Θρύλε, παίξε γερά…

“…παίξε με τσαμπουκά και ο κόσμος σου θα τραγουδά…” γράφει ο dp11, ενόψει του πολύ κρίσιμου αγώνα της προσεχούς Τετάρτης κόντρα στους πρωταθλητές Βελγίου, που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της ομάδας μας στο Champions League.

panionios

Καλές ήταν οι προπονήσεις, στα παιχνίδια αυτής της εβδομάδας, με Φωκικό και Πανιώνιο, αλλά την Τετάρτη έχουμε ένα δύσκολο και, ίσως, καθοριστικό παιχνίδι κόντρα στην Άντερλεχτ. Μετά την ήττα στην πρεμιέρα του ομίλου, είναι επιτακτική ανάγκη να πάρουμε βαθμό ή βαθμούς σ’ αυτό το παιχνίδι για να κρατήσουμε ζωντανό το όνειρο της πρόκρισης στην επόμενη φάση της διοργάνωσης και να έχουμε το πάνω χέρι για την κατάκτηση της τρίτης θέσης του ομίλου, αν δεν καταφέρουμε να υλοποιήσουμε τον πρώτο μας στόχο.

Δεν είδα το παιχνίδι Κυπέλλου, παρά μόνον λίγα στιγμιότυπα και τις φάσεις των γκολ, οπότε δεν μπορώ να ασχοληθώ σοβαρά με αυτό το παιχνίδι. Άλλωστε, είναι τόσο μεγάλη η διαφορά δυναμικότητας των δύο αντιπάλων, που δεν αφήνει πολλά περιθώρια για κριτική. Θα σταθώ μόνον στον μεγάλο Ιμπαγάσα και στον νεαρό Σέρβο, που έκανε ένα πολύ επιτυχημένο ντεμπούτο με τα ερυθρόλευκα.

Ο κοντός έδειξε για ακόμα μία φορά την ποδοσφαιρική του ποιότητα και, κάθε φορά που μπαίνει στο γήπεδο, μας γεμίζει μελαγχολία… αφού κανένας άλλος δεν μπορεί να κάνει αυτά που κάνει ο μεγάλος αυτός μπαλαδόρος, με τόση ευκολία και απλότητα, λίγο πριν συμπληρώσει 37 χρόνια ζωής.

Ο Μάρκο Νο 2 έδειξε με το “καλημέρα” ότι μπορεί να εξελιχθεί σε μία πολύτιμη μονάδα για την ομάδα μας, αφού έδειξε ότι έχει το εύκολο γκολ και πολύ καλές τοποθετήσεις μέσα στο γήπεδο. Όπως έχω γράψει και άλλες φορές, επειδή στα νιάτα μου έπαιζα ποδόσφαιρο στη θέση αυτή, πιστεύω ότι ο παίχτης που παίζει στην κορυφή της επίθεσης χρειάζεται να έχει μάτι και μυαλό, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Μακάρι να δουλέψει σωστά και να καθιερωθεί το παλικάρι…

Στο ρελαντί οι μηχανές στη Νέα Σμύρνη

Γκρινιάρης δεν είμαι και ελπίζω να το έχετε καταλάβει, τουλάχιστον όσοι από εσάς τυχαίνει να έχετε διαβάσει αρκετά κείμενα και σχόλιά μου. Όμως, είμαι απαιτητικός και δεν το κρύβω… Δεν είναι στο επικοινωνιακό μου στυλ να “τα χώνω άγρια” και προσπαθώ να μην γίνομαι άδικος με κανέναν, αλλά και δεν…χαρίζω κάστανα. Εμφανίσεις σαν αυτή που είδαμε στο Αγρίνιο και, ως ένα βαθμό, σαν αυτή του πρώτου ημιχρόνου κόντρα στον Πανιώνιο με βγάζουν απ’ τα ρούχα μου.

Να με συμπαθούν οι εκπρόσωποι του ασθενούς φύλου, αλλά οι κυρίες είναι για τα σαλόνια, είναι για τα κομμωτήρια, είναι για το…κρεβάτι, είναι και για πολλές άλλες δουλειές, αλλά δεν έχουν καμία θέση μέσα στο ποδοσφαιρικό γήπεδο και μάλιστα φορώντας την φανέλα της ομάδας μας. Όταν βλέπω παίχτες να παίζουν χωρίς πάθος και διάθεση, χωρίς να κρατάνε το…μαχαίρι στα δόντια, με πιάνει υστερία !

