Πρίντεζης και Φώτσης έδωσαν κοινή συνέντευξη στην ιστοσελίδα της Euroleague

Οι δύο παίκτες μίλησαν στην ιστοσελίδα της Euroleague για το ευρωπαϊκό ντέρμπι ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό.mmh

Η πρώτη ερώτηση αφορά και τους δύο: πόσο ενθουσιώδης είναι αυτή η φάση της σεζόν, που το κάθε παιχνίδι είναι μεγαλύτερο και σημαντικότερο από το προηγούμενο;

Φώτσης: “Δίχως αμφιβολία, είμαστε χαρούμενοι που είμαστε στο ΤΟΡ16. Περιμέναμε πως κάθε ματς θα είναι πιο δύσκολο, γιατί οι ομάδες γίνονται όλο και καλύτερες. Εμείς ξεκινήσαμε καλά, αλλά είχαμε κάποιες μικρές απώλειες στο παιχνίδι μας. Πιστεύω ότι το ματς με τον Ολυμπιακό θα είναι καλό για εμάς, ένα σκληρό παιχνίδι. Είναι οι πρωταθλητές Ευρώπης, για δυο διαδοχικές σεζόν. Θα είναι δύσκολος αγώνας, αλλά έχουμε ξαναπαίξει μαζί στο παρελθόν. Ελπίζω ότι θα είναι εκπληκτικό ματς, που θα το απολαύσουν οι φαν”.

Πρίντεζης:” Όλοι ξέρουμε πως το ΤΟΡ16 έχει γίνει πολύ πιο δύσκολο και μεγάλο σε διάρκεια, την τελευταία διετία. Είναι σαν μια νέα λίγκα, μέσα στη λίγκα, με πολλά ματς, κάποια εκ των οποίων μπορεί να είναι και πιο δύσκολα από εκείνα των πλέι οφ ή του Φάιναλ Φορ. Δεν παίζει κανένα ρόλο το γεγονός ότι τερματίσαμε πρώτοι στην κανονική περίοδο, στον όμιλο μας. Όλες οι ομάδες είναι πολύ δυνατές τώρα και ανήκουμε σε ένα πολύ δύσκολο γκρουπ, όπου ο Παναθηναϊκός παίζει επίσης καλά. Κάθε ομάδα μπορεί να νικήσει, σε κάθε ματς, σε κάθε γήπεδο. Πρέπει να είσαι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, όχι μόνο για ένα μήνα, όπως ίσχυε στην προηγούμενη μορφή του ΤΟΡ16, αλλά κατά μια μεγάλη χρονική περίοδο“.

Γιώργο, είμαστε στα μέσα του ΤΟΡ16 και ο Ολυμπιακός είναι καλύτερος εν συγκρίσει με το που βρισκόταν πέρυσι, την ίδια εποχή. Πηγαίνουν όλα βάσει πλάνου, στον Ολυμπιακό;

Πρίντεζης: “Είναι πολύ νωρίς για να πούμε πως είμαστε καλύτεροι. Είναι αλήθεια πως στην παρούσα φάση, είμαστε δεύτεροι στον όμιλο, αλλά την ίδια ώρα δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο δρόμος είναι μακρύς και πολλά θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα της Πέμπτης. Είναι ένα κρίσιμο παιχνίδι και για τους δυο ματς. Πέρυσι, δεν ήμασταν τόσο καλοί στο ΤΟΡ16. Στα πλέι οφ παίξαμε εναντίον ομάδας που ήταν του επιπέδου μας και νικήσαμε στο τελευταίο παιχνίδι, στο γήπεδο μας. Έχω την αίσθηση πως πολλοί θυμούνται πώς έγινε αυτό. Οπότε το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας. Πρέπει να επικεντρωνόμαστε σε ένα στόχο και να πηγαίνουμε παιχνίδι με το παιχνίδι”.

Αντώνη, δεδομένου ότι είσαι παίκτης του Παναθηναϊκού από τη δεκαετία του ’90, ξέρεις καλύτερα από τον καθένα πώς χτυπά η καρδιά της ομάδας. Τι σου λέει ο χτύπος της για την Euroleague αυτής της σεζόν;

Φώτσης: “Όλα αυτά τα χρόνια που είμαι στον Παναθηναϊκό, όσο ταλέντο και αν υπήρχε που υπήρχε πάντα, το πιο δυνατό μας όπλο ήταν το γεγονός ότι και οι 12 παίκτες προσπαθούσαμε σκληρά να τα δώσουμε όλα για την ομάδα, ώστε να υλοποιήσει τους στόχους της. Αυτό είναι που μας κάνει καλούς. Ο καθένας βάζει τον εαυτό του κάτω από αυτό που είναι καλό για την ομάδα“.

