Παπανικολάου: «Κέρδισα πολλά από τον Σπανούλη και τον Πρίντεζη, θα συζητήσουμε με τη διοίκηση»

Παπανικολάου: «Κέρδισα πολλά από τον Σπανούλη και τον Πρίντεζη, θα συζητήσουμε με τη διοίκηση»

Δείτε την εκπομπή μας

Ο Κώστας Παπανικολάου βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Pick n’ Roll» και έκανε το απολογισμό του Ολυμπιακού για τη σεζόν 2022-23, μιλώντας για αρκετά θέματα, σε μία απολαυστική συνέντευξη.

Ο αρχηγός των «ερυθρόλευκων» δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για έναν αθλητή στον Ολυμπιακό, από το να τον εμπιστεύονται οι κύριοι Αγγελόπουλοι στο να είναι αρχηγός, ειδικά αν αναλογιστούμε ποιοι έχουν διατελέσει αρχηγοί σε αυτή την ομάδα. Είναι μια θέση που προσπαθώ να τιμώ και να σέβομαι κάθε μέρα! Όπως και στην Εθνική. Εκεί είχα την τύχη να συνυπάρξω με τον Νίκο Ζήση, που μου πέρασε στο πετσί μου τι σημαίνει να είσαι μέλος της Εθνικής και να φοράς τη φανέλα που φέρει το εθνόσημο. Είναι πολύ σημαντικό. Με τον ίδιο σεβασμό προσπαθώ και εκεί να τιμώ τη θέση!

Η αλήθεια είναι, ότι η εβδομάδα μετά από το Final-4 ήταν η πιο δύσκολη. Υπήρξαν πολλά βράδια χωρίς ύπνο, με στεναχώρια. Είναι φυσιολογικό. Αλλά αυτή είναι η ομορφιά του αθλητισμού. Όπως κερδίσαμε και εμείς το 2012. Φέτος, ήμασταν στην άλλη πλευρά. Αν θες να προχωράς μπροστά, δεν πρέπει να στέκεσαι πολύ πίσω. Το πρωτάθλημα ήταν ο βασικός στόχος. Εκεί θα κάναμε το ‘αχ’, αν δεν τα καταφέρναμε. Βάλαμε ένα μεγάλο κορμί πάνω στον Γιουλ (σ.σ. τον Φαλ) που σε αντίστοιχες καταστάσεις μέσα στη χρονιά, το στατιστικό είναι υπέρ του.

Από όλους παίρνεις κάτι (σ.σ. σε ερώτηση για τη συνύπαρξη του με Σπανούλη και Ναβάρο, σε Θρύλο και Μπαρτσελόνα). Ο Σπανούλης ήταν πιο ομιλητικός, ο Ναβάρο όχι τόσο. Αυτό που πήρα από τον Βασίλη και τον Πρίντεζη ήταν το πιο σημαντικό. Ήταν οι πρώτοι που έδιναν το παράδειγμα, που προσπαθούσαν, που έδειχναν τον τρόπο. Ο αρχηγός πρέπει να δίνει το παράδειγμα. Φέτος, στην ομάδα είχαμε παιδιά με πολύ μεγάλη συναίσθηση του τι συμβαίνει γύρω τους, όχι μόνο οι Έλληνες, αλλά και ξένοι. Ακόμα και ο Κάνααν. Ήταν κάθε μέρα εκεί, φώναζε στην προπόνηση και έλεγε ότι πρέπει να πιεστούμε παραπάνω.

Το αγωνιστικό κομμάτι είναι διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ο τρόπος, δηλαδή, που αγωνιστήκαμε όλη τη χρονιά, η αυταπάρνηση, το κλίμα που υπήρχε, σε συνδυασμό με τις επιτυχίες, όλα αυτά δημιούργησαν μια τρομερή σύνδεση με τον κόσμο, που δεν έχω δει ποτέ ξανά σε τέτοιο βαθμό όλα αυτά τα χρόνια που αγωνίζομαι στον Ολυμπιακό! Όλο αυτό δεν πιστώνεται μόνο στους παίκτες, ξεκινάει από τους προέδρους που παίρνουν τις αποφάσεις, πηγαίνει στον προπονητή, μετά έρχεται στο ρόστερ. Μην ξεχνάμε, όμως, ότι υπάρχουν άνθρωποι, που επί καθημερινής βάσης, χωρίς ρεπό, δουλεύουν στον οργανισμό, ούτως ώστε ο Χ ξένος που έρχεται στον Ολυμπιακό δεν χρειάζεται να σκέφτεται ‘πού πρέπει να πάω να πληρώσω το ρεύμα μου;’ Ακόμα κι αυτό που ακούγεται αστείο, υπάρχουν άνθρωποι που το κάνουν για να μπορείς εσύ να είσαι αποκλειστικά αφοσιωμένος στο μπάσκετ. Είναι, μάλιστα, η δεύτερη χρονιά που ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα με τους λιγότερους μυϊκούς τραυματισμούς στην Euroleague. Προφανώς, μετά από έναν τραυματισμό, δεν γυρνάει κανείς με μαγικά. Γίνεται με προσεγμένη δουλειά. Αυτό που είδαμε δηλαδή με τον Σάσα (σ.σ. Βεζένκοφ), που έκατσε όλο το βράδυ στο ΣΕΦ να κάνει θεραπείες, όλο αυτό είναι δουλειά!

Αυτό είναι μόνο ένα κομμάτι πειράγματος στο καφενείο, για τους υγιείς σκεπτόμενους φιλάθλους (σ.σ. για το 14-0 των Πειραιωτών κόντρα στον Παναθηναϊκό). Η ουσία που μετράει για τους οπαδούς είναι η ομάδα να καταφέρνει τους στόχους της, όπως και για εμάς αντίστοιχα. Το ίδιο με αυτούς στεναχωριόμαστε και κλαίμε, όταν χάνουμε. Το ίδιο με αυτούς χαιρόμαστε, όταν κερδίζουμε. Αυτή είναι η ουσία της αθλητικής παιδείας και εκεί πρέπει να στεκόμαστε.

Οι πρόεδροι πήραν μια απόφαση πριν μερικά χρόνια, που και οι ίδιοι δεν ήξεραν πώς θα εξελιχθεί (σ.σ. για το «μέχρι τέλους»). Τη στήριξαν και την έφεραν εις πέρας. Ήταν μια δύσκολη απόφαση, διακυβευόταν η ιστορία του συλλόγου. Ο κόσμος δέθηκε και στήριξε αυτή την κίνηση.

Πρέπει να καθαρίσει το μυαλό, προφανώς θα έρθει η στιγμή που θα συζητήσουμε με τους προέδρους (σ.σ. για το αν θα παραμείνει στον Ολυμπιακό). Τώρα, δεν έχει νόημα να προτρέχουμε. Δεν έχει νόημα να μιλάμε τώρα.

Προφανώς, ο κόσμος και η ομάδα θέλουν να μείνουν (σ.σ. για το αν θα μείνουν Σλούκας, Βεζένκοφ στο λιμάνι). Είναι μεγάλα παιδιά, θα αποφασίσουν».