Ποια τρόφιμα «αντιστέκονται» στα μικρόβια ακόμη κι αν βρίσκονται 30’’ στο πάτωμα

 

Ποια τρόφιμα «αντιστέκονται» στα μικρόβια ακόμη κι αν βρίσκονται 30’’ στο πάτωμα

Το αν πρέπει ή όχι να τηρούμε τον «κανόνα των πέντε δευτερολέπτων» έχει αποτελέσει κεντρικό θέμα αρκετών επιστημονικών μελετών και πειραμάτων, χωρίς όμως οι ειδικοί να έχουν καταλήξει σε κάποιο ξεκάθαρο συμπέρασμα. Σύμφωνα με τον κανόνα, μπορούμε να φάμε κάτι που έχει πέσει στο πάτωμα εάν το σηκώσουμε γρήγορα, σε διάστημα πέντε δευτερολέπτων.

Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Άστον στην Αγγλία, ο κανόνας των πέντε δευτερολέπτων όχι μόνο μπορεί να τηρηθεί αλλά μάλιστα το χρονικό περιθώριο μπορεί να επεκταθεί σημαντικά για συγκεκριμένα τρόφιμα.

bigstock 137366660

Μέχρι και 30 δευτερόλεπτα μπορούμε να αφήσουμε στο πάτωμα, σύμφωνα με τους ερευνητές, συμπαγείς τροφές όπως μια φέτα φρυγανισμένο ψωμί ή ένα μπισκότο, καθώς η σύστασή τους επιτρέπει να «αντιστέκονται» σε μεγάλο βαθμό στους μικροοργανισμούς. Ωστόσο, ο κανόνας των πέντε δευτερολέπτων πρέπει να τηρείται αυστηρά για γλυκίσματα, βρασμένα ζυμαρικά ή άλλα μαλακά τρόφιμα.

Οι ερευνητές κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα έπειτα από πείραμα που περιλάμβανε διάφορα τρόφιμα τα οποία ήρθαν σε επαφή με ένα χαλί, έναν λινοτάπητα ή ένα πάτωμα στρωμένο με πλακάκια, με καθεμιά από τις τρεις επιφάνειες να «φιλοξενεί» 10 εκατομμύρια βακτήρια.

Στο χαλί κα στον λινοτάπητα δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές ανά τρόφιμο, αφού όλα λίγο πολύ συσσώρευσαν τον ίδιο αριθμό βακτηρίων μετά από 3 έως 30 δευτερόλεπτα. Από το πλακάκι όμως είναι καλύτερο να σηκώνουμε γρήγορα ένα γλύκισμα με γλάσο, μια φέτα ψωμί αλειμμένη με μαρμελάδα ή ένα πιάτο ζυμαρικών, καθώς όσο περνά η ώρα μαζεύει περισσότερα βακτήρια σε σύγκριση με το φρυγανισμένο ψωμί ή με ένα μπισκότο.

pg 28 toast

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής ερευνητής Άντονι Χίλτον, ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα του πειράματος στο φεστιβάλ επιστημών Big Bang Fair, «πολλοί ίσως δεν συνειδητοποιούν ότι οι ξηρές και σκληρές τροφές δεν αποτελούν κίνδυνο, καθώς όχι μόνο δεν συσσωρεύουν πολλά βακτήρια κατά την επαφή τους με το πάτωμα αλλά μάλιστα δεν μολύνονται περαιτέρω όσο περνά η ώρα». Από την άλλη, σύμφωνα με τον Χίλτον, «είναι λιγότερο ασφαλές να αφήσουμε στο πάτωμα υγρές, κολλώδεις τροφές, καθώς σε αυτές προσκολλώνται περισσότερα βακτήρια με το πέρασμα του χρόνου».

Κλείνοντας, ο Χίλτον επισημαίνει πως «οι πιθανότητες να αρρωστήσει κανείς από φαγητό που έπεσε στο πάτωμα του σπιτιού του είναι απειροελάχιστες».

Share and Enjoy !

0Shares
0 0