Οι αντίπαλοι ήταν καλά οργανωμένοι στην άμυνα, η κυκλοφορία της μπάλας γίνονταν πολύ αργά, δεν κάναμε καθόλου παιχνίδι από τον άξονα και ήταν φανερή η απουσία ενός παίχτη που θα κουμαντάρει το παιχνίδι και θα δώσει τις ευκαιρίες στους επιθετικούς να απειλήσουν την αντίπαλη εστία. Πάλι δεν είχαμε γρήγορο ρυθμό και τα περιμέναμε όλα από τις εξάρσεις του Βάις, από την ποδοσφαιρική ευφυΐα του Σαβιόλα και από τις στημένες μπάλες. Δεν είναι αυτή η ομάδα που θέλουμε να βλέπουμε…

Η κίνηση του Μίτσελ να βάλει τον Σκέποβιτς, για να δημιουργήσει περισσότερο χώρο στον…μικρό διάολο με τα μεγάλα τσαρούχια, αποδείχτηκε καταλυτική για την εξέλιξη του παιχνιδιού. Είτε μας αρέσει, είτε όχι, δεν μπορούμε να παίζουμε χωρίς κλασικό σέντερ φορ, απέναντι σε κλειστές άμυνες. Ειδικά, από τη στιγμή που δεν υπάρχει κλασικό “δεκάρι” για να βγάλει μπαλιές στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας και να αξιοποιήσει την ταχύτητα κάποιων παιχτών.

14 παίχτες και αρκετά παράπονα

Από την αγωνιστική παρουσία του Ρομπέρτο δεν έχω κανένα παράπονο… μια χαρά στέκεται ως τώρα και ελπίζω να συνεχίσει έτσι και καλύτερα. Όμως, όταν βλέπω δεξιά και αριστερά τις φωτογραφίες της δικιάς του, παθαίνω ένα-κάτι, όπως και πολλοί ακόμα, φαντάζομαι… Τι παιδί είναι αυτό, ρε γαμώτο ;

Ο Σαλίνο έδειξε επηρεασμένος από την απουσία του και έκανε αρκετά λάθη. Μου αρέσει αυτός ο παίχτης και ελπίζω να βρει γρήγορα τα πατήματά του, αφού η ομάδα τον έχει απόλυτη ανάγκη.

Το αμυντικό δίδυμο Μανωλά-Σιόβα είναι σε καλή κατάσταση και δεν πρέπει να αλλάζει από παιχνίδι σε παιχνίδι. Χρειάζονται χρόνο αυτά τα παιδιά για να…δέσουν καλύτερα και να προσφέρουν σιγουριά στα μετόπισθεν. Ευτυχώς, δεν έχει κάποιον μυϊκό τραυματισμό ο ψηλός και θα είναι στη διάθεση του Μίτσελ για το παιχνίδι της Τετάρτης.

Ο Χολέβας ήταν καλύτερος από το προηγούμενο παιχνίδι του πρωταθλήματος, αλλά δεν είναι ο παίχτης που ξέραμε. Φαίνεται καθαρά ότι έχει επηρεαστεί από το σήριαλ με τη μεταγραφή, που δεν έγινε τελικά. Έχω αδυναμία σ’ αυτό το παιδί, για πολλούς λόγους… Τον θεωρώ παλικάρι και περιμένω να ξεπεράσει τα ψυχολογικά του και να οργώσει πάλι την αριστερή πλευρά του γηπέδου !

Ο Σάμαρης ξεκίνησε πολύ καλά, αλλά η απόδοσή του έπεσε από κάποιο σημείο και μετά. Όμως, κράτησε καλά τη θέση του και δεν έκανε κάποιο σοβαρό λάθος. Δείχνει να έχει αποκτήσει αυτοπεποίθηση και έτοιμος να διεκδικήσει τον χαρακτηρισμό του παίχτη-αποκάλυψη της φετινής χρονιάς. Έχει τα προσόντα και μπορεί να τα καταφέρει, αρκεί να δουλεύει σκληρά και να έχει το μυαλό μέσα στο κεφάλι του.

Πριν τρία χρόνια ήταν ο Φουστέρ, πρόπερσι ήταν ο Αμπντούν, πέρσι ήταν ο Μασάντο και φέτος είναι ο Μανιάτης… Μιλάω για τον παίχτη που τον έκραζαν οι πολλοί και τον στήριζαν κάποιοι “άσχετοι”, σαν εμένα. Λοιπόν, θέλω να είμαι καθαρός : ο Γιάννης δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ μεγάλος παίχτης. Όμως, όσοι τον θεωρούν άσχετο και δεν βλέπουν ότι έχει βελτιώσει αρκετά πράγματα στο παιχνίδι του, νομίζω ότι είναι προκατειλημμένοι εναντίον του. Είναι ένα φιλότιμο παιδί, που είδε ξαφνικά τις μετοχές του να ανεβαίνουν και δεν είχε την προσωπικότητα να το διαχειριστεί σωστά, με αποτέλεσμα να κάνει πράγματα που δεν έπρεπε και να δημιουργήσει αντιπάθειες. Φτάνει ως εκεί… δεν χρειάζεται να το συνεχίσουμε και να τον καταστρέψουμε !

