Τρομοκρατική επίθεση με φορτηγάκι στην καρδιά της Βαρκελώνης

Τρομοκρατική επίθεση με φορτηγάκι στην καρδιά της Βαρκελώνης

Ένα φορτηγάκι έπεσε το απόγευμα πάνω σε δεκάδες πεζούς στο κέντρο της Βαρκελώνης, στην πολυσύχναστη Ράμπλα, διανύοντας μία απόσταση περίπου 500 μέτρων, σε ένα περιστατικό που σύμφωνα με την αστυνομία σχετίζεται με τρομοκρατία.

Η αστυνομία έκανε γνωστό μέσω Twitter ότι υπάρχουν αρκετοί τραυματίες, ενώ αργότερα επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν και νεκροί, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η αστυνομία ανέφερε ακόμα ότι έχει ενεργοποιήσει τα πρωτόκολλα ενεργειών για περιπτώσεις επίθεσης, και αργότερα επιβεβαίωσε πως αντιμετωπίζει το συμβάν ως περιστατικό τρομοκρατίας.

Πληροφορίες από τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον δέκα νεκροί, ενώ ο ραδιοφωνικός σταθμός Cadena Ser κάνει λόγο για τουλάχιστον 13 νεκρούς, επικαλούμενος αστυνομικές πηγές. Τον ίδιο αριθμό νεκρών δίνει και η εφημερίδα El Pais, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 30.

13 νεκροί και τουλάχιστον 50 τραυματίες

Αργά το βράδυ, ο υπουργός Εσωτερικών της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας ανακοίνωσε στο Twitter ότι ο επίσημος απολογισμός της επίθεσης είναι 13 νεκροί και τουλάχιστον 50 τραυματίες.

Μεταξύ των τραυματιών, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ελληνικού προξενείου στη Βαρκελώνη που μίλησε στην ΕΡΤ, είναι και μία Ελληνίδα γυναίκα και τα δύο παιδιά της, ενώ ο πατέρας της οικογένειας δεν τραυματίστηκε. Σύμφωνα με την ίδια πληροφόρηση, η γυναίκα είναι πιο σοβαρά τραυματίας, ενώ τα παιδιά είναι πιο ελαφρά.

Επισήμως οι καταλανικές αρχές κάνουν λόγο για έναν επιβεβαιωμένο νεκρό και 32 τραυματίες, εκ των οποίων οι 10 σοβαρά.

Ο οδηγός του οχήματος διέφυγε πεζή, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα El Pais.

Δύο ένοπλοι έχουν ταμπουρωθεί σε μπαρ

Η εφημερίδα El Periodico αναφέρει ότι δύο ένοπλοι έχουν ταμπουρωθεί σε μπαρ στο κέντρο της Βαρκελώνης και κρατούν ομήρους, κάτι που επιβεβαιώνει και η El Pais, υποστηρίζοντας πως το μπαρ είναι περικυκλωμένο από την αστυνομία. Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων κάνει λόγο για έναν ένοπλο, και όχι δύο, επικαλούμενο αστυνομική πηγή.

«Ο ένας από τους δράστες έχει οχυρωθεί μέσα σε ένα μπαρ», δήλωσε η πηγή αυτή στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η αστυνομία αναζητεί τουλάχιστον δύο υπόπτους, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Πάντως, η αστυνομία διέψευσε ότι υπάρχει ομηρία σε εξέλιξη.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε έναν εκ των δύο δραστών, ονόματι Ντρις Ουκαμπίρ, ο οποίος ήταν αυτός που νοίκιασε το φορτηγάκι. Η φωτογραφία του δημοσιεύθηκε από την El Pais.

Ο ύποπτος κατάγεται από τη Μασσαλία, σύμφωνα με το προφίλ του στο Facebook, και έχει ποινικό μητρώο, ενώ είναι κάτοικος της πόλης Χιρόνα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Vanguardia, η αστυνομία έχει συλλάβει και έναν ακόμα ύποπτο, ενώ πληροφορίες της ίδιας εφημερίδας αναφέρουν ότι ένας από τους δράστες σκοτώθηκε στη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών.

Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν εξάλλου ότι εντόπισαν ένα δεύτερο φορτηγάκι που συνδέεται με την επίθεση στη Βαρκελώνη, στην πόλη Βικ της Καταλονίας.

Διαβάστε περισσότερα στο news.gr