Οι φίλαθλοι που είναι εκτός Ελλάδος, δεν έχουν συχνά την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παιχνίδια του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό. Αυτήν την εβδομάδα θα έχουν αυτήν τη δυνατότητα. Τι ρόλο παίζουν οι φαν σε αυτά τα ματς;

Φώτσης: “Το μήνυμα που πρέπει να περάσουμε είναι το ίδιο με αυτό που προσπαθούμε να στείλουμε όλα αυτά τα χρόνια: μεταξύ των παικτών υπάρχει πολύ καλή ατμόσφαιρα και ένα περιβάλλον που είναι πολύ ευχάριστο. Δεν έχουμε πρόβλημα ο ένας με τον άλλον. Το μόνο που προσπαθούμε να κάνουμε, είναι ό,τι καλύτερο έχουμε ώστε να νικήσει η ομάδα. Το ίδιο θα πρέπει να συμβαίνει και εκτός γηπέδου. Εννοώ πως οι φαν θα πρέπει να απολαμβάνουν ένα καλό παιχνίδι μπάσκετ, σε πολιτισμένο περιβάλλον και όλοι εμείς να γυρίζουμε ασφαλείς στο σπίτι μας”.

Πρίντεζης“Συμφωνώ 100% με τον Αντώνη. Στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου γίνεται ένα πραγματικό ντέρμπι και όλα τα παιχνίδια μας είναι πάρα πολύ ενδιαφέροντα. Πολλές φορές όμως, η όλη εικόνα καταστρέφεται από άλλους παράγοντες και από οπαδούς που κάνουν ηλίθια πράγματα. Πιστεύω πως πρόκειται για μια πολύ μικρή μερίδα φιλάθλων. Αν τα λάβουμε όλα υπ’ όψιν μας, πιστεύω ότι δεν έχουμε λόγο να ζηλεύουμε οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό ντέρμπι”.

Στο ντοκιμαντέρ “Basketball Capitals” και στην αναφορά που έγινε στην Αθήνα, ήταν ξεκάθαρο πως υπάρχει μεγάλος σεβασμός μεταξύ των παικτών και των προπονητών αυτών των οργανισμών. Για να είσαι καλός εναντίον του αιώνιου αντιπάλου σου, ως παίκτης και ως φαν, πόσο σεβασμό πρέπει να έχεις για αυτόν;

Φώτσης: “Υπάρχει μεγάλη πρόοδος. Σε ό,τι αφορά τους φιλάθλους, πιστεύω πως η κατάσταση δεν είναι όπως παλιά. Ο αριθμός αυτών που παρεκτρέπεται γίνεται ολοένα και μικρότερος και αυτό ξεκινά από τους παίκτες. Είναι ξεκάθαρο πως εντός γηπέδου σεβόμαστε πολύ ο ένας τον άλλον και μολονότι είμαστε αντίπαλοι, προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο για να νικήσουμε. Έχουμε υπάρξει και συμπαίκτες, ενώ γνωριζόμαστε πολλά χρόνια μεταξύ μας. Από εκεί πηγάζει ο αμοιβαίος σεβασμός. Και αυτό θα έπρεπε να είναι η ουσία του αθλήματος: να κάνεις ό,τι μπορείς, υπό φυσιολογικές συνθήκες ώστε να νικήσει η ομάδα σου και τίποτα παραπάνω”.

Πρίντεζης: “Προσωπικά, δεν το πιστεύω αυτό,διότι αυτό που δημιουργεί ένας μικρός αριθμός οπαδών, επεκτείνεται σε όλους. Έχω συναντήσει φιλάθλους και των δυο ομάδων, οι οποίοι έχουν σωστή κρίση, στους οποίους αρέσει το μπάσκετ και δεν αρέσουν όσα συμβαίνουν. Θέλω να πιστεύω πως η πλειοψηφία σκέφτεται έτσι. Είναι λίγοι αυτοί που καταστρέφουν την εικόνα, αλλά δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε σε αυτό γιατί, όπως είπε ο α Αντώνης, μεταξύ των παικτών δεν υπάρχει κανένα θέμα. Οι περισσότεροι είμαστε φίλοι, παίζουμε στην εθνική, μένουμε στα ίδια δωμάτια για δυο μήνες κάθε καλοκαίρι, βγαίνουμε έξω μαζί και μοιραζόμαστε κοινούς στόχους. Οπότε είναι αχρείαστο και ηλίθιο να αποπροσανατολίζονται όλοι, εξαιτίας κάποιων λίγων”.

Παίζετε στις ομάδες που έχουν κερδίσει τους πέντε από τους επτά τελευταίους τίτλους. Πόσο καλύτερο κάνετε ο ένας τον άλλον, μέσω του ανταγωνισμού σας; Πόσο υπερήφανοι θα έπρεπε να αισθάνονται οι φαν και των δυο ομάδων, για όσα έχετε επιτύχει σε διεθνές επίπεδο;

Φώτσης“Φυσικά, όταν ο κύριος αντίπαλος σου γίνεται καλύτερος πρέπει να γίνεις και εσύ καλύτερος, για να τον νικήσεις. Αν ο Ολυμπιακός γινόταν χειρότερος, δεν θα έπρεπε να εξελίξουμε τους εαυτούς μας, γιατί όλα θα ήταν πιο απλά. Θα παραμέναμε στάσιμοι. Ο Ολυμπιακός είναι ο back to back πρωταθλητής Ευρώπης και όλοι όσοι τον αντιμετωπίζουν σε Ελλάδα και Euroleague< έχουν επιπλέον λόγο να θέλουν να τον νικήσουν. Για να τα καταφέρουμε πρέπει να είμαστε καλύτεροι, γιατί δεν αντιμετωπίσουμε την όποια ομάδα, αλλά την καλύτερη”.

