Το ποδόσφαιρο στην εντατική!

to podosfero stin entatiki 1

Το ποδόσφαιρο είναι απλό όπως όλα τα ωραία πράγματα στη ζωή φίλοι μου. Το ποδόσφαιρο είναι εύκολο και αυτός είναι ένας από τους λόγους που εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα και με τόσο μεγάλο ενθουσιασμό. Παρά το γεγονός ότι είναι παγκοσμίως γνωστό ως ένα άθλημα που συνδυάζει χάρη και τακτική, κάποτε ήταν ένα άθλημα άγριο, βίαιο και χωρίς ένα οικουμενικό σύνολο κανόνων.

Και τότε ήρθανε οι Άγγλοι . Στα μέσα του 19ου αιώνα το ποδόσφαιρο παίζετε απ’ άκρη σε άκρη της χώρας, αλλά όμως υπάρχει ένα πρόβλημα, κανείς δεν συμφωνεί για το πώς πρέπει να παίζετε . Αν και κάτι σαν ποδόσφαιρο παιζόταν εδώ και χιλιάδες χρόνια, η Αγγλία ήρθε να τυποποιήσει το άθλημα να το βάλει σε καλούπια και να θεσπίσει κανόνες που θα επέτρεπαν σε αντίπαλες πόλεις, οργανισμούς , σχολεία, ακόμα και χώρες να ανταγωνιστούν μεταξύ τους.

Τα θεμέλια για το ποδόσφαιρο, όπως παίζεται σήμερα τέθηκαν το 1863, όταν η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αγγλίας διαμορφώθηκε επίσημα. Μπορείτε να επισκεφθείτε ακόμη την πραγματική γενέτειρα του σύγχρονου ποδοσφαίρου, την ταβέρνα Freemasons στο Λονδίνο.

Καθώς η δημοτικότητα του ποδοσφαίρου εξαπλωνόταν σε όλο το ηνωμένο βασίλειο, η επιθυμία του κόσμου να δει τις χώρες ανταγωνίζονται μεταξύ τους αυξήθηκε εντυπωσιακά. Έτσι ο πρώτος διεθνής αγώνας διεξήχθη ανάμεσα στην Αγγλία και τη Σκωτία το 1872. Παρά το γεγονός ότι ο αγώνας τελείωσε ισόπαλος 0-0, η συμμετοχή πάνω από 4.000 θεατών σήμαινε ότι υπήρχε μια σοβαρή ζήτηση για αυτό το εκκολαπτόμενο άθλημα. Το 1886, το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (IFAB) ιδρύθηκε με εκπροσώπους από κάθε μία από τις διαφορετικές περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου (Αγγλία, Σκωτία, Βόρεια Ιρλανδία και Ουαλία).

Η επιτυχία του διεθνούς ποδοσφαίρου, οδήγησε στον μετέπειτα σχηματισμό των συλλόγων. Οι ομάδες ποδοσφαίρου – που γενικά συνδέονται με μια πόλη, περιοχή ή πολιτισμική ομάδα – επέτρεψε στους ανθρώπους να βρουν μια διέξοδο όχι μόνο για την αγάπη τους για το άθλημα, αλλά και για την έκφραση της υπερηφάνειας της τοπική κουλτούρας και πεποιθήσεων τους. Το πρώτο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου ιδρύθηκε στην Αγγλία το 1888 και πήραν μέρος σε αυτό δώδεκα ομάδες. Το μοντέλο αυτό θα μπορούσε αργότερα να επεκταθεί και να αναπαραχθεί από χώρες σε όλο τον κόσμο. Μετά την ίδρυση της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της Αγγλίας, το 1904 ήρθε η ίδρυση του διεθνούς οργανισμού ποδόσφαιρο, γνωστή ως FIFA.

Το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο διεξήχθη το 1930 στην Ουρουγουάη. Από τότε το τελικό τουρνουά λαμβάνει χώρα κάθε τέσσερα χρόνια, με εξαίρεση το 1942 ( για ευνόητους λόγους ). Παρά την ένταξη εκατοντάδων εθνικών ομάδων, μόνο επτά χώρες έχουν κερδίσει το Κύπελλο: Βραζιλία (5), Ιταλία (4), η Γερμανία (4), Ουρουγουάη (2), Αργεντινή (2), Αγγλία (1) και η Γαλλία ( 1).

Αυτή είναι η ιστορία, πάμε τώρα για την ..ουσία.

Και ποια είναι η ουσία αγαπητέ μου φίλε, άντρα κατά κανόνα, αυτού του πλανήτη, μάλλον αυτό το ξέρεις από μόνος σου, η ουσία είναι ότι αυτό το απλό πραγματάκι που 22 τύποι με μια μπάλα και δυο στόχους μέσα σε ένα προκαθορισμένο χώρο τρέχουν σαν τρελοί πάνω – κάτω, όπως λέει και η γυναίκα σου, μπορεί να σε κάνει να κλάψεις, να γελάσεις, να χάσεις τον ύπνο σου αλλά και να πετάξεις στον ουρανό, λες και κάπ… συνεχεια…