Τα πάντα για το πορνό, τις φαντασιώσεις και τις 50 Αποχρώσεις του Γκρι

Τα πάντα για το πορνό, τις φαντασιώσεις και τις 50 Αποχρώσεις του Γκρι.

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη μιλάει για το πορνό, τις παγίδες, τη διαστροφή, τις φαντασιώσεις αλλά και γιατί είναι εθιστικό.

Fifty-Shades-of-Grey

Εδώ και ένα μήνα άρχισε ο πανικός σχετικά με την μεταφορά του βιβλίου “Fifty Shades of Gray” σε ταινία… Από τότε διαβάζω συνέχεια γι’ αυτό, ακούω σχετικές συζητήσεις, βλέπω σχετικές αναρτήσεις στα social media και προχθές σε ένα κατάστημα καλλυντικών είδα μέχρι και μια σειρά περιποίησης σώματος Fifty Shades of Grey!

Αυτός ο πανικός, με έκανε να αναρωτηθώ τους λόγους που η ταινία (και πρότινος το βιβλίο) άσκησε τόσο τεράστια επιρροή. Δεν έχω διαβάσει τα βιβλία, τα οποία παρεμπιπτόντως μαθαίνω ότι είναι καθηλωτικά, είδα όμως την ταινία. Γενικά μου άρεσε, ωστόσο, άκουσα πως τα συναισθήματα που μεταφέρονται στον αναγνώστη των βιβλίων είναι ασυναγώνιστα.

Πολλοί ομολογούν, πως η ιστορία αυτή τους προκάλεσε εξάρτηση. «Όπως συμβαίνει και με το πορνό» σκέφτηκα… Η ταινία απέχει πολύ από το πορνό, ωστόσο, απενοχοποιεί τις σεξουαλικές φαντασιώσεις και καθώς η ηρωίδα είναι μια απλή κοπέλα, που η καθεμία θα μπορούσε να ταυτιστεί μαζί της, οδηγεί τις αναγνώστριες στην αναζήτηση των δικών τους φαντασιώσεων.

Σε όλους μας υπάρχει μια έντονη ή ελαφριά τάση προς τον σαδισμό ή προς τον μαζοχισμό. Έτσι, η ιστορία της νεαρής δημοσιογράφου αφυπνίζει την ανάγκη εξερεύνησης της τάσης αυτής. Επίσης, παίζει με τα όρια της διαστροφής. Θεωρώ ότι η ταινία, μέσα από την αθωότητα της ηρωίδας, απενοχοποιεί κατά κάποιο τρόπο και το πορνό.

Ο ιός του πορνό

«Πώς μπορώ να απελευθερωθώ από το θυμό που έχω επειδή ο σύντροφός μου έχει εθιστεί στο πορνό; Η απόρριψη που δέχομαι με κάνει να αμφισβητώ την ελκυστικότητα και σεξουαλικότητά μου»… Πόσο συχνές είναι αυτές οι δηλώσεις; Η απόρριψη αυτή μπορεί να διαλύσει την αυτοεκτίμηση μιας γυναίκας και τα συναισθήματα αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά. Φυσικά η εξάρτηση δεν είναι μόνο αντρική υπόθεση.

Ο Larry και Wendy Maltz, συγγραφείς του βιβλίου ‘The Porn Trap’ (Η παγίδα του πορνό), πιστεύουν πως το πορνό αλλάζει την εγκεφαλική δραστηριότητα. Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, εκκρίνονται ορμόνες ευχαρίστησης που κάποιοι ερευνητές τις συνδέουν με τις εγκεφαλικές αλλαγές που συμβαίνουν όταν κάποιος παίρνει κοκαΐνη.

Παγίδες του πορνό

-Οι ψεύτικοι οργασμοί δημιουργούν αυτοκατηγορία και ενοχές.

-Οι γυναίκες στα πορνό προσποιούνται τόσο έντονους, αφύσικους και στιγμιαίους οργασμούς, που πολλοί άντρες απογοητεύονται και αυτοκατηγορούνται όταν κάνουν φυσιολογικό σεξ και έχουν τις φυσιολογικές αντιδράσεις από την παρτενέρ τους. Επίσης, πολλές γυναίκες νομίζουν ότι υστερούν σε κάτι.

-Οι γυναίκες πρέπει να μοιάζουν με πορνοσταρ. Συχνά οι γυναίκες στις πορνοταινίες είναι τόσο πλαστικές, που οι άντρες δημιουργούν τέτοια πρότυπα ομορφιάς. Έτσι, η εικόνα μιας φυσικής γυναίκας, δύσκολα τον ικανοποιεί. Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως οι άντρες που παρακολουθούν τακτικά πορνό, είναι περισσότερο επικριτικοί με το σώμα των γυναικών σε σχέση με εκείνους που παρακολουθούν σπάνια ή καθόλου.

