Αν το παιδί έχει άσθμα μπορούμε να κρατήσουμε το κατοικίδιο μας;

Αν το παιδί έχει άσθμα μπορούμε να κρατήσουμε το κατοικίδιο μας;

Μόνο το 10% περίπου των ανθρώπων έχουν αλλεργίες σε κατοικίδια ζώα, και τουλάχιστον το 30% των ατόμων με άσθμα είναι αλλεργικά σε ζώα.

Έτσι, εάν το παιδί σας έχει άσθμα, εξετάστε εάν το κατοικίδιο ζώο σας μπορεί να παράγει αλλεργιογόνα που προκαλούν συμπτώματα άσθματος.

Παρά τα όσα ίσως έχετε ακούσει, πιθανώς να μην φταίει η γούνα του κατοικίδιου ζώου σας. Οι αλλεργίες προκαλούνται από την αντίδραση του οργανισμού σε μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο φλοιό του ζώου (νεκρές νιφάδες του δέρματος), το σάλιο, τα ούρα και τα φτερά. Αν και τα ίδια τα κατοικίδια δεν είναι το πρόβλημα, αυτή η πρωτεΐνη μπορεί να προσκολληθεί στη γούνα όταν ένα ζώο τη γλείφει.

asthma katoikidio

Επίσης, η γούνα ενός ζώου μπορεί να συλλέξει ακάρεα σκόνης, γύρη, μούχλα και άλλα αλλεργιογόνα. Και κάθε ζώο που ζει σε ένα κλουβί παράγει περιττώματα που μπορούν να προσελκύσουν ακάρεα μούχλας και σκόνης.

Μπορεί να ακούσετε τους ανθρώπους να λένε ότι ορισμένες φυλές σκύλων ή γάτων, ιδιαίτερα εκείνες που δεν ρίχνουν, δεν θα προκαλέσουν άσθμα. Όμως, όλα τα θερμόαιμα ζώα ρίχνουν πρωτεΐνες που προκαλούν αλλεργίες και είναι ικανές να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση.

Αν αναρωτιέστε αν το παιδί σας είναι αλλεργικό σε ένα κατοικίδιο ζώο, σκεφτείτε να τον ελέγξετε για αλλεργίες. Εάν το παιδί σας αποδειχθεί αλλεργικό στο κατοικίδιο ζώο σας, θα πρέπει να αποφασίσετε αν θα το κρατήσετε ή θα το βρείτε ένα νέο σπίτι. Η καλύτερη κίνηση είναι να απομακρύνετε το κατοικίδιο ζώο από το σπίτι σας, αν και αυτό δεν είναι συνήθως η ευκολότερη ή πιο ευτυχισμένη λύση. Το παιδί σας, ακόμη και οι ενήλικες της οικογένειας δεν θα αποδεχτούν εύκολα αυτή την απόφαση.

asthma paidi katoikidio 2

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας είναι αυτός που θα αποφανθεί αν είναι ασφαλές να παραμείνει το κατοικίδιο ζώο εάν το παιδί σας λαμβάνει φάρμακα. Αν λοιπόν παραμείνει, θα πρέπει να εξακολουθήσετε να περιορίζετε την έκθεση του παιδιού σας στο ζώο, όπως και να το απομακρύνετε και από την κρεβατοκάμαρα του και τις περιοχές παιχνιδιού. Το δύσκολο είναι να προσπαθήσετε να διδάξετε στο παιδί σας να μην αγκαλιάζει ή να φιλάει το ζώο. Σκουπίστε τακτικά και αποφύγετε τα χαλιά και καθαρίστε τους τοίχους στο ύψος του κατοικίδιου σας, ειδικά στο δωμάτιο του παιδιού σας.

