Τα λουλούδια στην… Κυρία από εμένα !!!

 _hd_wallpapers_3840_x_1200_20100213_101896703edited

Γαυραρέοι μου καλησπέρα.

Είναι πολλές οι φορές που στις μεταξύ ημών συζητήσεις όταν θέλουμε να υπογραμμίσουμε τις “βρωμιές” του Συλλόγου της Αλογοτροφής επικαλούμαστε μερικές “όμορφες” στιγμές του Τριφυλλοφόρου γίγαντα από το… “ένδοξο” παρελθόν του. Μία από αυτές είναι και η Υπόθεση των Λουλουδιών ή Τα λουλούδια της Μαρίας όπως χάριν αστεϊσμού συνηθιζόταν να περιγράφεται η όμορφη αυτή ιστορία. Πόσοι όμως από εμάς γνωρίζουμε ακριβώς τι είχε συμβεί; Πόσοι όμως από εμάς γνωρίζουμε τον ρόλο του Ολυμπιακού μας στην τελική Σωτηρία του ΠανΜΠΟΧΑϊκού; Πάμε να ρίξουμε άπλετο φως στην λουλουδιαστή μεν αλλά δυσώδη δε ιστορία αυτή.

Bρισκόμαστε στο Σωτήριον έτος 1974. Ανήμερα του ημιτελικού Ηρακλής – Παναθηναϊκός για το Κύπελλο Ελλάδος. Στο ξενοδοχείο που κατέλυε η αποστολή του Ηρακλή καταφθάνει μια ανθοδέσμη η οποία είχε ως «παραλήπτες» τους Τάκη Νικολούδη και Ζαχαρία Χαλιαμπάλια, αμφότεροι παίκτες του Γηραιού. Δεν ήταν μια συνηθισμένη ανθοδέσμη σαν αυτές συνήθως βλέπουμε με το καλόγουστο σελοφάν, τις γυαλιστερές κορδέλες και τα δροσερά άνθη, κάθε άλλο. Η ανθοδέσμη αυτή έκρυβε… εκπλήξεις και όπου εκπλήξεις, βάλτε… δεσμίδες με χιλιάρικα, γεγονός που κατήγγειλε στην Διοίκηση του Ηρακλή ο Χαλιαμπάλιας αμέσως μετά τη λήξη της αναμέτρησης (1-2 νίκη του Παναθηναϊκού) εννοώντας πως τους προσεφέρθησαν χρήματα για να έχουν «μειωμένη απόδοση» στον αγώνα. Η υπόθεση αυτή έμελλε να διαλευκανθεί επί των δικαστικών αιθουσών αρκετούς μήνες αργότερα.

Στις 12/12/1975, ο πρώην ποδοσφαιριστής και τέως πρόεδρος του Ολυμπιακού Γιώργος Ανδριανόπουλος δηλώνει οτι “δεν επείσθη περί της ενοχής του σωματείου του Παναθηναϊκού” και αθωώνει πρακτικά τον “αιώνιο” αντίπαλό που κατηγορείται ότι ο πρώην παίκτης του, Γιώργος Ροκίδης (και τότε παίκτης του Ηρακλή), δέχθηκε πρόταση του Αντώνη Μαντζεβελάκη και πρότεινε χρήματα στους παίκτες του Ηρακλή, Χαλιαμπάλια και Νικολούδη, για να έχουν μειωμένη απόδοση στον αγώνα Κυπέλλου που κέρδισε ο Παναθηναϊκός με 2-1, γνωστή στο πανελλήνιο και ως “υπόθεση των λουλουδιών”. Με την ψήφο του Ανδριανόπουλου η ΕΠΟ απαλλάσει τον Παναθηναϊκό και εκκρεμεί η απόφαση των δικαστηρίων.

Στις 20/01/1976 οπαδοί του Ηρακλή προκαλούν επεισόδια, όταν, λόγω της απουσίας του “ενδιάμεσου”, Γιώργου Ροκίδη, αναβάλλεται για τον επόμενο μήνα (17/02) η δίκη για την “υπόθεση λουλουδιών”.

