10 μύθοι για την μπύρα καταρρίπτονται!!!

10 μύθοι για την μπύρα καταρρίπτονται!!!

Ξανθιά ή σκουρόχρωμη, παγωμένη ή μη, βαρελίσια ή εμφιαλωμένη, η μπύρα είναι η αγαπημένη συνήθεια πολλών. Καταναλώνεται γρήγορα, συνδυάζεται εύκολα και το κόστος της είναι πολύ προσιτό. Επομένως, δικαιωματικά κατέχει υψηλή θέση στις προτιμήσεις μας.

drz-6996

Mπορεί να την καταναλώνουμε ευχάριστα, σίγουρα όμως, υπάρχουν κι αρκετά πράγματα, που δεν γνωρίζουμε σχετικά με τη μπύρα ή ακόμα χειρότερα, που ακούσαμε κάποια στιγμή αλλά είναι μάλλον, παραπληροφόρηση.

Τελικά παχαίνει η μπύρα; Nα προτιμήσω μια εισαγόμενη ή μια «ντόπια» μπύρα; Αν και εσείς έχετε παρόμοιες απορίες, απλά διαβάστε τους 10 μύθους που καταρρίπτει το Mens Health…!!!

1. Η μπύρα… κάνει «κοιλιά»

Είναι σίγουρο, ότι αν αδειάζετε κιβώτια με μπύρες χωρίς μέτρο, θα παχύνετε και σίγουρα, θα αντιμετωπίσετε προβλήματα με το έντερό σας. Η αλήθεια είναι, όπως προκύπτει και από γερμανική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε 20.000 άτομα που καταναλώνουν μπύρα, ότι η «κοιλίτσα» οφείλεται περισσότερο σε λόγους γενετικής και λιγότερο στην υπερκατανάλωση της μπύρας.

Οπότε, αν μέχρι σήμερα πιστεύατε ότι κάθε φορά που πίνετε μπύρα, προστίθενται στον οργανισμό σας πολλές θερμίδες, μπορείτε πλέον να αναθεωρήσετε άφοβα…

2. Η εισαγόμενη μπύρα είναι καλύτερη από την εγχώρια μπύρα

Μάλλον πρόκειται για ένα τυπικό κλισέ και για έναν ακόμα «αστικό μύθο», που έχει τις ρίζες του στον 19ο αιώνα, τότε που οι εξαγωγές ήταν σχεδόν αναγκαίες σε χώρες όπως η Ινδία, για να βοηθηθούν κυρίως οι ντόπιοι να επιβιώσουν στα μακρινά τους ταξίδια. Στην προ ποτοαπαγόρευσης εποχή στην Αμερική, μπύρες όπως η Budweiser, θεωρούνταν ότι είχαν παραδοσιακά, πιο λεπτή γεύση σε σχέση με τις φημισμένες ευρωπαϊκές μπύρες.

Σήμερα, όμως οι τοπικές ζυθοποιίες έχουν εξελιχθεί πολύ κι έτσι τα προϊόντα τους είναι εξίσου καλά με τους εξωτερικού. Ενισχύστε συνεπώς, την εγχώρια αγορά της χώρας σας, ακόμη και αν είστε εξαιρετικά απαιτητικοί… Αναζητήστε την μπύρα εκείνη που θα ταιριάζει περισσότερο στα γούστα σας και σίγουρα, θα βρείτε κάτι που θα σας ικανοποιήσει.

3. Η μπύρα είναι το ποτό της εργατικής τάξης

Μπορεί να είναι από τα πιο διαδεδομένα και πιο φθηνά ποτά στον κόσμο, σίγουρα όμως, είναι πολύ παρεξηγημένη. Ανεπιτήδευτη, η μπύρα απευθύνεται σε όλους και είναι πιο φιλική από την λεπτεπίλεπτη γεύση του κρασιού. Σχεδόν οι πάντες καταναλώνουν πια μπύρα. Σύμφωνα δε με πρόσφατες μελέτες, όσο πιο εύπορος είναι κάποιος, τόσο μεγαλύτερη τάση έχει να καταναλώσει μπύρα.