Δυστυχώς, τέτοια μέτρα μπορεί να μην αρκούν. Επειδή τα αλλεργιογόνα των ζώων είναι αερομεταφερόμενα, τα συστήματα θέρμανσης και εξαερισμού θα εξαπλώσουν τα αλλεργιογόνα σε όλο το σπίτι, ακόμη και αν το κατοικίδιο διατηρείται έξω από τα υπνοδωμάτια. Κρατώντας το κατοικίδιο ζώο στην αυλή δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα λύθηκε επειδή κάποια αλλεργιογόνα θα μεταφερθούν τελικά στα ρούχα.

asthma paidi katoikidio

Αν αποφασίσετε να κρατήσετε το κατοικίδιο ζώο σας, θα πρέπει:

✔ Να αγοράστε ένα σύστημα καθαρισμού αέρα. Τα συστήματα καθαρισμού αέρα HEPA μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν, ειδικά για αλλεργίες που προκαλούν οι γάτες.

✔ Κρατήστε το παιδί σας μακριά από το κιβώτιο απορριμμάτων της γάτας και τοποθετήστε το κουτί μακριά από τους αεραγωγούς.

✔ Έχετε κάποιον άλλο εκτός από το παιδί σας να πλένει και να βουρτσίζει το κατοικίδιο κάθε εβδομάδα.

✔ Ενθαρρύνετε όλους τους ανθρώπους στην οικογένεια να πλένουν τα χέρια τους αφού παίζουν με το κατοικίδιο ζώο σας.

✔ Κρατήστε το κατοικίδιο σας έξω από το υπνοδωμάτιο του παιδιού και μακριά από χαλιά και τα επικαλυμμένα έπιπλα. Μπορεί να χρειαστεί να κλείσετε τις πόρτες σε ορισμένα δωμάτια για να κρατήσετε τις γάτες και τα σκυλιά έξω.

✔ Εάν έχετε ένα πουλί, ή άλλο μικρό κλουβί, κρατήστε το κλουβί σε ένα δωμάτιο διαφορετικό από το υπνοδωμάτιο του παιδιού σας. Βεβαιωθείτε ότι το κατοικίδιο ζώο παραμένει στο κλουβί του και καθαρίστε το καθημερινά – χωρίς τη βοήθεια του παιδιού σας.

✔ Εάν αποφασίσετε να βρείτε μια άλλη κατοικία για το κατοικίδιο ζώο σας, φροντίστε να το συζητήσετε με το παιδί σας. Κάντε το παιδί σας να καταλάβει ότι δεν είναι δικό του “σφάλμα” – και βεβαιωθείτε ότι τα αδέλφια δεν κατηγορούν το παιδί. Εξηγήστε ότι είναι θέμα υγείας και ότι δεν παίζουμε με αυτά τα πράγματα. Η απώλεια ενός κατοικίδιου ζώου, μπορεί να είναι δύσκολο για όλους στην οικογένεια.

✔ Θυμηθείτε επίσης ότι ακόμη και αν απομακρύνετε το κατοικίδιο ζώο από το σπίτι σας, μπορεί να μην δείτε βελτιώσεις στα συμπτώματα άσθματος για λίγο. Ίσως να χρειαστούν έως και 6 μήνες για να μειωθούν τα επίπεδα αλλεργιογόνων μέσα στο σπίτι χωρίς κατοικίδια ζώα.

✔ Όταν πηγαίνετε σε ένα σπίτι με ένα κατοικίδιο ζώο, το παιδί σας θα πρέπει πρώτα να πάρει οπωσδήποτε το συνταγογραφούμενο φάρμακο για αλλεργίες που του έχει υποδείξει ο γιατρός και (όπως πάντα) να φέρει μαζί του το φάρμακο γρήγορης ανακούφισης (που ονομάζεται επίσης φάρμακο διάσωσης ή ταχείας δράσης).

Καρανάσιος Λάζαρος
Κτηνίατρος
DVM Universitá Degli Studi Di Napoli
Federico II Italia
www.vetherapy.gr
email: [email protected]