“Πιστός στρατιώτης του Ολυμπιακού”

994242_596896790355187_1141971691_n

Ο Χαβιέρ Σαβιόλα μίλησε στη “Stadio” και εμφανίστηκε εντυπωσιασμένος απ’ όσα έχει συναντήσει στον Ολυμπιακό.

Αναλυτικά:

Χαβιέρ, πρώτες μέρες στην Ελλάδα. Πρώτες εντυπώσεις;

“Είμαι εξαιρετικά ευχαριστημένος από αυτές τις πρώτες μέρες. Ήξερα πόσο σπουδαίος σύλλογος είναι ο Ολυμπιακός και τι σημασία έχει αυτή η ομάδα για τους Έλληνες και το ποδόσφαιρο εδώ, αλλά ομολογώ ότι αυτά που βρήκα είναι ακόμα καλύτερα από ό,τι περίμενα. Από την πρώτη στιγμή ο κόσμος του Ολυμπιακού με υποδέχθηκε με αγάπη και σεβασμό και αυτό θέλω να το ανταποδώσω.

Δεν θα ξεχάσω τη στιγμή που πήγα στα γραφεία και υπήρχαν τόσες χιλιάδες κόσμος, ούτε και την υποδοχή που μου έκαναν στο πρώτο παιχνίδι. Είναι σημαντικό για κάθε ποδοσφαιριστή, για κάθε άνθρωπο, να νιώθει τέτοια αγάπη. Επίσης, είναι σημαντικό για μένα και την καθημερινότητά μου ότι η χώρα που βρήκαμε είναι πανέμορφη κα

Στο πρώτο κιόλας παιχνίδι, αν και εκτός έδρας, είδες πάνω από 12.000 φίλος του Ολυμπιακού. Πώς αισθάνθηκες για αυτό;

“Ήταν πραγματικά εντυπωσιακό. Όπως είναι εντυπωσιακό και το πόσο πολύ αγαπάει ο κόσμος του Ολυμπιακού την ομάδα του και αυτό το κατάλαβα από την πρώτη στιγμή που πάτησα το πόδι μου στο αεροδρόμιο στην Ελλάδα. Επίσης, το βιώνω κάθε μέρα στον δρόμο, που έρχονται και μου μιλάνε, και ειλικρινά θέλω να τους ευχαριστήσω από την καρδιά μου για αυτή την υποδοχή και την εκτίμηση. Στο πρώτο παιχνίδι πράγματι ήταν εκπληκτική η παρουσία τους. Μπήκαμε και είδαμε ότι ήταν όλα κόκκινα και λευκά. Ολυμπιακός. Φανταστικό”.

Έχουν μεγάλη σημασία οι οπαδοί στο ποδόσφαιρο, σωστά;

“Για τον ποδοσφαιριστή έχει μεγάλη σημασία η στήριξη και η αγάπη του κόσμου. Και ειδικά σε ένα εκτός έδρας παιχνίδι το να έρχονται τόσοι άνθρωποι να σε δουν… Σε υποχρεώνει από την πρώτη στιγμή να είσαι εκατό τοις εκατό συγκεντρωμένος και να τα δίνεις όλα. Και στην έδρα μας σίγουρα θα είναι το ίδιο. Είναι σημαντικό να είναι κοντά μας και να μας βοηθάνε…”

Και τώρα πρώτο παιχνίδι στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Τι έχεις ακούσει για την έδρα του Ολυμπιακού;

“Αυτό δεν περίμενα να βρεθώ στη χώρα σας για να το μάθω. Προφανώς ξέρω, έχω παίξει και αντίπαλος με τον Ολυμπιακό, αλλά σε αυτό το γήπεδο το “Καραϊσκάκη”, ξέρουν όλοι ότι υπάρχει έξτρα ενέργεια και πάθος και ότι αυτό σπρώχνει τον Ολυμπιακό μπροστά και καθηλώνει κάθε αντίπαλο. Περιμένω πώς και πώς να ζήσω την ατμόσφαιρα του γηπέδου και θέλω να έρθει ο κόσμος στο γήπεδο και να είναι στο πλευρό μας”.

