Νίκος Αναστόπουλος : Ο Θρυλικός “Μουστάκιας”

Νίκος Αναστόπουλος : Ο Θρυλικός “Μουστάκιας”

nikos1

Ένας από τους μεγαλύτερους επιθετικούς που υπήρξαν στο Ελληνικό ποδόσφαιρο και φυσικά στον Ολυμπιακό. Στον κόσμο του Ολυμπιακού είναι ιδιαίτερα αγαπητός τόσο για την άρνησή του να μεταγραφεί στον Παναθηναϊκό, όσο και για την πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της εποχής, μεταγραφή του στην Ιταλία.

Πρώτα βήματα

Ο Νίκος Αναστόπουλος γεννήθηκε το 1958 στην Δάφνη της Αττικής και έκανε τα πρώτα βήματα του στην ομώνυμη ομάδα. Σε ηλικία 20 χρονών μεταγράφηκε στον Πανιώνιο, όπου κατάφερε να στεφθεί Κυπελλούχος Ελλάδας το 1979. Μάλιστα, λόγω των επιδόσεων του στο πρωτάθλημα αλλά και στην Ευρώπη, κίνησε το ενδιαφέρον των Ολλανδών της Τβέντε, εναντίον της οποίας είχε σκοράρει στο Κύπελλο Κυπελλούχων (2 γκολ). Παρόλ’ αυτά, ο Πανιώνιος απέρριψε την προσφορά των Ολλανδών.

Ολυμπιακός

Το 1980 πρόεδρος του Ολυμπιακού είναι ο Σταύρος Νταιφάς. Προσπαθεί επανειλημμένα να πάρει τον “Αναστό”, όμως ο Πανιώνιος απορρίπτει κάθε προσφορά, αξιώνοντας ιλιγγιώδη ποσά. Τότε , ο Αναστόπουλος απειλεί να μην ξαναπαίξει με τον Πανιώνιο και η ομάδα προκειμένου να μην χάσει χωρίς χρήματα τον παίχτη, αποφασίζει να τον παραχωρήσει στον Ολυμπιακό, έναντι 40 εκατ. δραχμών. Στον Θρύλο, ο “Μουστάκιας” κάνει πράγματα και θαύματα. Αν εξαιρέσει κανείς την πρώτη σεζόν όπου είχε 20 συμμετοχές και μόνο 4 γκολ, οδηγεί την ομάδα σε 4 πρωταθλήματα και αναδεικνύεται παράλληλα 4 φορές πρώτος σκόρερ.

Τα γκολ του Μουστάκια τις σεζόν που αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ

1982-83 –> 29 τέρματα

1983-84 –> 18 τέρματα

1985-86 –> 19 τέρματα

1986-87 –> 17 τέρματα

Ιδιαίτερα το 1983 αναδείχθηκε τρίτος σκόρερ σε όλη την Ευρώπη και πήρε το “χάλκινο παπούτσι” με 29 γκολ. Συνολικά, στο πρωτάθλημα Ελλάδος, σε 405 συμμετοχές σκόραρε 179 φορές.

Η χυλόπιτα στον “Καπετάνιο”

Εκείνη την περίοδο, η προσφιλής τακτική του Γιώργου Βαρδινογιάννη ήταν να κλέβει παίχτες από τον αιώνιο αντίπαλο (Βαμβακούλας, Γαλάκος, Κυράστας, Σαργκάνης). Τότε, ένας ποδοσφαιριστής μπορούσε να φύγει από μία ομάδα είτε με κανονική μεταγραφή, είτε με την συμπλήρωση 5ετίας ή 8ετίας. Το καλοκαίρι του 1985, ο Βαρδινογιάννης πολιόρκησε τον Αναστόπουλο, ο οποίος όμως απέρριψε χωρίς πολλά πολλά όλες τις προτάσεις μένοντας στον Θρύλο για άλλα δύο χρόνια.

