Ολυμπιακός: Ξέρει πως να περάσει τη Μακάμπι!

Ολυμπιακός: Ξέρει πως να περάσει τη Μακάμπι!

Γράφει ο Γιάννης Κελέρμενος

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται το βράδυ της Τετάρτης (27/7 στις 22:00) τη
Μακάμπι Χάιφα στο Φάληρο, στη ρεβάνς του β’ προκριματικού γύρου του Champions League με στόχο τη νίκη που θα του εξασφαλίσει την πρόκριση έπειτα από το 1-1 του πρώτου παιχνιδιού στην έδρα των Ισραηλινών.

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει τη Μακάμπι Χάιφα με στόχο τη νίκη και την πρόκριση στον επόμενο προκριματικό γύρο του Champions League. Το πρώτο παιχνίδι στο Ισραήλ έληξε 1-1 , και οι ερυθρόλευκοι καλούνται να κερδίσουν προκειμένου να προκριθούν. Κάπως έτσι λοιπόν, στην καρδιά του καλοκαιριού προκύπτει το πρώτο ll do or die” παιχνίδι του Ολυμπιακού για τη νέα ποδοσφαιρική σεζόν. Δεδομένα ο Ολυμπιακός βρίσκεται μακρυά από το καλό του αγωνιστικό πρόσωπο. Συντελείται μια νέα προσπάθεια, προκειμένου η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς να επανέλθει στα υψηλά επίπεδα απόδοσης που είχε συνηθίσει να βρίσκεται. Είναι πολύ νωρίς για οποιαδήποτε ομάδα να “δείξει” τον πραγματικό της εαυτό τη δεδομένη χρονική στιγμή. Ωστόσο είναι δεδομένο πως εφόσον υπάρχουν σημαντικές υποχρεώσεις, οι ομάδες οφείλουν να είναι όσο το δυνατό σε καλύτερη κατάσταση.

Με γνώμονα και αυτοσκοπό την πρόκριση λοιπόν, ο Ολυμπιακός το βράδυ της Τετάρτης, παρέα με τους οπαδούς του, θα προσπαθήσει να δείξει στη Μακάμπι, ότι αυτός είναι το αφεντικό του ζευγαριού, και να πάρει τη νίκη. Μετά το 1-1 του πρώτου παιχνιδιού στο Ισραήλ έχουν γραφτεί πολλά κείμενα για την αγωνιστική εικόνα και το παιχνίδι έχει αναλυθεί επαρκώς. Στο συγκεκριμένο κείμενο στόχος είναι να επικεντρωθούμε στον τρόπο σκέψης που πρέπει να διέπει τον Ολυμπιακό σαν σύλλογο όταν είναι αντιμέτωπος με τέτοιου μεγέθους αντιπάλους, αλλά και στην αλλαγή νοοτροπίας όσον αφορά την αντιμετώπιση των•νοκ – άουτ” αναμετρήσεων, επί των ημερών του Πέδρο Μαρτίνς.

Κατά το παρελθόν ο Ολυμπιακός είχε συνηθίσει να έχει παρουσία στους ομίλους του Champions League. Με αποτέλεσμα να είναι ομάδα “ομίλων”. Και εξηγούμαι για το τί ακριβώς σημαίνει αυτό. Ο Ολυμπιακός πετύχαινε νίκες απέναντι σε σημαντικούς αντιπάλους σχεδόν επί μονίμου βάσεως τα τελευταία 10 – 12 χρόνια. Έχουν “λυγίσει” στο Καραϊσκάκης” μεγαθήρια όπως η Γιουβέντους, η Ατλέτικο Μαδρίτης, η Ντόρτμουντ κ. α. Παρόλα αυτά μετά το στάδιο των ομίλων, ο οργανισμός του Ολυμπιακού, δυσκολευόταν να διαχειριστεί τις αναμετρήσεις που προέκυπταν στα νοκ άουτ στάδια των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Αποτέλεσμα ήταν να μη μπορεί να διεκδικεί προκρίσεις σε μόνιμη βάση και να αποκλείεται στα πρώιμα νοκ άουτ στάδια των διοργανώσεων.

Η κατάσταση αυτή έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, με τον ερχομό του Πέδρο Μαρτίνς, και την αλλαγή φιλοσοφίας ολόκληρου του οργανισμού του Ολυμπιακού. Ο σύλλογος διάλεξε έναν προπονητή με αμιγώς ποδοσφαιρικά κριτήρια. Εκπόνησε ένα πλάνο, του έδωσε χρόνο, και εν τέλη αυτό το πλάνο απέδωσε. Απέδωσε απόλυτα; Προφανώς και όχι, άλλωστε σε καμιά δουλειά οι ασκήσεις επί χάρτου δεν αποτυπώνονται πλήρως στις ανάγκες της πραγματικότητας. Το ζητούμενο είναι η μέγιστη δυνατή εφαρμογή, στο μέτρο του δυνατού.

Αναφορικά με τη στόχευση του Ολυμπιακού, έχει επιτευχθεί η ανάκτηση των εγχώριων σκήπτρων σε πρώτη φάση, και η διαχείριση νοκ άουτ παιχνιδιών σε δεύτερη φάση. Οι ερυθρόλευκοι του Πειραιά, ρίχνονται κάθε χρόνο και νωρίτερα στη μάχη των καλοκαιρινών προκριματικών για τις διοργανώσεις της lJEFA. Και πλέον είναι μια από τις πιο υπολογίσιμες ομάδες της εκάστοτε κληρωτίδας, ακριβώς επειδή έχουν το “know how” του τι πρέπει να συμβεί για να κερδίσουν μια πρόκριση. Σταθερός κορμός, προσήλωση στα σχέδια του προπονητή, και σκληρή καθημερινή δουλειά στην προπόνηση, έχουν οδηγήσει τον Ολυμπιακό επανειλημμένως τα τελευταία χρόνια στους ομίλους του Champions League.

Το βράδυ της Τετάρτης (27/7) ο Ολυμπιακός καλείται να ξεδιπλώσει στο χορτάρι του γηπέδου “Καραϊσκάκης” όλες εκείνες τις αρετές που τον στέλνουν στους ομίλους τα τελευταία χρόνια. Είναι δεδομένο πως η Μακάμπι είναι καλή ομάδα και μπορεί να βάλει δύσκολα στους Πειραιώτες. Είναι επίσης δεδομένο πως ο Ολυμπιακός πρέπει να παρουσιαστεί βελτιωμένος προκειμένου να διεκδικήσει τις πιθανότητές του νια νίκη. Ωστόσο είναι επίσης δεδομένο πως οι παίκτες του Πέδρο Μαρτίνς θα εμφανιστούν στο γήπεδο, προετοιμασμένοι για “μάχη”. Σε τέτοιες καταστάσεις, καταλυτικός παράγοντας είναι η προετοιμασία στη διαχείριση του παιχνιδιού, και η εμπειρία. Προφανώς η αγωνιστική ετοιμότητα είναι σημαντική, είναι παράλογο να υποτιμήσει κάποιος αυτό τον παράγοντα. Ωστόσο η διαχείριση και το πόσο “μπαρουτοκαπνισμένος” είναι κάποιος σε τέτοιου είδους αναμετρήσεις, παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο στο ποιος θα πάρει τελικά την πρόκριση.