Κοβάσεβιτς: «Θετικός ο απολογισμός της τριετίας»

Darko-Kovacevic

Για τα τρία χρόνια που εργάστηκε στον Ολυμπιακό ως αρχισκάουτερ και όχι μόνο μίλησε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς, κάνοντας μια αναδρομή σε πρόσωπα και επιλογές.

Ο Σέρβος σε συνέντευξή του στην «SportDay» μίλησε για πρόσωπα και πράγματα στονΟλυμπιακό, ενώ τόνισε πως τρία πρωταθλήματα, δύο Κύπελλα και καλή μπάλα στην Ευρώπη ήταν ο απολογισμός της τελευταίας τριετίας. Ο Κοβάσεβιτς αποκάλυψε ακόμη πως το ενδιαφέρει να ασχοληθεί με την προπονητική και θα ήθελε στο μέλλον να υπηρετήσει και από το συγκεκριμένο πόστο την ομάδα.

Αποσπάσματα των όσων δήλωσε ο Κοβάσεβιτς στην εφημερίδα «SportDay»:

Για τα τρία χρόνια που ήταν στη θέση του αρχισκάουτερ του Ολυμπιακού: «Ξεκινήσαμε πριν από 3 χρόνια και αυτό που είχαμε στα χέρια μας ήταν τρία συμβόλαια βασικών παικτών. Δεν ξέρω πόσοι από τους φιλάθλους του Ολυμπιακού το γνωρίζουν αυτό, αλλά εμείς είχαμε μπροστά μας ένα βουνό. Επρεπε να τα φτιάξουμε σε χρόνο-ρεκόρ. Σε ένα μήνα και ενώ είχαμε και παιχνίδια με τη Μακάμπι.

Τα συμβόλαια ήταν συγκεκριμένα του Τοροσίδη, του Αβραάμ και του Μέλμπεργκ. Τίποτε άλλο. Επρεπε να τα φτιάξουμε όλα από την αρχή. Θυμίζω ότι ο Μιραλάς τότε ήταν δανεικός, και μάλιστα σχεδόν εκτός ομάδας. Στέκομαι πολύ στην αρχή διότι πρέπει να καταλάβετε το περιβάλλον! Δεν είχαμε παίκτες, είχαμε ελάχιστο χρόνο και απέναντί μας έναν πανίσχυρο αντίπαλο, τον πιο ακριβό Παναθηναϊκό όλων των εποχών! Πόσοι, αλήθεια, το υπολογίζουν αυτό όταν κάνουν εύκολη κριτική; Και τι κάναμε εμείς;

Αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα. Το ταμείο. Το ταμείο λοιπόν λέει ότι εμείς σε τρία χρόνια και παρά την τρομακτικά δύσκολη εκκίνηση, την τεράστια κρίση στη χώρα, πήραμε τρία πρωταθλήματα και δύο κύπελλα και παίξαμε το καλύτερο ποδόσφαιρο που έπαιξε ποτέ η ομάδα μας στην Ευρώπη! Και αυτό δεν αλλάζει, έτσι γράφεται η ιστορία του ποδοσφαίρου».

Για το ποδόσφαιρο που έπαιξαν οι Πειραιώτες τη φετινή σεζόν: «Μα δεν παίζαμε διαρκώς το ίδιο ποδόσφαιρο. Καμιά ομάδα δεν παίζει διαρκώς το ίδιο ποδόσφαιρο, ακόμα και μέσα στην ίδια αγωνιστική χρονιά. Μήπως με τον Ερνέστο δεν παίξαμε το καλύτερο ποδόσφαιρο που έχει παίξει ο Ολυμπιακός στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα; Γιατί τον λάτρεψε και τον λατρεύει τον Ερνέστο ο κόσμος μας; Επίσης, μια και με ρωτάτε για τη φετινή χρονιά, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι καμιά ομάδα στον κόσμο δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη από το ότι έχει καθαρίσει τόσο νωρίς το πρωτάθλημα. Οποιος έχει κάνει πρωταθλητισμό το καταλαβαίνει».

Για την κριτική που ασκείται από τα ΜΜΕ: «Βεβαίως και επηρεάζουν τα Μέσα, αλλά όχι τους επαγγελματίες του ποδοσφαίρου. Τους φιλάθλους επηρεάζουν. Δεν είδατε τι έγινε στον τελικό του Κυπέλλου; Στάθηκαν όλοι σε μια αμφισβητούμενη φάση και κανείς στο ότι παίζαμε με εννέα ουσιαστικά παίκτες στην παράταση και με δέκα από το 85′ και τότε χάσαμε τις περισσότερες ευκαιρίες. Πολλοί, δυστυχώς δεν κατέχουν το αντικείμενο ποδόσφαιρο…

Οπως δεν κατέχουν και το πώς ακριβώς δουλεύει το σύστημα των μεταγραφών. Αν ρωτήσετε ένα δημοσιογράφο, θα σας πει ότι είναι επιτυχία να πάρει μια ομάδα ένα μεγάλο όνομα. Δεν θα τον ενδιαφέρει το πώς και το πόσο. Ομως εμάς που δουλεύαμε ή αυτούς που δουλεύουν, τους ενδιαφέρει πάρα πολύ το μέλλον του κλαμπ. Και πάντα με γνώμονα το μέλλον του κλαμπ πρέπει να δουλεύεις. Και οι άλλοι πρέπει να κάνουν και αυτοί τη δουλειά τους».

