Τακτική ανάλυση (Ολυμπιακός – Άρης 2-1)

Olympiacos-Aris_A_606x310

Μετά το σοκ του αποκλεισμού από την Ευρώπη, ο Θρύλος κλήθηκε να ξεπεράσει το εμπόδιο του Άρη, το οποίο και κατάφερε έστω και αν δεν έθελξε με την συνολική του απόδοση. Οι ερυθρόλευκοι νίκησαν με 2-1 τον Άρη στο “Γ.Καραισκάκης” παρουσιάζοντας δύο εντελώς διαφορετικά πρόσωπα σε κάθε ημίχρονο.

Πολύ καλό πρώτο 45λεπτο  με γρήγορο ρυθμό και αρκετές τελικές προσπάθειες, με τους ερυθρόλευκους να παίρνουν το προβάδισμα στο σκορ και μάλιστα με 2 τέρματα διαφορά (Τζεμπούρ στο 9′ και Μανιάτης στο 37′) . Μέτρια απόδοση στο δεύτερο ημίχρονο και αρκετά προβληματική εικόνα κατά διαστήματα με τους κιτρινόμαυρους να μπαίνουν πάλι στο παιχνίδι με τέρμα του Αγγελούδη στο 65′ και να φορτώνουν άγχος ομάδα και κόσμο.

Ο προπονητής των ερυθρολεύκων παρέταξε τον Ολυμπιακό με τον Μέγκιερι κάτω από τα δοκάρια και τους Παπάζογλου, Μανωλά, Σιόβα και Χολέβας να απαρτίζουν την αμυντική τετράδα από δεξιά προς τα αριστερά. Μπροστά από τα δύο στόπερ αγωνίστηκε ο Φέισα με τους Μανιάτη και Μασάδο να τον πλαισιώνουν ως εσωτερικοί μέσοι. Σην τριπλέτα της επίθεσης αγωνίστηκε ο Βλαχοδήμος δεξιά, ο Αμπτούν αριστερά και ο Τζεμπούρ ως μοναδικός προωθημένος. Ουσιαστικά, ο Ισπανός προπονητής επέλεξε το 4-1-2-3 με αρκετά επιθετικές βλέψεις εξ αρχής.

Στον αντίποδα, ο προπονητής των κιτρινόμαυρων, επέλεξε ένα πιο αμυντικογενές σχήμα παρατάσσοντας τον Άρη με 4-2-3-1. Ο Διούδης κλήθηκε να υπερασπιστεί την εστία της ομάδας της Θεσσαλονίκης με τους Ηρακλή, Παπαζαχαρία, Πουλίδο και Ζαραδούκα να αποτελούν την γραμμή άμυνας. Σαν ανασταλτικοί μέσοι αγωνίστηκαν οι Κοτσαρίδης και Παπαστεριανός με την τριάδα των μέσων μπροστά τους να αποτελείται από τους Γιαννιώτα, Τάτο, Καζναφέρη. Μοναδικός προωθημένος αγωνίστηκε ο Διαμαντάκος με το σχεδιασμό αρχικά να περιορίζεται σε αμυντικούς προσανατολισμούς.

Αυτά βέβαια, λίγο πολύ όλοι τα γνωρίζουμε και η αλήθεια είναι ότι αναλύοντας ένα παιχνίδι ελληνικού πρωταθλήματος και μάλιστα εντός έδρας δεν έχεις πολλά να πεις για την τακτική προσέγγιση. Στα περισσότερα εκ των προτέρων γνωρίζεις τι θα δεις και ποιες είναι οι επιδιώξεις του κάθε προπονητή. Αντίπαλος του Ολυμπιακού περισσότερο είναι ο κακός του εαυτός παρά η εκάστοτε ομάδα. Με δεδομένο όμως ότι στον πάγκο του Θρύλου βρίσκεται ένας νέος προπονητής το ενδιαφέρον σίγουρα δεν περιορίζεται εκεί.  Περνώντας ο καιρός μαθαίνουμε όλο και καλύτερα τον Μίτσελ και βλέπουμε ξεκάθαρα τα σημεία στα οποία εστιάζει την προσοχή του. Ακόμα και ένα ημίχρονο καλού ποδοσφαίρου πλέον αποτελεί παρακαταθήκη, οπότε ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά τις πρώτες πινελιές του Μίτσελ, όπως τις εξέλαβε ο υπογράφων μέσα από το γήπεδο.

