Φακίδες στα μάτια: Με ποιες σοβαρές παθήσεις συνδέονται

 

Φακίδες στα μάτια: Με ποιες σοβαρές παθήσεις συνδέονται

Οι φακίδες στα μάτια είναι μικρές σκουρόχρωμες κηλίδες στο χρωματιστό μέρος του οφθαλμού, δηλαδή την ίριδα. Μια νέα και εξαιρετικά επίκαιρη επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Investigative Ophthalmology & Visual Science παρουσιάζει σε ποια άτομα είναι πιο συχνές και με ποιες οφθαλμολογικές παθήσεις συνδέονται.

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, οι φακίδες είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν στα άτομα που εκτίθενται συστηματικά και για πολλή ώρα στον ήλιο.

bigstock 173582711

Αν και οι ίδιες δεν θεωρούνται κακοήθεις, οι φακίδες στα μάτια είναι ενδεικτικές για τον αυξημένο κίνδυνο παθήσεων που συνδέονται με την ηλιακή ακτινοβολία, όπως ο καταρράκτης ή η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Η μελέτη, η οποία βασίστηκε σε στοιχεία για περισσότερα από 600 άτομα από την Αυστρία, υπέδειξε επίσης ότι οι φακίδες στα μάτια είναι πιο συχνές στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, σε όσους έχουν πάθει περισσότερα ηλιακά εγκαύματα κατά τη διάρκεια της ζωής τους και σε όσους έχουν ιστορικό για σοβαρά ηλιακά εγκαύματα που συνοδεύτηκαν από φουσκάλες.

Επίσης, να σημειωθεί ότι τα άτομα με σκουρόχρωμα μάτια και όσοι χρησιμοποιούν μέσα προστασίας από τον ήλιο (αντηλιακό, καπέλο κ.λπ.) εμφανίζουν λιγότερο συχνά φακίδες στα μάτια.

Ένα εύρημα που εξέπληξε τους επιστήμονες ήταν ότι οι φακίδες εμφανίζονται συχνότερα στο κατώτερο εξωτερικό τεταρτημόριο των ματιών, δηλαδή μακριά από τη μύτη, κάτι που υποδεικνύει ότι τα φρύδια και η μύτη παρέχουν ως έναν βαθμό προστασία στα μάτια από την ηλιακή ακτινοβολία.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0