Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΗΤΑΝ ΓΕΜΑΤΟΣ ΧΡΥΣΑΦΙ !

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΗΤΑΝ ΓΕΜΑΤΟΣ ΧΡΥΣΑΦΙ !

Πολλά τα ερωτήματα γύρω από νέα ευρήματα από την ανασκαφή στο λόφο Καστά της Αμφίπολης, το ενδιαφέρον όλων στρέφεται πια στις ειδικές εξετάσεις που θα αποκαλύψουν την ταυτότητα του νεκρού.

 

amfipolh-01

 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης έχει γίνει «παρέλαση» τυμβωρύχων, που επαληθεύεται και από την πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίο σάρωσαν κάθε κτέρισμα και αντικείμενο μεγάλης αξίας.

«Πρέπει να σήκωσαν πολύ χρυσάφι. Ο τάφος πρέπει να ήταν από το φέρετρο ως την οροφή γεμάτος αγγεία και πιθανόν όπλα. Πάντως σίγουρα ήταν πολυτελής, αν κρίνουμε από τα ελάχιστα διακοσμητικά του φέρετρου που βρέθηκαν», δηλώνει έμπειρος αρχαιολόγος σήμερα (14/11/14) στην εφημερίδα «Νέα».

Περιγράφει, μάλιστα, πώς έδρασαν οι τυμβωρύχοι, οι οποίοι πρέπει να μπήκαν στον τάφο περισσότερες από μια φορές. Την πρώτη φορά μάλλον πήραν ένα πολύτιμο τεφροδόχο αγγείο και κτερίσματα που μάλλον υπήρχαν στον τρίτο θάλαμο. «Οι επόμενοι», συνεχίζει ο αρχαιολόγος, «αναζητώντας επίσης χρυσό κατέστρεψαν το ψηφιδωτό για να διαπιστώσουν αν κρύβεται από κάτω θησαυρός και στη συνέχεια πιθανόν να διαπίστωσαν ότι ήταν αδύναμο στο συγκεκριμένο σημείο το δάπεδο του τρίτου θαλάμου, το έσπασαν και πήραν ό,τι βρήκαν».

Πώς έγινε η μεταφορά των οστών από το εσωτερικό του τάφου;

Το Υπουργείο Πολιτισμού στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη (12/11/2014), έκανε λόγο για ανεύρεση σκελετού στο όρυγμα του τρίτου θαλάμου, ωστόσο απέφυγε να δημοσιεύσει φωτογραφίες που να δείχνουν τα θρυμματισμένα οστά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» η μεταφορά των οστών ήταν μια πραγματικά δύσκολη διαδικασία. Το ευαίσθητο σκελετικό υλικό έπρεπε να αντιμετωπιστεί με χειρουργικές κινήσεις για να μην μολυνθεί.

Τα οστά απομακρύνθηκαν από τον υπόγειο τάφο στον τρίτο θάλαμο μαζί με το χώμα καθώς δεν έπρεπε να τα αγγίξει ανθρώπινο χέρι. Και αυτό γιατί όπως προαναφέρθηκε θα μπορούσαν να μολυνθούν. Τα μέλη της ανασκαφικής ομάδας που ανέλαβαν αυτό το δύσκολο έργο φορούσαν χειρουργικά γάντια και είχαν πάρει όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις. Τα οστά μαζί με το χώμα τοποθετήθηκαν σε νάιλον και στη συνέχεια σε τελάρα και μέσα σε αυτά μεταφέρθηκαν στο αρχαιολογικό μουσείο της Αμφίπολης.

amfipolh-02

Όλγα Παλαγγιά: Ο νεκρός της Αμφίπολης είναι ένας απλός πολίτης

Μετά την εύρεση του τάφου στον τρίτο θάλαμο, η καθηγήτρια αρχαιολόγος, Όλγα Παλαγγιά, αλλάζει τις απόψεις της και ισχυρίζεται ότι ο πυρήνας του τάφου είναι Μακεδονικός, αλλά οι υπερδομές με τα μεγάλα ευρήματα… μεταγενέστερες.

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ, η κ. Παλαγγιά σημείωσε ότι ο τάφος δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με τον Μέγα Αλέξανδρο και τους στρατηγούς του και πιθανολογεί ότι πρόκειται για κάποιον πολίτη του 4ου ή 3ου αιώνα π.Χ.

«Δεν είναι και τόσο σπουδαίος ο συγκεκριμένος τάφος, έχουν βρεθεί και άλλοι ανάλογοι και μάλιστα στην ίδια την Αμφίπολη», είπε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πηγή: newsbomb.gr