Πρώτη βασική διαφορά αποτελεί ο ρόλος των πλάγιων μπακ. Στο χθεσινό παιχνίδι συμμετείχαν ενεργά στην κυκλοφορία της μπάλας και στην επιθετική δημιουργία. Από την πρώτη στιγμή, τα πλάγια μπακ των ερυθρολεύκων πήραν αρκετά μέτρα στο γήπεδο και συνδυάζονταν σωστά με τους αντίστοιχους μέσους. Χαρακτηριστική εικόνα των εντολών του Μίτσελ, αποτελεί το στήσιμο της ομάδας στις περιπτώσεις κατοχής μπάλας στην άμυνα. Τα δύο πλάγια μπακ βρίσκονται “αυστηρά” στην τομή των γραμμών του κέντρου και της αντίστοιχης πλάγιας. Όταν η μπάλα περνάει το κέντρο τα μπακ καλούνται να ανέβουν ακόμα περισσότερο, φθάνοντας να αγωνίζονται σε ρόλο πλάγιου μέσου.

Επίσης, εξ αρχής φαίνεται η διάθεση του Μίτσελ για στρωτό ποδόσφαιρο και ορθολογική ανάπτυξη. Η χρησιμοποίηση του Φέισα σε ρόλο “Αντι-Ορμπάιθ” βοηθάει την δημιουργία παιχνιδιού ακόμα και σε μέρες που ο Σέρβος δεν βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση. Η ομάδα έχει πλέον συγκεκριμένους προσανατολισμούς και πιο ξεκάθαρο πλάνο. Ο Λιούμπομιρ αποτελεί τον παραλήπτη της πρώτης πάσας και καλείται να μοιράσει σωστά το παιχνίδι. Σημαντική είναι επιπλέον η βοήθειά του σε περιπτώσεις άμυνας, παίρνοντας θέση ως τρίτο στόπερ ανάμεσα σε Μανωλά και Σιόβα.

Τρίτη ειδοποιός διαφορά είναι η χρησιμοποίηση του Μανιάτη σε ρόλο κρυφού κυνηγού. Όλο και περισσότερο πατάει την αντίπαλη περιοχή ο χαφ των ερυθρολεύκων βοηθώντας να κρατηθεί η πίεση ψηλά αλλά και να γεμίσει η αντίπαλη περιοχή στις “κόντρα επιθέσεις”. Το γεγονός ότι σκόραρε μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Τέλος, ξεκάθαρη εντύπωση δημιουργήθηκε και για τον ρόλο της αμυντικής τετράδας. Με γνώμονα το επιθετικό ποδόσφαιρο και της προώθηση της πίεσης στην περιοχή του αντιπάλου, η αμυντική γραμμή ανεβαίνει αρκετά πιο ψηλά, ακόμα και σε περιπτώσεις άμυνας, μικραίνοντας το γήπεδο για τους αντιπάλους  και δημιουργώντας συνεχώς συνθήκες πίεσης.

Θετικά λοιπόν τα πρώτα συμπεράσματα από το νέο κόουτς αλλά σίγουρα δημιουργούνται και ερωτήματα για το αν ο Ολυμπιακός μπορεί να προσφέρει καλύτερο ποδόσφαιρο με διάρκεια στην παρούσα φάση. Το παιχνίδι της ομάδας σίγουρα έχει γίνει πιο ορθολογικό αλλά παρατηρούνται τεράστια προβλήματα στην αρνητική μετάβαση αλλά και στην φυσική κατάσταση της ομάδας. Η εικόνα του δευτέρου ημιχρόνου δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία και σίγουρα δεν πρέπει να περάσει αψήφιστα.

Σε κάθε περίπτωση, με την συγκεκριμένη τακτική προσέγγιση θα δούμε καλύτερο θέαμα αλλά θα αντιμετωπίσουμε σημαντικά προβλήματα με δυνατούς και καλοδουλεμένους αντιπάλους όπως είδαμε και στα παιχνίδια με την Λεβάντε. Ο χρόνος είναι υπέρ του Μίτσελ και ας ελπίσουμε να καταφέρει να διορθώσει αρκετά κακώς κείμενα στην πορεία. Το στοίχημα έτσι και αλλιώς υφίσταται από μόνο του. Στο χέρι του είναι να το κερδίσει!! Εις το επανιδείν!!