Τόκιο 2020: Ξεκινάει η Γιορτή!!!!

Τόκιο 2020: Ξεκινάει η Γιορτή!!!!

Δείτε την εκπομπή μας

Μετά από 2 πτήσεις και ένα κουραστικό ταξίδι αρκετών ωρών, με κόκκινα μάτια και διαταραγμένο πρόγραμμα ύπνου, φτάσαμε στο αεροδρόμιο Χανέντα του Τόκιο γεμάτοι ενθουσιασμό για τις επόμενες 20 ημέρες αθλητικής πανδαισίας.

Η άφιξη και οι έλεγχοι

Είχαμε ακούσει και διαβάσει πολλά για την άφιξη στην Ιαπωνία, τα πολλαπλά επίπεδα μέτρων και τις μεγάλες καθυστερήσεις 5-8 ωρών μέχρι να πάρει κανείς το πράσινο φως. Σε κάθε μαρτυρία όμως υπήρχε η παραδοχή ότι οι Ιάπωνες είναι πλήρως οργανωμένοι και έτοιμοι να υποδεχθούν τις χιλιάδες ανθρώπων που έφταναν για τους Αγώνες. Αυτό το επιβεβαιώσαμε από την πρώτη στιγμή. Από όταν βγήκαμε από το αεροπλάνο υπήρχαν εξυπηρετικότατοι εθελοντές και εργαζόμενοι σε κάθε σημείο της διαδρομής, οι οποίοι σε σκλάβωναν με την ευγένεια τους. Η οργάνωση τους δε παραδειγματική. Ακόμα και όταν υπήρχαν προβλήματα με τα χαρτιά είχαν έτοιμα όλα τα πρωτόκολλα για την επίλυση τους. Πέρα από τα δεκάδες απαραίτητα χαρτιά που δείξαμε σε τουλάχιστον 6-7 στάδια ελέγχων της ροής, κάναμε και τεστ PCR για κορωνοϊό με δείγμα σάλιου -και όχι με ρινοφαρυγγικό επίχρισμα- για το οποίο έπρεπε να περιμένουμε το αρνητικό αποτέλεσμα για να προχωρήσουμε. Έτυχε να φτάσουμε σε ώρα που δεν ήταν αιχμής, οπότε η όλη διαδικασία μέχρι να πάρουμε την τελική διαπίστευση και να μπούμε το λεωφορείο κράτησε μόλις 3 ώρες. Το λεωφορείο μας άφησε κοντά στο Ολυμπιακό κέντρο Τύπου και από εκεί μας έβαλαν σε ξεχωριστά ταξί τον καθένα με προορισμό το ξενοδοχείο. Παντού υπήρχε κάποιος για να μας εξυπηρετήσει και να μας ενημερώσει για το πως πρέπει να κινηθούμε και τι πρέπει να κάνουμε.

Η πόλη

Το Τόκιο ήταν όπως την περιμέναμε: μία υπερσύγχρονη, τεχνολογικά εξελιγμένη και εντυπωσιακά καθαρή κοσμόπολη έτοιμη να υποδεχτεί τους αθλητές από όλο τον κόσμο. Ήταν εμφανής η πρακτικότητα στη χωροθέτηση των δραστηριοτήτων και τη διαχείριση των χρήσεων γης, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, ενώ εντύπωση μας έκανε ότι ήταν περιορισμένο το branding για τους Αγώνες, πιθανώς για να μην υπάρχουν ακόμα πιο έντονες αντιδράσεις από τις ήδη υπάρχουσες για τους Ολυμπιακούς. Οι αποστάσεις είναι σχετικά μεγάλες, η δική μας όμως απόσταση των 30 λεπτών με το λεωφορείο μέχρι το κέντρο Τύπου θεωρείται αρκετά καλή περίπτωση. Όσον αφορά τον καιρό επικρατεί ζέστη και τα ποσοστά υγρασίας είναι υψηλά, η κατάσταση όμως δεν είναι μέχρι στιγμής αποπνικτική.

