Παράταση ενός μήνα στην καταβολή της α’ δόσης του ΕΝΦΙΑ

Παράταση ενός μήνα στην καταβολή της α’ δόσης του ΕΝΦΙΑ

Στόχος της παράτασης είναι να διορθωθούν τα λάθη χωρίς επιβάρυνση των πολιτών, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι ήταν πρόταση του ΠΑΣΟΚ – Από Σεπτέμβρη ξεκινάει η πληρωμή των δόσεων

34F588A6F89AE2B4461B309D042FA5A1

Παράταση ενός μήνα για την καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ ανακοίνωσε ο Ευ. Βενιζέλος μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί με τον πρρωθυπουργό.

Στόχος της παράτασης είναι να διορθωθούν τα λάθη και να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές χωρίς επιβάρυνση και ταλαιπωρία των πολιτών, είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών. Στην ανακοίνωσή του τονίζεται ότι πρόκειται για «πρόταση που είχε διατυπώσει εδώ και ημέρες  το ΠΑΣΟΚ».

Επιπρόσθετα ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι στις 25 Αυγούστου θα συνέλθει σε πρώτη συνεδρίαση το Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης που έχει συσταθεί με πρότασή του και στο οποίο μετέχουν όλα τα συναρμόδια υπουργεία και οι παραγωγικοί φορείς με στόχο την προώθηση ολοκληρωμένων πολιτικών που  μειώνουν την ανεργία, δημιουργούν νέες και  διασφαλίζουν υφιστάμενες θέσεις εργασίας καθώς προφανώς δεν αρκούν τα  μέτρα προσωρινής απασχόλησης και στήριξης των ανέργων.

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί χθες «η κυβέρνηση επισημοποίησε  τη συνέχιση των μέτρων στήριξης των ανέργων που είχαν  ξεκινήσει εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο με κορμό τον ΟΑΕΔ και αφετηρία  τις προτάσεις που είχε εισηγηθεί η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ».

Την παράταση είχε προαναγγείλει το πρωί η κυβερνητική εκπρόσωπος λέγοντας ότι μέσα στην ημέρα θα υπάρξουν διευκρινίσεις για τον ΕΝΦΙΑ. Μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 είχε πει: «Εντός της ημέρας θα δοθεί λύση στο θέμα».  Αναφερόμενη στα λάθη που έγιναν στον υπολογισμό του Ειδικού Φόρου Ακινήτων, έριξε την ευθύνη σε μία αλυσίδα ανθρώπων και όχι σε κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο.«…το λάθος έγινε σε μια αλυσίδα ανθρώπων. Κάποιος έκανε το λάθος, κάποιος δεν επαλήθευσε, κτλ» σημείωσε.

Η κ.Βούλτεψη αναγνώρισε ότι οι φόροι που έχουν επιβληθεί στους πολίτες είναι υπερβολικοί και τους χαρακτήρισε «έκτακτους» κάνοντας επιπλέον λόγο για προσωρινότητά τους. «Όλα αυτά που γίνονται στη χώρα, γίνονται λόγω έκτακτων συνθηκών. Η βαριά αυτή φορολογία είναι σε δρόμο εξόδου, είναι έκτακτη και θα σταματήσει. Διαπραγματευόμαστε για το χρέος, το οποίο και επίσημα κηρύσσεται βιώσιμο» είπε χαρακτηριστικά.

Τι αλλάζει στον ΕΝΦΙΑ και για ποιους


Εκατομμυριούχοι για μία εβδομάδα μόνον, ευτυχώς, πρόλαβαν να νοιώσουν περίπου 60.000 κάτοικοι μικρών -και ξεχασμένων και από την εφορία ακόμη- χωριών. Αφού πρώτα το υπουργείο Οικονομικών τους φορολόγησε για …πολυκατοικίες και οικόπεδα-“φιλέτα” που ποτέ δεν είχαν,  «με εντολή πρωθυπουργού» η εφορία θα τους διαγράψει οφειλές από φόρους ύψους 2.500 έως και 25.000 ευρώ στον καθένα. Δεν είναι και λίγο, αν αναλογιστεί κανείς ότι στις μέρες μας η εφορία δεν «χαρίζει» ούτε 1 ευρώ φόρο -αφού και οι οφειλές κάτω των 5 ευρώ από ΕΝΦΙΑ που δεν θα πληρωθούν φέτος θα αναζητηθούν το 2015!
 