Για τον σχεδιασμό των «ερυθρολεύκων» από τον Μίτσελ: «Πήρε μια ομάδα που είχε πολλά θέματα. Αλλά ακόμα και με θέματα, ο Ολυμπιακός είναι μακράν η καλύτερη ομάδα με το καλύτερο ρόστερ και το καλύτερο υλικό. Οπότε, θα το πλάσει όπως θέλει ο μίστερ και νομίζω ότι του χρόνου η ομάδα θα παίξει και πολύ καλύτερο ποδόσφαιρο».

Για την καλύτερη και τη χειρότερη στιγμή του σε αυτή την τριετία: «Χειρότερη, ο αποκλεισμός στο τσακ από τη Μέταλιστ και η ανατροπή του σκορ στο Ντόρτμουντ – Μαρσέιγ. Είχαμε φτάσει τόσο κοντά σε μεγάλες προκρίσεις. Καλύτερη; Οι κατακτήσεις των τίτλων και οι εκτός έδρας ευρωπαϊκές νίκες. Γενικά όμως όλα ήταν καλά, πολύ καλά».

Για τη λύση της συνεργασίας του με τον Ολυμπιακό: «Ολα γύρω από τον Ολυμπιακό έχουν για μένα μια συναισθηματική φόρτιση. Είναι θέμα καρδιάς. Εχω ζήσει τόσα εδώ. Τόσες ανατροπές. Σαν αθλητής, σαν άνθρωπος. Εκανα φίλους. Αλλωστε εγώ ζω τώρα στην Ελλάδα και εδώ θα συνεχίσω να είμαι! Και εννοείται ότι όποτε με χρειάζεται η ομάδα ή ο πρόεδρος, θα είμαι πάντα εκεί για εκείνους. Για όλους στον Ολυμπιακό Σας είπα. Εκανα φίλους πραγματικούς μέσα στην ομάδα».

Για το τι θα κάνει τώρα και αν σκοπεύει να φύγει από την Ελλάδα: «Διακοπές. Με χρειάζεται η οικογένειά μου. Είκοσι χρόνια, κάθε μέρα, όλη μέρα με το ποδόσφαιρο μου έχουν και τους έχω λείψει. Γιατί να φύγω; Εχω σπίτι εδώ. Εδώ θα μείνω».

Για το αν στο μέλλον σκοπεύει να ασχοληθεί με την προπονητική: «Κοιτάξτε, είναι κάτι που με ενδιαφέρει και τελειοποιώ τις σπουδές μου πάνω στο αντικείμενο».

Για το αν θα ήθελε να αναλάβει τον Ολυμπιακό, εφόσον ακολουθήσει τον συγκεκριμένο δρόμο: «Θα έχω σπάσει όλα τα ρεκόρ, ε; Να υπηρετήσω την ομάδα με τρεις διαφορετικούς ρόλους! Αφήστε το μέλλον, να πάμε πιο κοντά. Σημασία έχει να χτιστεί η ομάδα από τον Μίτσελ για να ανταποκρίνεται σε αυτά που θέλει ο κόσμος μας».

Για τη σχέση του με τον πρόεδρο της ΠΑΕ, Βαγγέλη Μαρινάκη: «Εχουμε μια εξαιρετική σχέση. Είμαστε φίλοι και τον αγαπάω πολύ. Πέρα από πρόεδρος της ομάδας που φροντίζει για όλα, είναι και ένας άνθρωπος που στηρίζει απόλυτα και έμπρακτα τους συνεργάτες του. Αυτό είναι σπάνιο στο ποδόσφαιρο και στη ζωή γενικότερα. Αν ήξεραν οι φίλαθλοι πόσα πράγματα δίνει στην ομάδα καθημερινά, εννοώ αν μπορούσαν να το ζήσουν από κοντά, γιατί η προσφορά του είναι γνωστή, είμαι βέβαιος ότι θα καταλάβαιναν γιατί όλοι εμείς που συνεργαζόμαστε μαζί του τον αγαπάμε και τον έχουμε πάνω από όλους…».

Για το τι θα ήθελε να πει στον κόσμο της ομάδας: «Να είναι περήφανοι που είναι οπαδοί αυτής της τεράστιας ομάδας. Πάντα τους αγαπώ και είμαι ένας από εκείνους. Στο Καραϊσκάκη, στου Ρέντη, στην εξέδρα, όπου και αν βρεθώ, θα επαναλάβω κάτι που είχε πει ο Ερνέστο σε μια αποχαιρετιστήρια συνέντευξη Τύπου: ΟΛΥΜΠΙΑΚΑΡΑ».