Παρά το γεγονός αυτό, μερικοί εξακολουθούν να δείχνουν τον ίδιο «σνομπισμό» προς την ταπεινή μπύρα. Αυτό είναι κάπως υπερβολικό… αφού η μπύρα ταιριάζει με τα περισσότερα από τα γεύματα μας και μπορεί να είναι εξίσου «εκλεπτυσμένη» με το κρασί. Ανάλογα με την περίσταση επιλέξτε τη μπύρα που σας ταιριάζει καλύτερα. Βλέπετε αγώνα με την παρέα σας; Είστε διακοπές ή θέλετε να πιείτε κάτι δροσιστικό με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ; Η μπύρα είναι η ιδανική πρόταση σε κάθε περίπτωση…

4. Η μπύρα πρέπει να σερβίρεται με πάγο

Σας αρέσουν τα ψηλά παγωμένα ποτήρια μπύρας, που σας φέρνουν στα εστιατόρια; Κάνει ο πάγος το ποτό πιο δροσιστικό και πιο απολαυστικό; Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να χαρίζει περισσότερη δροσιά όμως, η μπύρα μας -ιδίως όταν είναι καλής ποιότητας- χάνει σε γεύση, λόγω της ψύξης. Εκείνο που συχνά λέγεται, είναι ότι η μπύρα πρέπει να φυλάσσεται σε θερμοκρασία δωματίου.

Βέβαια όταν είχε καθιερωθεί η συγκεκριμένη προτροπή, δεν υπήρχαν τα θερμαντικά σώματα ή τα κλιματιστικά που επηρεάζουν τη θερμοκρασία του δωματίου μας. Η ιδανική θερμοκρασία κατανάλωσης της μπύρας είναι 11 με 13 βαθμούς Κελσίου, καθώς αυτή επιτρέπει να απελευθερωθούν όλα τα συστατικά της μπύρας και να μην υπάρχει καμία αλλοίωση στη γεύση της.

Μη σας φαίνονται ιδιαίτερα υψηλές οι συγκεκριμένες θερμοκρασίες. Δεν υπάρχει άλλωστε λόγος να σερβίρονται περισσότερο κρύες. Μόνο αν υπάρχει κάποια δυσάρεστη γεύση που θα θέλαμε να επικαλυφθεί, ενδείκνυται να τις «παγώνουμε»! Σε κάθε περίπτωση πάντως, συντρέχουν και προσωπικοί παράγοντες κι έτσι όλα τα παραπάνω είναι μόνο γενικές συμβουλές…

5. Όσο πιο φρέσκια, τόσο καλύτερη…

Μην αφήνετε τα εντυπωσιακά διαφημιστικά μηνύματα να σας παρασύρουν! Μπύρες από την παραγωγή απευθείας στην κατανάλωση, δεν υπάρχουν. Για παράδειγμα, υπάρχουν ποικιλίες μπύρας που χρειάζονται ένα διάστημα ωρίμανσης περίπου έξι εβδομάδων, πριν τοποθετηθούν στα μπουκάλια τους. Υπάρχουν επίσης, πολλοί τύποι μπύρας, που απαιτούν ακόμα μεγαλύτερο διάστημα ωρίμανσης, μέχρι να αναπτυχθεί πλήρως η γεύση τους.

Συγκεκριμένοι βρετανικοί ή βελγικοί τύποι μπύρας για παράδειγμα, λόγω των υπολειμμάτων μαγιάς που περιέχουν, χρειάζονται μια δεύτερη φάση ζύμωσης των συστατικών τους, μετά τη συσκευασία τους, κοντά στους τρεις μήνες. Επομένως  φρέσκια μπύρα δεν υπάρχει, ενώ η ωρίμανση της κάθε μπίρας εξαρτάται από το είδος της.