anasto12

Ιταλία

Στην..προϊστορική δεκαετία του 1980, μία μεταγραφή Έλληνα ποδοσφαιριστή στο εξωτερικό, ισοδυναμούσε με την μεταγραφή Έλληνα παίχτη στην σημερινή Μπαρτσελόνα… Ο νόμος Μπόσμαν για τους κοινοτικούς δεν υπήρχε και κάθε Ευρωπαίος λογιζόταν ως ξένος. Επιπλέον, σχεδόν σε όλη την Ευρώπη επιτρεπόταν μόνο δύο ξένοι. Επόμενο ήταν λοιπόν, να συζητηθεί σε όλη την Ευρώπη, η μεταγραφή του Νικόλα στην Ιταλική Αβελίνο το καλοκαίρι του 1987. Απόλυτα λογικό όμως αν σκεφτεί κανείς τα κατορθώματά του, με τον Ολυμπιακό και την Εθνική Ελλάδος. Ωστόσο, στην Ιταλία δεν κατάφερε να προσαρμοστεί και επέστρεψε στα ελληνικά γήπεδα ένα χρόνο μετά, για λογαριασμό του Πανιωνίου.

Επιστροφή και αποχώρηση…

Λίγους μήνες αργότερα, ο Μουστάκιας θα επιστρέψει στον Ολυμπιακό, όπου θα κατακτήσει το 1990 και το 1992 το Κύπελλο Ελλάδας. Το 1992 πηγαίνει στον Ιωνικό καθώς ο τότε προπονητής του Ολυμπιακού, Όλεγκ Μπλαχίν θεωρούσε ότι δεν μπορούσε να προσφέρει περισσότερο, κυρίως λόγω ηλικίας. Φυσικά, ο “Αναστό”, δεν θα μπορούσε να κλείσει την καριέρα του πουθενά αλλού παρά στον Θρύλο. Έτσι, την σεζόν 1994-95, η διοίκηση Κόκκαλη του προσφέρει την ευκαιρία να κλείσει την καριέρα του στην ομάδα της καρδιάς του. Αγωνίζεται μόλις για 3 παιχνίδια και αποδέχεται την πρόταση την διοίκησης να γίνει βοηθός προπονητή, δίπλα στο νέο προπονητή του Ολυμπιακού, Νίκο Αλέφαντο. Σήμερα, ο Νίκος Αναστόπουλος, ακολουθεί την προπονητική με ειδικότητα στις.. “επικίνδυνες αποστολές”… Φυσικά, αναφερόμαστε στις ομάδες υποψήφιες για υποβιβασμό με κακοπληρωμένους παίχτες και διαφόρων ειδών προβλήματα. Την φετινή σεζόν, μετά το πέρασμά του από τον Οφη, προσπαθεί να ανέβει επίπεδο, αναλαμβάνοντας τον Ατρόμητο. Αίσθηση προκάλεσε η άρνησή του στην πρόταση του Σωκράτη Κόκκαλη να αναλάβει τον Ολυμπιακό για 3 μήνες μετά την απόλυση του Όλεγκ Προτάσοφ. Ακόμα, ένα σημαντικό στοιχείο που τον συνδέει με τον ολυμπιακό, είναι οι πάμπολλες “κηδείες” που έχει επιφυλάξει για τον Παναθηναϊκό τόσο ως παίχτης όσο και ως προπονητής.

Tips…

Η αναγνωρισιμότητά του στην δεκαετία του ’80 τον έφερε στα τηλεοπτικά πλατό, διαφημίζοντας το γνωστό αποσμητικό Rexona. Χαρακτηριστικά, μετά το διαφημιστικό εκείνο, το παρατσούκλι του (“Μουστάκιας”), μετατράπηκε για ένα διάστημα σε “Ρεξόνας”!!!

Θυμηθείτε το χαρακτηριστικό στιγμιότυπο.

* Θερμές ευχαριστίες στον φίλο και συνεργάτη του ιστότοπου Σωτήρη.