το σύμφωνο ανεξαρτησίας που έχουμε υπογράψει, αυτό μας υποχρεώνει να κάνουμε. Αν δεν έχουμε γραπτώς κάτι, δεν μπορούμε να πούμε τίποτα. Μακάρι αυτό να συμβεί, και αυτό περιμένουμε. Κάθε καλοκαίρι που κάνουμε τροποποιήσεις στο καταστατικό της FIFA και της UEFA, ώστε να είναι ενήμερες και να είμαστε και εμείς εντάξει απέναντί τους».

Έπειτα ακολούθησαν οι δηλώσεις του Σταύρου Κοντονή, που ενίσχυσαν την αισιοδοξία για καλό κλίμα και την εξεύρεση μιας λύσης που θ’ αποτρέψει το απευκταίο ενδεχόμενο του αποκλεισμού.

«Η συζήτηση ήταν ειλικρινής, εποικοδομητική και παραγωγική. Δόθηκαν διευκρινίσεις στον κ. Ινφαντίνο για τα δυο ζητήματα που απασχολούν τις ομοσπονδίες. Για το αυτοδιοίκητο ισχύει η δήλωσή μου στη Βουλή ότι μπορεί να περιληφθεί στο νομοθετικό κείμενο. Από τον εκπρόσωπο της UEFA μου ζητήθηκε να απαντήσω αν γίνεται να περιληφθεί και στο νόμο. Του είπα ότι θα το εξετάσω και αν εγκριθεί από τον Γενικό Γραμματέα της κυβέρνησης, δεν υπάρχει πρόβλημα να το κάνουμε. Κατόπιν αυτού δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία για τις ακριβείς θέσεις της κυβέρνησης πάνω στο θέμα.

Επίσης διευκρινίσαμε τη διαδικασία και τον τρόπο για την κλήρωση τακτικών δικαστών στα πειθαρχικά όργανα. Είχε αξία το γεγονός ότι πρόκειται περί κληρώσεως και όχι ορισμού και ότι κάτι τέτοιο ισχύει σε όλες τις ομοσπονδίες, όπως και σε αυτή του μπάσκετ.

Επομένως αντιλαμβάνεστε ότι έγιναν αναλυτικές συζητήσεις και ότι ήρθησαν όλες οι σκιές και μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για θετική κατάληξη.

Μια μόνο απόκλιση υπάρχει κι αυτή αφορά στη δυνατότητα της κυβέρνησης να μπορεί να προβαίνει -μετά από σοβαρά επεισόδια- σε αποκλεισμό ομάδων από την Ευρώπη. Εκφράστηκαν οι απόψεις και των δυο πλευρών στο θέμα και εμείς καταθέσαμε και εναλλακτική πρόταση. Θα συζητηθεί περαιτέρω μέχρι την ολομέλεια, αλλά νομίζω ότι η εναλλακτική πρόταση θα καλύψει άπαντες. Πάντως θα ισχύσει αυτό που είπα χθες, ότι η απόφαση του υπουργού θα λαμβάνεται έπειτα από διαβούλευση με τις ομοσπονδίες.

Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από τη συζήτηση. Ευχαριστώ τους εκπροσώπους των κομμάτων και θεωρώ ότι οι ομοσπονδίες μπορούν να καταλήξουν πλέον με ασφάλεια σε συμπεράσματα γιατί σήμερα άκουσαν με αυθεντικό τρόπο τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση δε θέλει αποκλεισμό των ομάδων από την Ευρώπη γιατί σκέφτεται την Εθνική, αλλά και τους εργαζόμενους -τους ποδοσφαιριστές και όλους τους άλλους. Γι’ αυτούς εργαζόμαστε, φροντίζοντας να μη θιχτεί και ο κεντρικός πυρήνας του νομοθετήματος. Θέλω να πω σε όλους ότι τα μέτρα αυτά δε θα κριθούν τώρα που θεσπίζονται, αλλά στην εφαρμογή τους. Και να είναι σίγουροι όλοι ότι με την κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας θα εφαρμοστούν απόλυτα και θα υπάρχει ισονομία».

Διαβάστε τις δηλώσεις όλων των πολιτικών στελεχών εδώ : http://www.sport-fm.gr/article/podosfairo/i-pio-megali-wra-einai-twra/3084530