Πριν το «όνειρο» βέβαια να τους …. «χαρίσει» φόρους το Κράτος, είχε προηγηθεί ο «εφιάλτης» με τα εκκαθαριστικά. Ήδη μάλιστα πολλοί ιδιοκτήτες ετοιμάζονταν να προσφύγουν στην Επιτροπή του 70Α για να βρουν το δίκιο τους και να μην πληρώσουν το φόρο, αλλά η Επιτροπή ανέστειλε τη λειτουργία της για τον μήνα Αύγουστο.
 
Αφού το πρόβλημα όμως δημιουργήθηκε επειδή η εφορία «ξέχασε» να ορίσει στις περιοχές αυτές ειδικές αντικειμενικές αξίες για τις ανάγκες υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ (όπως γινόταν στον παρελθόν για τις ανάγκες του ΦΑΠ), με αποτέλεσμα τα οικόπεδα σε κωμοπόλεις και χωριά να φορολογούνται με αξίες που έχουν τα αστικά κέντρα του νομού τους, στην κυβέρνηση σκέφτηκαν σαν λύση, να επισρέψουν οι αντικειμενικές τιμές των οικοπέδων  αυτών στα περσινά επίπεδα και έσι οι ιδιοκήτες να πληρώνουν φόρο μόνο για το σπίτι τους και σχεδόν τίποτα για τη γη τους.
 
Φόρος με τις «παλαιές» αξίες

Έτσι, με τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά τον δεκαπενταύγουστο:
 
–          θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ για ακίνητα σε 4.000 οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων.
–          ειδικά για το 2014, η φορολογητέα αξία των οικοπέδων στις περιοχές αυτές θα μειωθεί στο ίδιο ύψος που η εφορία είχε ορίσει την φορολογητέα αξία το 2013.
–          οι ιδιοκτήτες σε αυτές τις περιπτώσεις δεν πρέπει να σπεύσουν μέχρι τα τέλη Αυγούστου να πληρώσουν την πρώτη δόση (ακόμη και αν έχουν τα λεφτά ή ξεπέρασαν το σοκ της εκκαθάρισης) αλλά να περιμένουν να δουν μήπως  προλάβει να εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό του φόρου ακινήτων, πριν την διορία πληρωμής της 29ης Αυγούστου.
 
 
Τι θα δείχνει η νέα εκκαθάριση
 
Με τις αλλαγές αυτές, πολλές χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν τεράστιες αλλαγές στα εκκαθαριστικά τους. Για παράδειγμα:
 
–          σε 82χρονο συνταξιούχο του ΟΓΑ που κατέχει  έκταση 8 στρέμματα με σπίτι στο χωριό Λόγγος Τρικάλων, ήρθε εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ γα να πληρώσει 1.415 ευρώ κύριο φόρο και άλλα 3.000 ευρώ ως συμπληρωματικό! Η Εφορία θεώρησε πως το ακίνητο έχει αντικειμενική αξία 919.960.000 ευρώ, ενώ πέρυσι  η αντικειμενική δεν ξεπερνούσε τα 100.000 ευρώ. Αντί για 4500 ευρώ ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί σε περίπου 250 ευρώ.
–          Στον Οικισμό Χανάκια Αλποχωρίου (Θέση Χοντρολυγαριά) – Δήμος Ιάρδανου (Νομός Ηλείας), η αντικειμενική τιμή της εφορίας αυξήθηκε από 23 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο το 2013  σε 170,04 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Αυξήθηκε δηλαδή κατά 739% ! Έτσι το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ εμφάνισε σε έναν ιδιοκτήτη συνολική αξία ακίνητης περιουσίας  955.088,79 ευρώ, αντί μόλις 173.381 ευρώ που ήταν ως το 2013. ‘Ετσι χρεώθηκε άδικα με Συμπληρωματικό Φόρο 3195,80 ευρώ, ενώ πέρυσι δεν πλήρωνε τίποτε.
 