Με τα πολλά, η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησε και το θρίλερ – για τον Παναθηναϊκό – ξεκινά : Ο εισαγγελέας Κωνσταντινίδης ζητά την καταδίκη όλων των κατηγορουμένων (οι παράγοντες του ΠΑΟ Μαντζαβελάκης, Αγγελόπουλος, Παπαντωνίου και οι Νικολούδης, Χαλιαμπάμπαλιας, Ροκίδης), πλην του Παύλου Γιαννακόπουλου(βρε, βρε, βρε…) που αθωώθηκε καθώς τότε “απουσίαζε για δουλειές στην Ιαπωνία” !!!

Στον Παναθηναϊκό έκαναν λόγο για… “σκευωρία”, υποστηρίζοντας ότι και να ήθελαν, δεν υπήρχε η δυνατότητα συγκέντρωσης των 600 – 800.000 δρχ., που φερόταν να είχε προτείνει ο Ροκίδης στους δύο συμπαίκτες του, ενώ έπνεαν μένεα προς κάποιους, που επιχείρησαν να ρίξουν λάσπη στο… έπος του Wembley, αναφερόμενοι συγκεκριμένα στην περίπτωση της κλήσης προς εξέταση του πρώην γενικου γραμματέα του Ηρακλή, Κορίνη, με την πολιτική αγωγή να τον ρωτά εάν “εδωροδόκησε ο Παναθηναϊκός κατά το παρελθόν τον Ερυθρόν Αστέραν”.

Το highlight της εκδίκασης σημειώθηκε όταν κλήθηκε ο Αντώνης Μαντζαβελάκης να καταθέσει. Ο παράγοντας του Παναθηναϊκού είπε : “Εγώ, κύριε πρόεδρε, δεν έχω ανακατευτεί ποτέ με δωροδοκίες“. Τότε, η αίθουσα γέμισε από… 150 ανθοδέσμες που πέταξε το ακροατήριο, προκαλώντας πανδαιμόνιο στην αίθουσα.

Ο Παναθηναϊκός κρίθηκε τελεσίδικα ένοχος δωροδοκίας απ’το δικαστήριο και γλύτωσε τον υποβιβασμό απ΄την ψήφο (η πιο σωστά, τη… μη-ψήφο) του Γιώργου Ανδριανόπουλου. Άνθρωποι του Παναθηναϊκού (Ποδάρας) είχαν δηλώσει οτι τα στοιχεία ήταν τόσο συντριπτικά εις βάρος τους, που το μόνο εύκολο θα ήταν να υποβιβαστούν, εφ’όσον είχε τελεσιδικήσει και η απόφαση του δικαστηρίου.

Έγραψε ο Ανδρέας Μπόμης στο βιβλίο του “Γκολ 2000 – Ένας αιώνας ποδόσφαιρο” : “Το θέμα είναι γνωστό στους φιλάθλους ως ‘Τα λουλούδια της Μαρίας’, μια κι αυτό ήταν το ‘σύνθημα’ στην όλη ιστορία. Το οτι κάτι έγινε, ήταν γεγονός. Πάντως, με την ενέργεια του Γιώργου Ανδριανόπουλου, πρώην προέδρου του Ολυμπιακού, βουλευτή και Δημάρχου Πειραιά, να μην ψηφίσει στην τριμελή Πειθαρχική Επιτροπή κατά του αιωνίου αντιπάλου, τα σχόλια πήραν κι έδωσαν. Άλλοι μίλησαν για ‘κουκούλωμα’, άλλοι για ‘γενναία πράξη’. Ο Παναθηναϊκός δε δέχθηκε καμμία ποινή και στη συνέχεια διαμαρτυρήθηκε γιατί ο τελικός έγινε στο Καραϊσκάκη! (βάσει του κανονισμού ο τελικός έπρεπε να γίνεται στο μεγαλύτερο στάδιο της χώρας). Σχετικά με το θέμα των λουλουδιών να προσθέσουμε οτι οι δύο Αρεοπαγίτες είχαν κρίνει τον Παναθηναϊκό τελεσίδικα ένοχο δωροδοκίας του Ηρακλή. Αν είχε ψηφίσει ο Ανδριανόπουλος, ο Παναθηναϊκός θα είχε πέσει στη Β’ Εθνική“.

Έτσι έκλεισε αυτή η δυσώδης αλλά… “λουλουδιαστή” ιστορία !!!

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

(πηγή: Pesetero-Blog)