Μπαρτζώκας: «Συμβαίνει σε όλες τις μεγάλες ομάδες, να το αντιμετωπίσουμε ψύχραιμα»

Ψύχραιμη και ώριμη αντιμετώπιση από τον Γιώργο Μπαρτζώκα, στη συνέντευξη Τύπου μετά το ματς με την Άλμπα Βερολίνου.

Ο Έλληνας τεχνικός του Ολυμπιακού μίλησε για κάποια σωστά δείγματα στην επίθεση, τη τραγική άμυνα που θέλει βελτίωση και τους παίκτες που πρέπει να αναγκάσουν να βοηθήσουν και αυτοί. Την ενίσχυσή που θέλει η ομάδα αλλά και την ελκυστική πρόταση στο να χτιστεί μια μεγάλη ομάδα το καλοκαίρι για να είναι ικανή να πάει και πάλι ψηλά. Συνέστησε ψυχραιμία, λέγοντας πως σε όλα τα μεγάλα κλαμπ συμβαίνει ή έχει συμβεί αυτό που περνάει ο Ολυμπιακός.

Αρχικά λοιπόν, είπε… «Δεν ήταν κάτι απρόσμενο σήμερα, λίγο πολύ η ομάδα μας είναι φτωχή αμυντικά, αλλά προσπαθήσαμε σκληρά να γυρίσουμε στο παιχνίδι, και δεν έχω κανένα παράπονο από αυτό. Ξεκινήσαμε το παιχνίδια σωστά στο πλάνο μας, να μην νιώσουν αυτοπεποίθηση στο σουτ γιατί είναι εξαιρετική ομάδα στο σουτ και να μην τους επιτρέψουμε να βάλουν. Είχαν 9/14 παρ΄ότι ο στόχος μας ήταν να μην βάλουν. Σε αυτό το κομμάτι αποτύχαμε. Αν δείτε τα στατιστικά στο παιχνίδι, στις περισσότερες κατηγορίες ήμασταν πιο ψηλά ή υπήρχε μια ισορροπία.

Με εξαίρεση τα τρίποντα που είχαν 56%. Ουσιαστικά το πρόβλημα στην ομάδα μας είναι αμυντικό, κάτι που δεν είναι καινούριο. Στην επίθεση είχαμε την επιθυμία να πασάρουμε να παίξουμε ομαδικά. Όπως είχα προαναφέρει ο Ολυμπιακός είναι 2ος στην κατηγορία στις ασίστ από το τέλος. Στα τελευταία δύο παιχνίδια είχαμε καλό αριθμό ασίστ, δεν ήμασταν εγωιστές.

Έπρεπε να το κερδίσουμε, ήταν πολύ σημαντικό, αλλά δεν ήταν εύκολο στην Ευρωλίγκα, όλοι μπορούν να κερδίσουν όλους. Το συμπέρασμά μου είναι ότι κάνανε το δικό τους παιχνίδι».

Τη συνέχεια για το πως μπορεί να αλλάξει η άμυνα, είπε: Υπάρχει ένα δεδομένο, στους παίκτες που έχεις τι κάνουν σε αυτόν τον τομέα. Υπάρχουν συγκεκριμένες αδυναμίες ατομικά σε παίκτες αλλά το πιο σημαντικό για να χτίσεις είναι ο χρόνος. Δεν έχει σχέση ατομικά αλλά με τις συνεργασίες. Δεν είναι τυχαίο πως πολλοί περιφερειακές παίκτες σκοράρουν πολλούς πόντους σε μας. Δεν θέλω να πω κάτι για το παρελθόν, δεν θέλω να κριτικάρω πως έχει δουλέψει, ο Κεμζούρα να πω πως είναι καλός προπονητής και είναι τζέντλεμαν δοθείσης της ευκαιρίας. Είναι και οι αγωνιστικέ συνήθειες. Σίγουρα υπάρχει έλλειμμα».