-Το πορνό εξαφανίζει την μαγεία της συναισθηματικής επικοινωνίας. Η πορνοταινία αποπροσανατολίζει από αυτή καθ’ αυτή τη σεξουαλική πράξη και την επικοινωνία μεταξύ των δύο παρτενέρ.

-Το πορνό έχει συνδεθεί με προοδευτικότητα. Πολλές γυναίκες νιώθουν ενοχές που δεν ενθουσιάζονται με το πορνό, όπως ο σύντροφός τους. Αντιμετωπίζονται ως πουριτανές, συντηρητικές ή και βαρετές.

-Το πορνο είναι εθιστικό. Έρευνες δείχνουν ότι πολλοί άντρες προτιμούν να βλέπουν πορνό από το να κάνουν πραγματικό σεξ.

-Το πορνό δημιουργεί μοναξιά. Το πορνό οδηγεί στην αναζήτηση του επόμενου κοριτσιού, στην αναζήτηση της επόμενης σεξουαλικής εμπειρίας και αποπροσανατολίζει από την δημιουργία μιας ουσιαστικής σχέσης.

-Το πορνό οδηγεί στον κομφορμισμό.

-Το σεξ γίνεται μηχανικό και μιμείται το πορνό.

-Το πορνό μπερδεύει τις προτιμήσεις. Πολλοί υιοθετούν φαντασιώσεις που παρακολούθησαν σε κάποιο πορνό. Ωστόσο, πολλές γυναίκες, αφήνουν το σεξ γιατί δηλώνουν πως γίνεται πολύ εξευτελιστικό.

-Το πορνό μπαίνει ανάμεσα στα ζευγάρια. Πολλά ζευγάρια αποξενώνονται και γιατί παρακολουθούν μόνοι τους πολύ πορνό αλλά και γιατί χωρίς αυτό αδυνατούν να έρθουν σε επαφή.

-Το πορνό ενθαρρύνει τη διαστροφή. (Το τι θεωρείται διαστροφή έχει αποτελέσει μεγάλη επιστημονική συζήτηση. Ωστόσο, την διαστροφή καθορίζει κυρίως η πρόθεση του ατόμου. Ένα άτομο έχει διαστροφή, μόνο όταν χρησιμοποιεί την ερωτική πράξη για να αποφύγει μια στενή μακροχρόνια συναισθηματική σχέση με ένα άλλο άτομο. Επίσης, διεστραμμένο θεωρείται ένα άτομο που επιβάλλει τις προσωπικές του επιθυμίες σε ένα σύντροφο που δεν επιθυμεί να εμπλακεί στο σεξουαλικό σενάριο που έχει κατασκευάσει το άτομο αυτό ή που αποπλανεί άτομα μειωμένης ευθύνης, όπως η σεξουαλική κακοποίηση ενός παιδιού ή κάποιου διανοητικά ανάπηρου ατόμου.)

Οι διαστροφικές φαντασιώσεις υπάρχουν στη σεξουαλική συμπεριφορά όλων των ενηλίκων, αλλά δεν δημιουργούν ουσιαστικά προβλήματα, γιατί δεν βιώνονται ως καταναγκαστικές. Το πορνό όμως μπορεί να οδηγήσει σε καταναγκασμό. Δηλαδή, οι φαντασιώσεις να γίνουν εμμονή.

Σαν θεραπεύτρια, συχνά, συμβουλεύω τα ζευγάρια να αφήσουν για λίγο το πορνό. Η αποχή από το πορνό, συχνά τους οδηγεί στη βίωση των πραγματικών τους συναισθημάτων και αναγκών.

Έρευνες δείχνουν, ότι τα ζευγάρια που μοιράζονται τις φαντασιώσεις τους, απολαμβάνουν περισσότερο το σεξ. Θέλει προσοχή, το ζευγάρι να ξεχωρίζει ποιες φαντασιώσεις δεν θα βοηθήσουν τη σχέση και την μακροχρόνια σεξουαλική απόλαυση (είναι δηλαδή απλά παρορμητικές) και ποιες θα κορυφώσουν και θα εξελίξουν τη σεξουαλική τους ζωή. Έτσι, να επιλέγει προσεκτικά ποιες φαντασιώσεις θα πραγματοποιήσει και ποιες θα αφήσει να υπάρχουν στο φανταστικό επίπεδο.

Ωστόσο, οι φαντασιώσεις δεν συνδέονται με την παρακολούθηση πορνό, αλλά με την σεξουαλική απελευθέρωση του ατόμου και την εμπιστοσύνη προς τον σύντροφό του. Η παρακολούθηση πορνό μπορεί να προσθέσει στη σεξουαλική ζωή αν είναι κάτι ελεγχόμενο και δεν γίνεται κρυφά και μυστικά. Διαφορετικά, ενέχουν οι παραπάνω παγίδες.

Να είσαι καλά και να προσέχεις τον εαυτό σου!

Πηγή: http://www.missbloom.gr/

Share and Enjoy !

0Shares
0 0