Περίμενα περισσότερα πράγματα από τον Κάμπελ και όχι μόνον σ’ αυτό το παιχνίδι. Όμως, ενώ ξεκίνησε καλά τη χρονιά, όσο περνάει ο καιρός τα χαλάει, αντί να βελτιωθεί. Δείχνει να μην έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του, δεν παίρνει πρωτοβουλίες στο παιχνίδι, δεν πάει στο “ένας με έναν”. Δεν ξέρω τι φταίει και, μακάρι, να είναι κάτι προσωρινό που θα το ξεπεράσει. Τουλάχιστον, να του έκανε το χατίρι η μπάλα στο ωραίο γυριστό που επιχείρησε, μπας και έπαιρνε λίγο τα πάνω του…

Αντίθετα, ο Βάις αποδεικνύεται “λίρα εκατό” και νομίζω ότι πολύ δύσκολα θα τον δούμε και δεύτερη χρονιά με τα ερυθρόλευκα. Δεν κωλώνει πουθενά, έτσι και βρει λίγο χώρο για να ξεκινήσει την κούρσα, δεν πιάνεται με τίποτα. Είναι φτιαγμένος για πολύ μεγάλα πράγματα και καλά θα κάνουν εκεί στου Ρέντη να του κρεμάσουν κανένα σκόρδο, κακό μάτι μην τον δει !

Ο Σαβιόλα έδειξε στη Νέα Σμύρνη ότι ήρθε για να παίξει μπάλα και όχι για να…κολλήσει ένσημα. Πήρε πρωτοβουλίες, γύρισε πολύ πίσω για να πάρει μπάλα και προσπάθησε να φτιάξει παιχνίδι, έβγαλε δύο κάθετες μπαλιές που είχαν τη στόφα του μεγάλου παίχτη, χώθηκε σε όλες τις φάσεις μέσα στην αντίπαλη περιοχή και κατάφερε να σκοράρει ξανά, από την έξοχη πάσα του Ολαϊτάν. Έτυχε να διαβάσω κάποια αρνητικά, έως και υποτιμητικά, σχόλια κάποιων βιαστικών στο ημίχρονο του αγώνα και είπα : αθάνατοι Ελληνάρες, που όλα τα…σφάζετε και όλα τα μαχαιρώνετε !

Ο πιτσιρικάς Νο 99 προσπάθησε πολύ και βοήθησε την ομάδα μας. Δεν ξέρω ποια θέση του ταιριάζει καλύτερα και νομίζω ότι στο παιχνίδι του Σαββάτου ήταν καλύτερος στα πλάγια και όχι στην κορυφή της επίθεσης. Έχει προσόντα και μπορεί να προσφέρει, αλλά έχω την εντύπωση ότι δεν ταιριάζει σ’αυτό το 4-4-2 του πρώτου ημιχρόνου, σαν επιθετικό δίδυμο με τον Σαβιόλα. Δεν είμαι προπονητής και δεν έχω κάποια έτοιμη πρόταση… αυτή είναι δουλειά του Μίτσελ.

Όπως έγραψα και στην αρχή, ο Σέρβος φαίνεται να είναι καλός παίχτης. Αν ήμουν στη θέση του, θα έπαιρνα όλα τα DVD με τα παιχνίδια του Κοβάσεβιτς, του Γκόγκιτς, του Πάντελιτς και του Ίβιτς (λέω αυτούς, επειδή τυχαίνει να είναι συμπατριώτες του) και θα μελετούσα τις κινήσεις τους. Είναι δύο μέτρα παλικάρι, έχει όλο το μέλλον μπροστά του και πρέπει να δουλέψει. Ο δρόμος προς την κορυφή είναι πάντα ανηφορικός και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάει κανένα νέο παιδί !

Ο Ν’Ντιγκά έκανε δύο σοβαρά λάθη, αλλά δείχνει να έχει διάθεση και θέλω να ελπίζω ότι θα δικαιώσει τον Καρεμπέ για την επιλογή του. Τι διάολο, ρε Κριστιάν… μόνον στις γυναίκες έχεις καλό γούστο ;

Κατώτερος του αναμενομένου και πάλι ο Ντομίγκεζ. Είναι ντεφορμέ, δεν του ταιριάζει το παιχνίδι, περίμενε άλλη μεταχείριση από τον Μίτσελ και δεν νιώθει καλά, δεν ξέρω… Πάντως, αυτό που βλέπω ως τώρα, δεν μου αρέσει. Ξέρει μπάλα και έχει καλά πόδια, αλλά μέχρι τώρα δείχνει βαρύς και ασήκωτος. Μακάρι να βελτιωθεί και να μην έχουμε περίπτωση Γέστε Νο 2.

Αυτή τη φορά βάζω καλό βαθμό στον Μίτσελ και ελπίζω να του βάλω ακόμα καλύτερο βαθμό το βράδυ της Τετάρτης. Αν μπορέσουμε να παίξουμε όπως στο πρώτο ημίχρονο του παιχνιδιού με την Paris S.G. και για μεγαλύτερο διάστημα, μπορούμε να πάρουμε το καλό αποτέλεσμα στο Βέλγιο. Θέλω να δω μία ομάδα δυνατή και αποφασισμένη, που θα μπει στο γήπεδο με σκοπό να…πνίξει τον αντίπαλο. Περιμένω να δω παίχτες που θα καταθέσουν την ψυχή τους και θα παίξουν για την ιστορία της ομάδας μας !

dp11 – Δημήτρης Παπαχρήστος

Ασφάλεια αυτοκινήτου και μηχανής στην καλύτερη τιμή της αγοράς από την insurancemarket. ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΣ ΤΙΣ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ!