«Το να είσαι προπονητής του Ολυμπιακού είναι δύσκολο»

michel

 

 

Το εγκώμιο των παικτών του έπλεξε ο Μίτσελ για την εμφάνισή τους στο δεύτερο ημίχρονο με τον Ατρόμητο, ενώ σχολίασε και την κριτική στο πρόσωπό του.

Μιλώντας στην κάμερα της Nova, ο Ισπανός τεχνικός αναφέρθηκε στην καλή εικόνα των Σάμαρη και Μπονγκ, αλλά και τη συνύπαρξη των Σαβιόλα και Μήτρογλου στην ίδια ενδεκάδα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Μίτσελ:

Γενικότερα είναι δύσκολη η ζωή του προπονητή, γιατί από εβδομάδα σε εβδομάδα μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα είτε προς το καλύτερο, είτε προς το χειρότερο. Ειδικά, η ζωή του προπονητή του Ολυμπιακού μήπως έχει εντονότερες διακυμάνσεις; Διότι μετά τον αγώνα με τον Ατρόμητο, ο κόσμος και ο Τύπος έκαναν κολακευτικά σχόλια για τις επιλογές σας στο δεύτερο ημίχρονο, χάρη στις οποίες άλλαξαν οι ισορροπίες της αναμέτρησης.

«Υπάρχει ένα δύσκολο μέρος, αλλά υπάρχει και το διασκεδαστικό μέρος. Το ιδανικό είναι να διατηρείς την ισορροπία σου ανάμεσα σε κάτι κωμικό και κάτι τραγικό. Να μπορείς να μένεις σταθερός σε κάτι ενδιάμεσο. Πιστεύω πως μετά από αυτό που συνέβη την Κυριακή, πρέπει να μείνουμε στο τι κατάφεραν οι ποδοσφαιριστές μας. Γιατί οι παίκτες μας ήταν αυτοί που έκαναν τα πράγματα πιο εύκολα για εμάς. Σε κάθε περίπτωση, έκαναν μία πολύ μεγάλη προσπάθεια, άλλοι με μεγαλύτερη και άλλοι με λιγότερη επιτυχία. Όμως, κάνουν τη δουλειά τους γιατί έχουν δεσμευθεί με την ιδέα που έχουμε για την ομάδα μας, αλλά και με τον προπονητής τους. Ετσι, λοιπόν, το κατανοώ. Και τους ευχαριστώ γι’ αυτό. Και τούτος είναι ο τρόπος μέσα απ’ τον οποίο θα γίνουμε καλύτεροι. Το να είσαι προπονητής είναι δύσκολο. Το να είσαι προπονητής του Ολυμπιακού είναι λίγο πιο δύσκολο. Αλλά όλοι μας είμαστε προπονητές».

Στο ματς με τον Ατρόμητο είδαμε πολύ καλό ποδόσφαιρο απ’ τους παίκτες σας για διάστημα 25 έως και 30 λεπτών στο δεύτερο ημίχρονο. Φαντάζομαι θα επιχειρήσετε σταδιακά να αυξηθεί ο χρόνος που η ομάδα σας αποδίδει το μέγιστο των δυνατοτήτων της μέσα σε κάθε ματς.

«Πιστεύω πως παίξαμε πολύ καλά στο δεύτερο ημίχρονο. Παίξαμε αυτό που σχεδιάσαμε. Ήμασταν πολύ μέσα στην ιδέα που είχαμε προετοιμάσει. Και αυτό πιστεύω θέλουμε να πετύχουμε. Πιστεύω ότι και η έκταση του σκορ θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερη. Η ικανότητα κάποιων ποδοσφαιριστών, η αποφασιστικότητά τους και η εξυπνάδα τους μέσα στο παιχνίδι, ήταν τα στοιχεία τα οποία μας βοήθησαν ώστε να βάλουμε το πνεύμα που θέλουμε μέσα στο παιχνίδι μας».

Θα μας επιτρέψετε να σας μεταφέρουμε ένα ερώτημα των φίλων του Ολυμπιακού που το ακούμε πολύ τα τελευταία 24ωρα. Θα είναι συχνότερη η συνύπαρξη στην ενδεκάδα των Σαβιόλα και Μήτρογλου;

«Ναι, όπως και του Ολαϊτάν, αλλά και κάποιων άλλων απ’ τους επιθετικούς μας, που μπορεί να μην είναι κανένας απ’ αυτούς τους δύο. Έχουμε στη διάθεσή μας πολλούς παίκτες, ώστε να μπορούμε να μπορούμε να προσαρμόζουμε τα συστήματα και το παιχνίδι μας, ανάλογα με τις ανάγκες μας. Δε θα παίζουμε πάντα με τον ίδιο τρόπο, γιατί οι αντίπαλοί μας και τα παιχνίδια που έχουμε αλλάζουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο».

