Πανελλαδικές: Τι δείχνουν οι βαθμολογίες για την εισαγωγή σε ΑΕΙ – ΤΕΙ

Πανελλαδικές: Τι δείχνουν οι βαθμολογίες για την εισαγωγή σε ΑΕΙ – ΤΕΙ

Σε ποιες σχολές αναμένεται άνοδος των βάσεων – Πού θα κινηθούν οι σχολές μεσαίας και υψηλής ζήτησης – Τι λένε για την υπερπροσπάθεια των εξετάσεων οι πρώτοι των πρώτων

AED25BA27D75595F70159FC8A018D5EF

Ελαφρώς ανοδική τάση στο 1ο, 2ο, 3ο και 4ο επιστημονικό πεδίο και σταθεροποιητική τάση στο 5ο επιστημονικό πεδίο καταδεικνύει η πρώτη ανάγνωση των βαθμολογιών των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. 

Το υπουργείο Παιδείας δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τα στατιστικά στοιχεία, τα οποία αναμένονται τις επόμενες ημέρες, ωστόσο οι εκπαιδευτικοί επισημαίνουν τους πολύ χαμηλούς βαθμούς στη Νεοελληνική Γλώσσα και τη Λογοτεχνία, ενώ η εικόνα σε Μαθηματικά και Φυσική δεν είναι κακή. 

Οι βαθμολογίες των Μαθηματικών, όπως  λέει ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ (Ομοσπονδία Ελλήνων Φροντιστών), Γ. Βαφειαδάκης, είναι καλύτερες και από τη Φυσική. Καλές είναι και οι βαθμολογίες σε Χημεία και Βιολογία, ωστόσο από την πρώτη ανάγνωση των βαθμολογιών δεν έχουν μπει υψηλές βαθμολογίες σε παραδοσιακά «εύκολα» μαθήματα, όπως η Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον.

Κάποιοι μαθητές όμως κατάφεραν και συγκέντρωσαν πολλά άριστα και είναι ανάμεσα στους «πρώτους των πρώτων», έχοντας πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού τους να δηλώσουν σχολές στο μηχανογραφικό δελτίο, που οδηγούν σε μία θέση στην αγορά εργασίας. H Αρετή Κολοβού Νικολακοπούλου, απόφοιτος του Αρσακείου Ψυχικού, έχει συγκεντρώσει 19.303 μόρια και θα είναι από τους πρώτους στη Νομική Σχολική του Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Η Αρετή θέλει να γίνει δικηγόρος, ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση: «Όλοι στην οικογένειά μου είναι δικηγόροι» λέει χαρακτηριστικά η 18χρονη, που φεύγει σήμερα κιόλας για διακοπές στην Άνδρο. 

Το «μυστικό» της επιτυχίας της είναι το συστηματικό διάβασμα ενώ, όπως λέει η αριστούχος μαθήτρια, «στερήθηκα κάποιες εξόδους και προσωπικό χρόνο για τον ευατό μου».

Η Κέλλυ Κουτσιούμπη, που είναι απόφοιτος από το Α’ Λύκειο Γλυφάδας, συγκέντρωσε βαθμολογία 18.946 στο 2ο και στο 4ο επιστημονικό πεδίο και 19.182 στο 5ο επιστημονικό πεδίο.

Δεν ξέρει ακόμα αν θα δηλώσει Πολυτεχνική ή Οικονομική σχολή, πάντως το μόνο βέβαιο είναι οτι όποια κατεύθυνση και αν επιλέξει θα μπει από τους πρώτους. Η Κέλλυ ήταν αποφασισμένη να μπει στο Πανεπιστήμιο και ακολουθούσε συγκεκριμένο σύστημα, μελετώντας με τακτική, προκειμένου να πετύχει το στόχο της. 

Αθλήτρια του βόλεϊ σε τοπική ομάδα, η Κέλλυ γνώριζε πως για να πετύχει το στόχο της έπρεπε να στερηθεί κάποια πράγματα -ακόμα και τον αθλητισμό, που αγαπούσε.

Απόφοιτος από δημόσιο σχολείο και ο Μιχάλης Πράσινος, συγκέντρωσε βαθμολογία 19.042 και θα δηλώσει τη σχολή Ηλεκτρολόγων του Πολυτεχνείου, στην οποία θα μπει από τους πρώτους. «Ήθελα τη σχολή με τις καλύτερες διασυνδέσεις στην αγορά εργασίας» λέει ο 17χρονος, που ετοιμάζεται να φύγει διακοπές, για να ξεκουραστεί. 

Συστηματικό διάβασμα και ξεκούραση με βόλτες και φίλους ήταν, όπως λέει, τα «όπλα» του για να πετύχει ανάμεσα στους «πρώτους των πρώτων».

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, τα επόμενα βήματα είναι τα εξής:

– Οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων των ΓΕΛ (Γενικά Λύκεια) και των ΕΠΑΛ-Β’ (στα κοινά με τα ΓΕΛ μαθήματα) είναι ανηρτημένοι σε όλα τα Λύκεια της χώρας. Αντίστοιχα, οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων των ΕΠΑΛ-Α’, καθώς και των ΕΠΑΛ-Β’ (μαθήματα ειδικότητας) θα αναρτηθούν την Τετάρτη 2-7-2014 περί τις 13:00 μ.μ. σε όλα τα ΕΠΑΛ της χώρας.

– Όλοι οι υποψήφιοι και των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ (ομάδες Α’ και Β’) θα μπορούν να βρίσκουν τη βαθμολογία τους και στην ιστοσελίδα http://results.it.minedu.gov.gr, πληκτρολογώντας τον 8-ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.

– Οι βαθμοί των ειδικών μαθημάτων αναμένεται να ανακοινωθούν στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ, οι οποίοι συμμετείχαν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, πρέπει μέχρι τις 4-7-2014 να έχουν ολοκληρώσει την εξέτασή τους στις πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα).

Τέλος, επισημαίνεται ότι μέχρι την Πέμπτη 3-7-2014 οι υποψήφιοι θα μπορούν να κάνουν μόνο πρόχειρα μηχανογραφικά δελτία (προσωρινή αποθήκευση).

Από την Πέμπτη 3-7-2014 ως τη Δευτέρα 14-7-2014 όλοι οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό τους δελτίο στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr

Πηγή : http://www.protothema.gr/greece/article/391839/panelladikes-exetaseis-tasi-anodou-ton-vaseon/