Σε κίνδυνο η ζωή των οροθετικών λόγω των ελλείψεων σε αντιδραστήρια

Σε κίνδυνο η ζωή των οροθετικών λόγω των ελλείψεων σε αντιδραστήρια

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν φορείς του ιού του AIDS και λοιμωξιολόγοι, καθώς οι εξετάσεις που σχετίζονται με την επιβεβαίωση της HIV λοίμωξης και αυτές που δείχνουν ποια θεραπευτική αγωγή πρέπει να ακολουθήσουν οι οροθετικοί και την απόκρισή τους σε αυτή, διενεργούνται στις αντίστοιχες μονάδες των νοσοκομείων με σοβαρούς περιορισμούς και σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις.

bigstock-sample-blood-collection-tube-w-106322684

Ο λόγος βρίσκεται στην τραγική καθυστέρηση από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) στην τακτοποίηση των οφειλών προς τις εταιρείες που προμηθεύουν τις μονάδες και τα εργαστήρια των νοσοκομείων με τα απαραίτητα αντιδραστήρια.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» κ. Νίκος Δέδες έχει αποστείλει επιστολή από τα μέσα Οκτωβρίου στον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό θίγοντας το πρόβλημα.

Στην επιστολή του αναφέρεται στο επείγον ζήτημα των σημαντικών καθυστερήσεων στη διενέργεια εξετάσεων που σχετίζονται με την εργαστηριακή επιβεβαίωση της HIV λοίμωξης, αλλά κυρίως με τη μέτρηση του ιικού φορτίου και τη γονοτυπική αντοχή του HIV σε αντιρετροϊκά φάρμακα.

«Το διογκούμενο πρόβλημα της λίστας αναμονής που έχει δημιουργηθεί, απαιτεί πλέον την άμεση ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας από το υπουργείο για την αποδέσμευση των απαιτούμενων κονδυλίων που θα επιτρέψουν την προμήθεια αντιδραστηρίων» σημειώνει.

«Σε αυτό το πλαίσιο», καταλήγει η επιστολή, «σας καλούμε να παρέμβετε προκειμένου να βρεθεί μία άμεση λύση στις επείγουσες ανάγκες της τρέχουσας περιόδου και φυσικά είμαστε υπέρ της υλοποίησης παράλληλης διαδικασίας για την προκήρυξη διαγωνιστικής διαδικασίας για την προμήθεια αντιδραστηρίων εξετάσεων».

Εαν θελετε να τα μαθαίνετε όλα για την Υγεία κάνετε like ΕΔΩ ►