Η ομάδα είναι σε διαδικασία απόκτησης αμυντικού μέσου. Είδαμε στο ματς με τον Ατρόμητο πως χρησιμοποιήσατε τον Σάμαρη σε ρόλο αμυντικού μέσου. Είστε ικανοποιημένος απ’ την εικόνα του και θα είναι μία απ’ τις επιλογές σας για τη θέση αυτή στη διάρκεια της χρονιάς;

«Από πέρυσι είχαμε εμπιστοσύνη στον Ανδρέα. Τον παρακολουθούσαμε και είχαμε δει τις ικανότητές του. Ξέραμε, λοιπόν, πολύ καλά πως μπορούμε να βασιστούμε πάνω του. Πως έχει τη δυνατότητα να μας στηρίξει. Πιστεύουμε πως θα βελτιώνεται μέρα με την μέρα. Την Κυριακή προέκυψε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, γιατί ο Φέισα για εμάς ήταν ένας απ’ τους πολύ σημαντικούς παίκτες της ομάδας. Ο Σάμαρης βρισκόταν σε πολύ καλό επίπεδο. Μπόρεσε να σταθεί στο ύψος του. Και πιστεύουμε ότι θα γίνει ακόμα καλύτερος».

Ένα θέμα για τους νεοφερμένους στην ομάδα σχετίζεται με το πόσο γρήγορα θα μπουν στη λογική του Ολυμπιακού. Θετική εντύπωση έκανε η άμεση προσαρμογή του Μπονγκ στις απαιτήσεις της ομάδας. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

«Ο Μπονγκ είναι ένα ξεκάθαρο παράδειγμα. Αν είσαι επαγγελματίας και ξέρεις καλά τη δουλειά σου, χρειάζεσαι πολύ λίγο χρόνο για να προσαρμοστείς σε οποιοδήποτε περιβάλλον. Το ποδόσφαιρο είναι έτσι. Τα υπόλοιπα είναι δικαιολογίες.

Οι προπονητές μπορούν να ζητήσουν πάντα διάφορα πράγματα. Όμως, το μόνο που δεν μπορούν να ζητήσουν είναι χρόνο, γιατί είναι το μόνο που δεν μπορεί κανείς να τους το δώσει. Αν ζητούσα απ’ τον πρόεδρο να μου έδινε στη διάθεσή μου τρία χρόνια συμβόλαιο και χρόνο για να ετοιμάσω την ομάδα, ίσως και να μου τα έδινε. Όμως, αυτό δε θα ήταν μία λύση για να κάνω την ομάδα να είναι τώρα καλή.

Τι ωραίο που είναι όταν παίζουμε άσχημα να λέμε ότι χρειαζόμαστε χρόνο, γιατί οι παίκτες είναι καινούριοι. Αλλά όταν παίζουμε καλά, να υποστηρίζουμε πως τα κατάφερε πολύ καλά ο προπονητής. Τι ωραία θα ήταν. Για αυτό με ταπεινότητα θα ήθελα να ζητήσω να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί με τη γνώμη που εκφράζουμε. Δεν μπορούμε να αλλάζουμε τόσο εύκολα τη γνώμη μας κάθε ημέρα.

Την προηγούμενη εβδομάδα μιλούσαμε και στη βαθμολογία είχαμε τρεις βαθμούς. Μας φαινόταν λίγοι, παρόλο που δεν μπορούσαμε να είχαμε περισσότερους. Αυτήν την εβδομάδα έχουμε έξι βαθμούς και φαίνεται πως όλοι είμαστε λίγο περισσότερο ευχαριστημένοι. Πιστεύω πως οι δηλώσεις μου, η δουλειά μου, η αίσθηση που έχω, δεν άλλαξαν πολύ ανάμεσα στις δύο εβδομάδες. Πιστεύω πως συνεχίζω με την ίδια νοοτροπία».