Χαβιέρ, αντίπαλος είναι ο Ατρόμητος, η μόνη ομάδα που νίκησε πέρσι τον Ολυμπιακό.

“Και μόνο αυτό πρέπει να είναι συναγερμός (γέλια), σωστά; Δουλεύουμε εντατικά στην προπόνηση, ξέρουμε ότι είναι μια δυνατή ομάδα που συμμετέχει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά όπως μου λένε όλοι από την πρώτη μέρα που ήρθα εδώ, στην Ελλάδα τον Ολυμπιακό πρέπει να τον φοβούνται και όχι εμείς τους άλλους. Οπότε εμείς πρέπει α παίξουμε το ποδόσφαιρο για το οποίο δουλεύουμε στην προπόνηση και με τον κόσμο στο πλευρό μας δεν έχουμε πραγματικά να σκεφτούμε κάτι άλλο και σίγουρα δεν μπορούμε να φοβηθούμε. Κανέναν…”.

Αλήθεια, έχεις σκεφτεί πού θα αφιερώσεις το πρώτο σου γκολ;

“Αυτό έχει μια εύκολη απάντηση. Φυσικά στη νεογέννητη κόρη μου, που είναι μόλις 2 μηνών. Φυσικά”.

 

Η οποία θα ζήσει τις πρώτες της στιγμές στην Ελλάδα. Μήπως σκέφτεσαι να της δώσεις και κάποιο ελληνικό όνομα;

“(Γέλια) Δεν το έχω σκεφτεί ακόμα. Γιατί όχι; Αν αισθάνομαι όσο καλά αισθάνομαι τώρα, γιατί όχι; Νομίζω κάτι τέτοιο είχε γίνει με τον Ριβάλντο, σωστά; Τεράστιος παίκτης. Παίξαμε μαζί για την Μπαρτσελόνα. Και ο Ριβάλντο φυσικά μου εξήγησε πριν έρθω ότι ο Ολυμπιακός για τους Έλληνες είναι ότι η Ρεάλ και η Μπάρτσα μαζί… Για το όνομα, θα δούμε…”

Και μιας και μιλάμε για γκολ, με πόσα γκολ πιστεύεις ότι ξεπληρώνεται εκείνο το πανέμορφο γκολ που είχες βάλει εναντίον του Ολυμπιακού, φορώντας τη φανέλα της Μονακό;

“Αυτά είναι… παλιές ιστορίες (γέλια). Πού το θυμήθηκες; Τώρα είμαι πιστός στρατιώτης του Ολυμπιακού και ξέρεις, με τα γκολ ισχύει πάντα το όσο περισσότερα τόσο καλύτερα! Πρέπει όχι απλώς να σκοράρω, αλλά να βοηθήσω και στο παιχνίδι της ομάδας γενικότερα”.

Να γυρίσουμε λίγο στη φιλοσοφία του συλλόγου. Τι έχεις καταλάβει αυτές τις πρώτες μέρες για τον Ολυμπιακό;

“Κοιτάξτε. Είναι ευλογία να δουλεύει ο ποδοσφαιριστής σε έναν σύλλογο, στον οποίο του παρέχονται τα πάντα, αλλά κυρίως που έχει τη φιλοσοφία που έχει ο Ολυμπιακός. Δηλαδή να ζητάς να είσαι νικητής διαρκώς και να μην συμβιβάζεσαι με τίποτα λιγότερο, αλλά με το ότι για να το πετύχεις πρέπει να είσαι μια οικογένεια. Ξέρετε, είδα τον πρόεδρο της ομάδας, τον κ. Μαρινάκη, για δεύτερη φορά. Η πρώτη ήταν στην παρουσίασή μου και η δεύτερη τώρα.

Ήρθε για να καλωσορίσει τους νέους παίκτες και να μας πει ότι θέλουμε να τα δίνουμε όλα για την ομάδα και κυρίως να είμαστε δεμένοι και αγαπημένοι σαν οικογένεια. Δεν υπάρχει ομάδα στον κόσμο που να πήγε καλά και να μην ίσχυε αυτό το δέσιμο, αυτή η αγάπη. Για αυτό σας λέω ότι ο σύλλογος έχει μια φιλοσοφία που βρίσκεις μόνο σε μεγάλες ομάδες, με υποδομές και οργάνωση επιπέδου Ρεάλ και Μπαρτσελόνα. Και ξέρω τι σας λέω, έχω παίξει και στις δύο… (γέλια)”.

