Υπάρχει πέμπτος χώρος στην Αμφίπολη;

Υπάρχει πέμπτος χώρος στην Αμφίπολη;

 

Μια φωτογραφία που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Πολιτισμού στις 2 Οκτωβρίου… ίσως να κρύβει ένα πολύ μεγάλο μυστικό για τον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη.

amfipolh-05

 

Η φωτογραφία είναι πέρα από κάθε αμφιβολία στον τέταρτο χώρο (στον τελευταίο δηλαδή όπου από κάτω βρέθηκε ο σκελετός) και πίσω από τον εργάτη φαίνεται ένα μεγάλο άνοιγμα που οδηγεί σε πίσω χώρο και μάλιστα φαίνεται πως υπάρχουν και ξύλινα δοκάρια για υποστήλωση.

Το γεγονός ότι οι φωτογραφίες είναι από τον τέταρτο χώρο το επιβεβαιώνει το δελτίο τύπου, το οποίο λέει:

“5. Στον τέταρτο χώρο -ο οποίος χαρακτηρίζεται από συνεχή ορθομαρμάρωση ίδιου τύπου μαρμάρου Αλυκής Θάσου, όπως και το σύνολο του μνημείου- υλοποιούνται ήδη από την Δευτέρα εργασίες αντιστήριξης των τοίχων και υποστύλωσης της θόλου για την ασφάλεια των εργαζομένων και του μνημείου. Εχει, λοιπόν, ήδη ολοκληρωθεί η αντιστήριξη στην στέψη των πλαϊνών τοίχων και έχει ξεκινήσει η τοποθέτηση της υποστύλωσης της θόλου, με μεταλικές σωληνωτές δοκούς.
6. Λόγω της ευαίσθητης ισορροπίας στην οποία βρίσκεται η θόλος, οι τεχνικοί σύμβουλοι μαζί με το συνεργείο προσπαθούν, με λεπτές επεμβάσεις, να τοποθετήσουν την υποστύλωση χωρίς να διαταράξουν την ισορροπία που έχει δημιουργηθεί μετά τις εξωτερικές αποχωματώσεις.
7. Να σημειώσω ότι η υποστύλωση έχει υλοποιηθεί στα δυο τρίτα της επιφάνειας της θόλου. Οι ευρισκόμενες εκεί εξωτερικές επιχώσεις επιτρέπουν να εξελιχθεί ασφαλέστερα η διαδικασία της υποστύλωσης.

 

amfipolh-06

 

Πηγή: www.iperiodiko.gr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0