–           σε ορεινό χωριό της βόρειας Κεφαλονιάς για οίκημα 75 τμ. ο ιδιοκτήτης κλήθηκε να πληρώσει φόρο ΕΝΦΙΑ 3.636 ευρώ φέτος, έναντι 323 ευρώ το 2013. Με τη νέα εκκαθάριση θα κληθεί να πληρώσει περίπου 350 ευρώ.

Αντίστοιχα και στη Ζάκυνθο, θα «σβηστούν» ή θα συμψηφιστούν εξωπραματικές χρεώσεις που αντιμετώπισαν κάτοικοι ορεινών και άγονων χωριών, όπως:
–          Ο αγρότης Σ.Μ. ποσό καταβολής 15.900 ευρώ.
–          Ο αγρότης Ι. Κλ.: 21.800 ευρώ.
–          Δ.Π. 12.300 ευρώ.
–          Σκλ. Ευ. αγρότης,  11.900 ευρώ.
–          Π. Β. αγρότης, 13.200.
 
Το ίδιο συμβαίνει και στη Φυτιά Ημαθίας, όπου οικόπεδο με βάση προσδιορισμού το ΦΑΠ 2013, έχει αξία 96.000 ευρώ και με το νέο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων 2014 (ΕΝΦΙΑ), τετραπλασιάζεται η αξία του και αγγίζει τις 464.000 ευρώ, παίρνοντας ως βάση προσδιορισμού τις αντικειμενικές αξίες της πόλης της Βέροιας. Ο ΕΝΦΙΑ ξεπερνά τις 2.500 ευρώ αλλά μετά την νέα εκκαθάριση, το ακίνητο θα απαλλαχτεί από το φόρο.
 
Πέρα από τις παραπάνω διορθώσεις, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει ακόμα τρεις παρεμβάσεις-ανάσα για τους πολίτες, εκ των οποίων η πρώτη ήδη ανακοινώθηκε από τον Ευ. Βενιζέλο:
 
1.      Η 1η δόση καταβολής του ΕΝΦΙΑ ενδέχεται να μετατεθεί από τις 29 Αυγούστου για τις 30 Σεπτεμβρίου, όπως ζήτησαν βουλευτές της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ (ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ)
2.      Η εξόφληση του φόρου πιθανόν να γίνει σε περισσότερες από 5 δόσεις, με καταληκτική ημερομηνία το τέλος Φεβρουαρίου του 2015.
3.      Με εγκυκλίους, αποφάσεις ή νομοθετικές πρωτοβουλίες θα αντιμετωπιστούν τα επιμέρους προβλήματα και λάθη που εντοπίστηκαν στα εκκαθαριστικά, όπως π.χ. η μη καταχώρηση της έκπτωσης 60% για ημιτελή ακίνητα, παρότι προβλέπεται από τον νόμο.
 
Ο κ. Χαρδούβελης παραδέχθηκε χθες στη Βουλή τις αδικίες και τα σφάλματα που προέκυψαν από την πρώτη εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ: «Είναι ένας φόρος που δεν βασίζεται στην ικανότητα να πληρώσεις, δηλαδή στο εισόδημά σου. Βασίζεται μόνο στο τι έχεις, όχι στο τι εισόδημα έχεις. Εκεί πρέπει να το προσέξουμε», είπε. Προχθές, και πάλι από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός προκάλεσε αίσθηση όταν τόνισε ότι «προ δύο εβδομάδων τα πράγματα ήταν πολύ χειρότερα, αλλά υπήρξε μια θεραπεία», καθώς έγιναν διορθωτικές κινήσεις.
 
Τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ προκάλεσαν την έντονη αντίδραση πολλών φορέων. Αμεση διόρθωση των κατάφωρων αδικιών ζήτησαν το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) και η πανελλήνια ομοσπονδία των εφοριακών (ΠΟΕ-ΔΟΥ), ενώ ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος επισήμανε ότι «ο ΕΝΦΙΑ εξελίσσεται σε νέο χαράτσι κατά πολύ βαρύτερο και πιο άδικο από το γνωστό χαράτσι της ΔΕΗ».