Φαντάζομαι ότι έχεις ενημερωθεί για το ότι το όνομά σου αναφερόταν πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Λες να ήταν γραφτό να έρθεις;

“Ναι, το γνωρίζω, όμως τώρα ήταν η σωστή στιγμή, η σωστή προσέγγιση. Όλα. Και είμαι απόλυτα ευχαριστημένος με την επιλογή μου να έρθω στον Ολυμπιακό”.

 

ι αρέσει πολύ και σε μένα, αλλά και στους δικούς μου ανθρώπους, την οικ

Σε απασχόλησε καθόλου η περιβόητη πλέον ανά τον κόσμο «ελληνική κρίση», ειδικά μάλιστα όταν και στην πατρίδα σου, την Αργεντινή, δοκιμάστηκαν με κάποια αντίστοιχη κατάσταση, ή ήταν αρκετό το όνομα του Ολυμπιακού και λειτούργησε σαν εγγύηση;

“Κοιτάξτε, εγώ αποφάσισα με ποδοσφαιρικά κριτήρια. Η προσέγγιση, η πρόταση, το ότι κατάλαβα πόσο με θέλουν, και με γνώμονα τι είναι καλό για την καριέρα μου κατέληξα. Καθόλου δεν ασχολήθηκα με τα πολιτικά και την κρίση. Σε αυτό το σημείο της καριέρας μου δεν είχα άλλα κριτήρια. Ξέρω πόσο μεγάλη ομάδα είναι ο Ολυμπιακός, πόσο μεγάλη σημασία έχει για τους Έλληνες ο Ολυμπιακός. Έχω φίλους και συγγενείς στην Αργεντινή που ζουν δύσκολα λόγω της οικονομικής κρίσης και σίγουρα ισχύει αυτό και για πάρα πολλούς Έλληνες.

Εμείς, οι ποδοσφαιριστές των μεγάλων κλαμπ, είναι αλήθεια ότι βρισκόμαστε λίγο έξω από αυτή την κατάσταση και ζούμε πάρα πολύ καλά. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο πρέπει να δίνουμε στους φιλάθλους και την κοινωνία ψυχαγωγία και θέαμα από το ποδόσφαιρο. Και φυσικά, όπως μπορούμε βοηθάμε. Χαίρομαι γιατί από τα πρώτα πράγματα που έμαθα για το κλαμπ είναι ότι έχει τεράστια δραστηριότητα σε ό,τι αφορά τις φιλανθρωπίες και στο να βοηθάει όποιον το έχει ανάγκη!”

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρχει και το Olympiacos Foundation, το φιλανθρωπικό ίδρυμα του Ολυμπιακού.

“Είναι πολύ σημαντικό αυτό και αξίζει μεγάλο μπράβο ο πρόεδρος κ. Μαρινάκης και η ομάδα που το κάνουν για να απλώσουν το χέρι στον κόσμο και να βοηθήσουν ακόμα περισσότερο. Όλες οι ομάδες που έχουν εκατομμύρια κόσμο, και όχι μόνον αυτές, θα έπρεπε να λειτουργούν έτσι και με αυτή τη λογική”.

Για να γυρίσουμε στο ποδόσφαιρο, ας πάμε λίγο σε μια κλισέ και συνηθισμένη μάλλον ερώτηση. Μια ερώτηση στην οποία συνήθως ξέρεις την απάντηση, ανάλογα με το αν συνομιλείς με Βραζιλιάνο ή Αργεντινό… Πελέ ή Μαραντόνα;

“Περιμένεις να σου πω Πελέ; Αργεντινός είμαι… Μαραντόνα βέβαια”.