Η ελληνική αποστολή

Το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής αποστολής έχει ήδη φτάσει στο Τόκιο. Συγκεκριμένα 66/83 βρίσκονται ήδη στην ιαπωνική πρωτεύουσα, είτε στο Ολυμπιακό χωριό είτε σε καμπ προετοιμασίας, και άλλοι 2 είναι καθοδόν. Οι υπόλοιποι θα αναχωρήσουν τις επόμενες ημέρες, ανάλογα με το πότε αγωνίζονται. Την Παρασκευή το πρωί, μεταξύ 2:30-4:00 τα ξημερώματα σε ώρα Ελλάδας, αγωνίζονται οι πρώτοι αθλητές από τη χώρα μας. Πρόκειται για το Στέφανο Ντούσκο και την Αννέτα Κυρίδου στον προκριματικό του σκιφ ανδρών και γυναικών της κωπηλασίας και την Ευαγγελία Ψάρρα στον προκριματικό του ατομικού γυναικών στην τοξοβολία. Λίγες ώρες αργότερα θα ξεκινήσει η τελετή έναρξης στο Ολυμπιακό στάδιο, στην οποία θα παραβρεθούν τελικά και άλλοι αθλητές πέρα από τους σημαιοφόρους κάθε χώρας.

Η παραπληροφόρηση

Ενώ στην Ιαπωνία όλα λειτουργούν σε ρυθμούς Ολυμπιακών, μερικά ξένα και ιαπωνικά μέσα ορμώμενα από μία γενικόλογη δήλωση υψηλόβαθμου στελέχους της οργανωτικής επιτροπής αναζωπύρωσαν τις φήμες για ακύρωση των Ολυμπιακών λίγες μέρες πριν ξεκινήσουν. Τα λόγια του ήταν Τοσίρο Μούτο, επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής, ήταν τα εξής: «Αν υπάρξει αύξηση στα κρούσματα θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις. Έχουμε συμφωνήσει ότι θα συγκαλέσουμε εκ νέου σύσκεψη μεταξύ των 5 φορέων με βάση την εξέλιξη της πανδημίας. Σε αυτή τη φάση τα κρούσματα μπορεί και να αυξηθούν ή και να μειωθούν, οπότε θα μιλήσουμε για αυτό όταν έρθει η στιγμή». Πρέπει να γίνει σαφές ότι ΔΕΝ τίθεται κανένα ζήτημα ακύρωσης. Οι δηλώσεις για την έναρξη των Αγώνων που έκαναν την ίδια μέρα όλα τα μεγάλα στελέχη της ΔΟΕ, ο πρόεδρος του ΠΟΥ, οι Ιάπωνες επικεφαλής και η παρουσία των αθλητών στο Ολυμπιακό χωριό υπερκαλύπτουν μία τυπική δήλωση που παρερμηνεύτηκε σκόπιμα. Πρέπει να σημειωθεί ότι αντίστοιχη παραφιλολογία υπήρχε στις προηγούμενες δύο διοργανώσεις με άλλες αφορμές, την κυβερνοασφάλεια στο Λονδίνο το 2012 και τον ιό Ζίκα στο Ρίο το 2016. Όλα ξεχάστηκαν μόλις ξεκίνησαν οι Αγώνες. Επίσης, μπορεί η επίσημη τελετή έναρξης να είναι την Παρασκευή 23 Ιουλίου, όμως οι πρώτοι αγώνες ξεκινούν από αύριο, 21/7, με το σόφτμπολ και το ποδόσφαιρο γυναικών να κάνουν ποδαρικό.

Τα κρούσματα κορωνοΐού

71 κρούσματα έχουν βρεθεί μεταξύ 1ης και 20ης Ιουλίου σε όλη την Ιαπωνία, σε 40 εκ των οποίων είναι Ιάπωνες που σχετίζονται με κάποιον τρόπο με τη διοργάνωση και 31 εκ των οποίων είναι ξένοι. Το ποσοστό συγκριτικά με το συνολικό αριθμό των 22.000+ ανθρώπων που έχουν εισέλθει στη χώρα από όλο τον κόσμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι κοντά στο 1%. Τέσσερα από αυτά τα κρούσματα εντοπίστηκαν εντός του Ολυμπιακού χωριού γεγονός που προκάλεσε εύλογη ανησυχία, όμως ενεργοποιήθηκαν άμεσα όλα τα σχετικά πρωτόκολλα για την απομόνωσή τους και την εύρεση των κοντινών επαφών για να αποφευχθεί η διάδοση του ιού εντός της «φούσκας» που είναι και ο μεγάλος εφιάλτης των διοργανωτών.

https://www.protothema.gr/olubiakoi-agones-2020/article/1145069/tokio-2020-se-ruthmous-olubiakon-i-iaponiki-proteuousa-kanena-senario-akurosis/

Share and Enjoy !

0Shares
0 0