ΜΕΝΔΩΝΗ: ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΧΡΟΝΟ Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΣΚΕΛΕΤΟΥ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ

ΜΕΝΔΩΝΗ: ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΧΡΟΝΟ Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΣΚΕΛΕΤΟΥ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ

Η αποκάλυψη της ταυτότητας του νεκρού είναι μια διαδικασία που θα πάρει χρόνο, τονίζει η Γ.Γ. του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, που απέφυγε να σχολιάσει τα σενάρια για τον ένοικο του τάφου.

amfipolh-03

Η αγωνία στο κατακόρυφο, επιστήμονες από όλο τον κόσμο εκφράζουν τη δική τους άποψη για τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν προκειμένου να λάβουμε ασφαλή συμπεράσματα για το DNA του νεκρού.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κυρία Μενδώνη επανέλαβε ότι μόνο η εξέταση και η επιστημονική μελέτη των ευρημάτων θα δώσουν απαντήσεις για την ταυτότητα του νεκρού της Αμφίπολης και απέφυγε να μπει στη σεναριολογία για τον ένοικο του τάφου, ενώ εκτίμησε ότι θα χρειαστούν περίπου 8 μήνες για να έχουμε μια πρώτη εικόνα.

Η σύγκριση με το DNA του Φιλίππου θα είναι δύσκολη

Η κ. Μενδώνη αναφέρθηκε και στη σύγκριση του DNA από την τέφρα που βρέθηκε στον τάφο του Φιλίππου με το DNA του νεκρού της Αμφίπολης.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι οι επιστήμονες από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο έχουν ζητήσει να γίνει αντιπαραβολή του DNA με εκείνο του Φιλίππου Β’ που εντοπίστηκε στη Βεργίνα, επισημαίνοντας πάντως πως κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο, λόγω του ότι το υλικό εκείνο έχει καταπονηθεί αρκετά. Εξήγησε, αφενός τα οστά του Φιλίππου είναι καμένα και αφετέρου, καθότι τα ευρήματα εκείνα ήρθαν στο φως πριν από 50 χρόνια, οι επιστήμονες τότε δεν είχαν την ίδια μέριμνα για το ανθρωπολογικό υλικό, με αποτέλεσμα πολλοί επιστήμονες να έχουν πιάσει τα οστά με γυμνά χέρια .

Η Γ.Γ του υπουργείου Πολιτισμού ανέφερε ότι ακόμα δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε ποια ομάδα ειδικών θα αναθέσει την εργασία εξέτασης του σκελετού που βρέθηκε στο ταφικό μνημείο.

Τέλος, εξέφρασε και την άποψη της για το πότε το μνημείο θα είναι προσβάσιμο για το κοινό, λέγοντας ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να καταστεί κάτι τέτοιο δυνατό.

Καργάκος – Η Αμφίπολη κρύβει πολλούς θησαυρούς

«Φοβάμαι ότι το σοβαρό το κάνουμε γελοίο στον τόπο αυτό», δήλωσε ο ιστορικός συγγραφέας Σαράντος Καργάκος, για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν κάποιοι την ανασκαφή στο λόφο Καστά.

Ο Σαράντος Καργάκος, για ακόμα μια φορά εκφράζει την πεποίθησή του ότι ο τάφος στην Αμφίπολη ανήκει στο Μέγα Αλέξανδρο, ενώ διαφωνεί και με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τέτοιες μεγάλες ανακαλύψεις στην Ελλάδα.

Με αφορμή τον εντοπισμό του σκελετού του νεκρού της Αμφίπολης, ο κ. Καργάκος επισήμανε στο STAR ότι, «Εδώ και πολλά χρόνια, υποστηρίζω ότι, εφόσον ο τάφος του Αλέξανδρου δεν βρίσκεται στην Αίγυπτο και, ειδικά, στην Αλεξάνδρεια, πρέπει να αναζητηθεί στη Μακεδονία. Τα τελευταία χρόνια, είχα εντοπίσει το ενδιαφέρον μου στην περιοχή της Αμφιπόλεως και στο τελευταίο βιβλίο μου είχα γράψει ότι πιθανόν ο τάφος να έχει βρεθεί και να μην το έχουμε αντιληφθεί. Ο λόφος Καστά είναι γεμάτος με κρυμμένους θησαυρούς».