Στο μυαλό σου, Χαβιέρ, υπάρχει η εθνική ομάδα της Αργεντινής;

“Αυτή τη στιγμή το μυαλό μου είναι μόνο σε έναν στόχο και αυτός είναι το πώς θα γίνομαι διαρκώς καλύτερος για να προσφέρω στην ομάδα μου. Αυτό που με νοιάζει είναι να πάει καλά ο Ολυμπιακός. Τώρα υπάρχει ένας προπονητής στην Αργεντινή που έχει έναν κορμό στην Εθνική, με συγκεκριμένους παίκτες, και αυτό δεν αλλάζει. Αλλά, ξέρετε, έχω παίξει πολλά χρόνια στην Εθνική Αργεντινής και πιστεύω ότι έχω προσφέρει. Τώρα όμως το μυαλό μου, όπως σας είπα, είναι μόνο στην ομάδα μου”.

Σε λίγες ημέρες θα γίνει η κλήρωση του Τσάμπιονς Λιγκ. Έχεις κάποια ιδιαίτερη προτίμηση σε ό,τι αφορά τον αντίπαλο;

“Η εμπειρία λέει ότι ποτέ δεν μπορείς να διαλέξεις αντίπαλο με σιγουριά. Μιλάμε για τις καλύτερες ομάδες του κόσμου, για τους καλύτερους παίκτες του κόσμου, οπότε δεν υπάρχει θέμα επιλογής. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να παίξουμε ομαδικά, να παίξουμε με πάθος για να δείξουμε ότι δικαίως είμαστε σε αυτή την ποδοσφαιρική γιορτή και καλώς είμαστε στην κορυφαία διοργάνωση. Ο Ολυμπιακός είναι πλέον μια ομάδα πολύ έμπειρη στη διοργάνωση. Είναι από τις ομάδες με τις πάρα πολλές συμμετοχές, οπότε και αυτό παίζει ιδιαίτερο ρόλο. Αλλά ειλικρινά, όποιος σας πει ότι από την κλήρωση καταλαβαίνει τι θα γίνει στη συνέχεια μάλλον δεν ξέρει για ποια διοργάνωση μιλάμε…”

Πιστεύεις ότι στο πρώτο παιχνίδι των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ θα βρίσκεσαι στο 100% της φόρμας σου;

“Δουλεύω καθημερινά, και σε φυσική κατάσταση και σε τακτική, πρέπει να καλύψω κάποιο χαμένο έδαφος και πιστεύω ότι θα είμαι τότε απόλυτα έτοιμος προκειμένου να βοηθήσω την ομάδα μου. Πρέπει όλοι να είμαστε έτοιμοι απόλυτα για το Τσάμπιονς Λιγκ για να διεκδικήσουμε την πρόκριση στον όμιλό μας”.

Μια καλή πορεία στην Ευρώπη λοιπόν και φαντάζομαι οι εγχώριοι τίτλοι είναι το ζητούμενο, σωστά;

“Ναι. Τέτοιοι σύλλογοι όπως ο Ολυμπιακός έχουν ως στόχο μόνο την κορυφή. Μόνο τα τρόπαια και τους τίτλους και, από όσο ξέρω, ο Ολυμπιακός έχει περισσότερο πρωταθλήματα από όσα όλοι οι άλλοι μαζί. Οπότε, είναι αυτονόητο ότι ξεκινάμε το πρωτάθλημα ως φαβορί και έχουμε πολύ καλούς παίκτες. Αλλά όλους θα μας κρίνει το γήπεδο και όχι οι προϋποθέσεις. Είμαι βέβαιος όμως ότι, αν δώσουμε όλοι τον καλύτερό μας εαυτό και είμαστε συγκεντρωμένοι στους στόχους της ομάδας, θα πετύχουμε 100%”.

Να κλείσουμε με ένα μήνυμά σου στον κόσμο του Ολυμπιακού;

“Θέλω και πάλι να τους ευχαριστήσω για την υποδοχή και την αγάπη που μου δείχνουν. Θέλω να ξέρουν ότι σε κάθε ματς και κάθε προπόνηση θα προσπαθώ με όλες μου τις δυνάμεις να τους την ανταποδώσω, βοηθώντας τον Ολυμπιακό να παίρνει νίκες. Και θέλω, επίσης, να τους ζητήσω να είναι δίπλα μας και να μας υποστηρίζουν…”.