Σήμερα, υπάρχουν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο Τζεμπούρ εκφράζει την επιθυμία του να γυρίσει στην ομάδα. Δεν ξέρω, σας έχει απασχολήσει εσάς ή τη διοίκηση το συγκεκριμένο ζήτημα;

«Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να πούμε κάτι, γιατί όλοι γνωρίζουμε την κατάσταση με τον Τζεμπούρ. Όταν θα υπάρχουν και αν θα υπάρχουν νεώτερα, θα ανακοινωθούν. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι να πούμε».

Την Κυριακή δίνετε το δεύτερο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Λεβαδειακό. Ξέρετε, πέρυσι ο Ολυμπιακός πήρε εκεί τη νίκη με γκολ στις καθυστερήσεις. Τώρα, τι εικόνα έχετε για την ομάδα της Λιβαδειάς;

«Νόμιζα πως δε θα με ρωτούσατε ποτέ για τον Λεβαδειακό. Πιστεύω πως είναι μία κλασική περίπτωση του ελληνικού πρωταθλήματος. Είναι μία ομάδα που παρόλο δεν έχει ξεκινήσει καλά, διαθέτει καλούς παίκτες. Και πάντα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί απέναντί τους. Θα πάμε εκεί με σκοπό να νικήσουμε, αλλά με κάθε σεβασμό προς τον Λεβαδειακό. Πρέπει να πηγαίνουμε σε όλα τα παιχνίδια για τη νίκη, με σεβασμό στον αντίπαλο.

Ξέρω πως αυτή η εβδομάδα θα είναι περίεργη γιατί το μυαλό όλων θα είναι στην κλήρωση του Τσάμπιονς Λιγκ. Ίσως, πριν ακόμη ξεκινήσει το παιχνίδι με τον Λεβαδειακό, όλοι θα σχολιάζουμε το αποτέλεσμα της κλήρωσης και τις ομάδες που θα μας έχουν τύχει. Ελπίζω πως οι παίκτες μου δε θα μπερδευτούν και να έχουν το μυαλό τους εκεί. Γιατί για το παιχνίδι του Τσάμπιονς Λιγκ απομένουν τρεις εβδομάδες. Ενώ για το ματς με τον Λεβαδειακό μόνο τρεις ημέρες. Θα ήταν, λοιπόν, ένα μεγάλο λάθος και μία μεγάλη απογοήτευση από τη μεριά των ποδοσφαιριστών μου, αν έκαναν αυτό το λάθος. Δεν πιστεύω, όμως, πως θα το κάνουν».

Αν είχατε τη δυνατότητα να επιλέξετε αντιπάλους, ποιους θα θέλατε απ’ την κλήρωση;

«Θα προτιμούσα να είχαμε ήδη περάσει τη φάση των ομίλων και να πηγαίναμε κατευθείαν στους 16».

Μετά τον αγώνα με τον Λεβαδειακό, αρχίζει μία δύσκολη περίοδος. Διότι ακολουθούν οι υποχρεώσεις των πολλών διεθνών του Ολυμπιακού με τις Εθνικές ομάδες. Η απουσία τους πόσο δυσχεραίνει το έργο σας, καθώς στη συνέχεια θα υπάρχουν υποχρεώσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη κάθε τρεις – τέσσερις ημέρες;

«Ναι, φυσικά δυσχεραίνει το έργο μας και δυσκολεύει την καθημερινή μας δουλειά. Όμως, είμαστε προετοιμασμένοι και ξέρουμε πως αρκετοί παίκτες μας σίγουρα θα λείψουν κάποια στιγμή με τις Εθνικές ομάδες. Αυτό βάζει έναν ευρωπαϊκό αέρα στην ομάδα μας. Και είναι κάτι που μας αρέσει. Μετά θα πρέπει να γυρίσουν οι παίκτες και να προετοιμάσουμε το παιχνίδι με την Ξάνθη, με δύο μέρες καθυστέρηση. Όμως, θα πρέπει η δουλειά μας να είναι το ίδιο σοβαρή. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα. Αν έπρεπε να παίξουμε για τον Τσάμπιονς Λιγκ αντί να δώσουμε το ματς με τον Λεβαδειακό, η σύνθεση που θα διαλέγαμε θα ήταν η ίδια. Με αυτό θέλω να σας δείξω τη σημασία που δίνω στον αγώνα με τον Λεβαδειακό. Μεγαλώνοντας έμαθα στη ζωή μου να προσέχω μόνο τον επόμενο αντίπαλο. Και αυτή τη στιγμή είναι ο Λεβαδειακός».