Πρίντεζης“Συμφωνώ με τον Αντώνη. Όσο είναι δυνατός ο Παναθηναϊκός, θα συνεχίσουμε και εμείς να θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι. Το ίδιο ισχύει και για τον Παναθηναϊκό. Όταν βλέπεις τον κύριο ανταγωνιστή σου να βελτιώνεται και να πηγαίνει καλά στην Ευρώπη, αποκτάς ένα επιπλέον κίνητρο, είναι μια θετική πίεση που νιώθεις να επιτύχεις κάτι περισσότερο”.

Κατά τη διάρκεια πολύ σκληρών χρόνων για την Ελλάδα, αυτοί οι οργανισμοί είναι σύμβολα της ελληνικής υπεροχής, οι καλύτεροι σε αυτό που κάνουν. Πόσο σημαντικό είναι για τον καθένα -συλλόγους, ομάδες, φαν- να δείξουν αυτήν την υπεροχή σε αυτά τα δυο ματς για το ΤΟΡ16;

Φώτσης: “Και ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός είναι οι πρωταγωνιστές της Ευρώπης, τα τελευταία χρόνια. Έχουμε δείξει πως μολονότι ως χώρα δεν τα πάμε καλά, δεδομένης και της κρίσης, δεν έχουμε επηρεαστεί. Ελπίζω να συνεχίσουμε έτσι, θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε χαρά σε όλους τους ανθρώπους που σίγουρα τη χρειάζονται”.

Πρίντεζης: “Όπως είπες, τα πέντε τελευταία χρόνια, οι τέσσερις τίτλοι έχουν έλθει στην Ελλάδα. Είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για το ελληνικό μπάσκετ και τη χώρα, γενικότερα. Σε μια τόσο δύσκολη περίοδο, βλέπουμε πως το μπάσκετ είναι πολύ δημοφιλές σπορ και ανεξάρτητα από το αν κερδίζει ο Ολυμπιακός ή ο Παναθηναϊκός, υπάρχουν πολλοί που είναι ευτυχισμένοι. Που τους αρέσει αυτό που βλέπουν. Είναι ένα επιπρόσθετο κίνητρο που έχουμε για αυτά τα ματς, για να φτάσουμε στο τέλος της διαδρομής και να γίνουμε οι πρωταθλητές”.

Αντώνη, είναι η άμυνα το ισχυρό όπλο του φετινού Παναθηναϊκού;

Φώτσης: “Φυσικά, αυτή είναι η βάση μας εδώ και πολλά χρόνια. Από την άμυνα όλα ξεκινούν. Όσο καλοί και αν είμαστε στην επίθεση, ή πόσο ταλέντο διαθέτουμε, όταν θα υπάρχουν δύσκολες μέρες, και δεν θα είσαι σε θέση να σκοράρεις, η άμυνα είναι αυτή που θα μπορέσει να σε σώσει στις δύσκολες μέρες. Η άμυνα είναι θέμα θέλησης και δεν έχει σημασία από το αν θα βρεθείς σε καλή ή κακή μέρα στην επίθεση”.

Γιώργο, ο Παναθηναϊκός έχει μία σταθερή δύναμη, όπως είναι η άμυνα του, ειδικά στα μεταξύ σας ματς στο πρωτάθλημα. Ακόμη και όταν τους κερδίσατε στο ΣΕΦ, σημειώσατε μόλις 55 πόντους, ενώ ο μέσος όρος σας στην επίθεση φτάνει κοντά στους 80 πόντους. Τι συμβαίνει στην επίθεση σας απέναντι στους πράσινους;

Πρίντεζης: “Δεν πιστεύω πως η επίθεση είναι το μοναδικό μας συστατικό μας σαν ομάδα. Έχουμε παρουσιάσει στα τελευταία παιχνίδια μας μεγάλη βελτίωση στην άμυνα μας, ειδικά τώρα στα τελευταία μας παιχνίδια στο TOP-16. Έχουμε δώσει πολύ καλά παιχνίδια, έχοντας εξαιρετική αμυντική λειτουργία, με καλό διάβασμα παιχνιδιού. Όταν παίζεις καλή άμυνα, σου δίνεται η δυνατότητα να τρέξεις στο ανοιχτό γήπεδο και να σημειώσεις εύκολους πόντους. Δεν γίνεται να βρίσκεται πάντα στα καλύτερα σου και να σημειώνεις 100 πόντους σε κάθε ματς. Θα έχεις και άσχημες μέρες επιθετικά. Σε βάθος χρόνου πρέπει να είσαι όσο καλύτερος γίνεται. Είναι κανόνας: για να είσαι καλός στην επίθεση, θα πρέπει πρώτα να παίξεις καλή άμυνα”.