Η πόλη του Ζάγκρεμπ!

Η πόλη του Ζάγκρεμπ!

Διαβάστε όσα θα θέλατε να ξέρετε για το Ζάγκρεμπ.

poli_zagkremp

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ στις 20 Οκτωβρίου (21:45), για την τρίτη αγωνιστική των ομίλων του UEFA Champions League.

Η αναμέτρηση με τους Κροάτες θα είναι η δεύτερη που θα δώσει η ομάδα μας εκτός έδρας, για τη φάση των ομίλων της διοργάνωσης.

Πως είναι όμως η πόλη που θα φιλοξενήσει τον Θρύλο;

Το Ζάγκρεμπ είναι η πρωτεύουσα της Κροατίας. Έχει πληθυσμό 973.667 κατοίκους. Στην ευρύτερη περιοχή ζουν 1.088.841 κάτοικοι. Βρίσκεται στο κέντρο περίπου της χώρας και είναι κτισμένο κατά μήκος του ποταμού Σάββα. Απέχει περίπου 20 χλμ από τα σύνορα της Κροατίας με την Σλοβενία και περίπου 120 χλμ από την Αδριατική θάλασσα.

Η πόλη αποτελείται από τρία τμήματα: τα δύο παλαιότερα τμήματα (Κάπτολ και Γκόρνι Γκραντ) που βρίσκονται στο ψηλότερο σημείο κι από τη Ντόνι Γκραντ (“Κάτω Πόλη”) με σύγχρονες συνοικίες και βιομηχανικές περιοχές. Το Ζάγκρεμπ είναι η διοικητική, οικονομική, πολιτιστική, εμπορική και επιστημονική «καρδιά» της Κροατίας.

Τα πολλά μουσεία του Ζάγκρεμπ εκφράζουν την ιστορία, την τέχνη και τον πολιτισμό όχι μόνο του Ζάγκρεμπ και της Κροατίας, αλλά επίσης της Ευρώπης και του κόσμου. Περίπου τριάντα συλλογές σε μουσεία και πινακοθήκες περιέχουν πάνω από 3,6 εκατομμύρια εκθέματα, πέραν των εκκλησιαστικών και ιδιωτικών συλλογών. Το Αρχαιολογικό Μουσείο περιλαμβάνει σχεδόν 400.000 ποικίλα έργα τέχνης και μνημεία, που έχουν συγκεντρωθεί επί χρόνια από πολλές διαφορετικές πηγές.

Το ιστορικό κέντρο του Ζάγκρεμπ είναι σχετικά μικρό και άνετα μπορείτε να το γυρίσετε με τα πόδια. Για τις μεγαλύτερες αποστάσεις σίγουρα θα χρησιμοποιήσετε το δίκτυο του τραμ, το οποίο είναι σύγχρονο και άνετο.

Η καλύτερη εποχή για επίσκεψη στο Ζάγκρεμπ είναι η άνοιξη. Τα καλοκαίρια είναι αρκετά ζεστά και οι χειμώνες παγωμένοι.

Το σίγουρο είναι πως όσοι ταξιδέψουν στην πόλη, εκτός από τον σπουδαίο αγώνα της ομάδας μας, θα μπορούν να δουν όμορφα μέρη και αξιοθέατα.