Για τους στόχους του Ολυμπιακού φέτος: «Στόχος είναι το επόμενο παιχνίδι. Η Ευρωλίγκα γρήγορα σε προσγειώνει, όποιος βλέπει το πρόγραμμα και βάθος αγώνων δεν κάνει καλά. Ιδίως γι αυτή την περίοδο στόχος είναι ο επόμενος αγώνας. Από τη στιγμή που ήρθα τώρα δεν μπορώ να έχω δικαιολογίες ότι δεν διάλεξα εγώ το ρόστερ. Με αυτό το ρόστερ θα κοιτάξουμε να βελτιωθούμε. Θα κάνουμε προσπάθεια στην αγορά σε συνεργασία με τη διοίκηση. Δεν μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις τώρα με δύο ματς. το συγκεκριμένο ματς μου έδωσε μια καλή εικόνα για το τι μπορούμε να χρειαζόμαστε».

Για το τι θέλει να αλλάξει στη νοοτροπία: «Κάποιες φορές κάναμε παιδαριώδη λάθη. Σίγουρα οι παίκτες χρειάζονται. Η φανέλα του Ολυμπιακού είναι βαριά. Το ΣΕΦ βάζει και το «πρέπει». Ο Ολυμπιακός τις μεγάλες του νίκες τις έχει κάνει εκτός. Υπάρχουν παίκτες που πρέπει να το μάθουν και αυτό. Ακούστε. Αν υπάρχει μια συνταγή αυτή είναι να έχει κορμό. Οι προπονητές δεν θέλουν να αλλάζουν συνέχεια παίκτες. Ο Ολυμπιακός έχει διαλέξει αυτόν τον δρόμο εξ ανάγκης. Αυτή τη στιγμή γίνεται προσπάθεια από όλους αλλά έχουμε κενά».

Για την περιρρέουσα ατμόσφαιρα: «Οι παίκτες είναι δέκτες της πίεσης που υπάρχει στον Ολυμπιακό ιδίως οι Έλληνες που καταλαβαίνουν καλύτερα το περιβάλλον. Λογικό είναι να κοιτάτε τι μπορεί να κάνει η ομάδα αν θα είναι στους «8», αλλά το θέμα είναι να γίνει καλύτερη η ομάδα. Καθημερινή δουλειά, λίγο αλλαγή φιλοσοφίας και νοοτροπίας. Είμαι αισιόδοξος και γι αυτό ήρθα. Έχω μελετήσει αρκετά την ομάδα για να έρθω. Έχει δυνατότητες και αδυναμίες».

Για το αν άλλαξε το ροτέισον από ημίχρονο σε ημίχρονο: «Αν εξαιρέσεις το δίδυμο του Σπανούλη, που είναι ο Ρότσεστι, ο χρόνος μοιράστηκε. Αν νομίζουμε πως έχουμε 4-5 παίκτες θα αποτύχουμε. Πρέπει να πιστέψουμε πως έχουμε 9-10 σε αυτό το επίπεδο και να τους κάνουμε. Και να το πιστέψουν και οι ίδιοι».

Για το μέλλον: «Όταν είπα ελκυστική ομάδα, το είπα γιατί έχει δυνατότητες πως θα σχεδιαστεί το καλοκαίρι για να γίνει ξανά μεγάλη και να πάει ψηλά. Όλες οι μεγάλες ομάδες έχουν τέτοιες χρονιές. Ο Ολυμπιακός έχει αυτούς: Κόσμο και ιδιοκτήτες. Έχουν μάθει πως είναι να είναι επιτυχημένη η ομάδα και μπορούν να το ξανακάνουν. Αυτό που συμβαίνει στον Ολυμπιακό συμβαίνει σε όλες τις μεγάλες ομάδες, ας το αντιμετωπίσουμε ήρεμα και ψύχραιμα. Η ήττα αυτή είναι πολύ διδακτική. Είμαι αισιόδοξος. Να βρούμε τους παίκτες που χρειαζόμαστε σε μια αγορά που δεν είναι ευέλικτη και αυτούς που έχουμε να τους κάνουμε καλύτερους».

Για το τι ζήτησε σε αυτές τις δύο προπονήσεις: «Επικεντρώσαμε σε δύο πράγματα. Στην ομαδικότητα, να κυκλοφορήσουμε καλύτερα τη μπάλα. ο αριθμός ασίστ ήταν για νίκη, θέλαμε να πασάρουμε. Στην επίθεση πάνω κάτω κάναμε κάποια πράγματα που θέλουμε να δούμε στο μέλλον. Στην άμυνα δεν ήμασταν καθόλου καλοί».

Πηγή Gavros.gr