Οι τραγωδίες που μας … ενώνουν με την Λίβερπουλ

75df1cbdeadd4ffe5164798eef34baf9_L

Σε… ρυθμούς Λίβερπουλ κινούνται άπαντες τις τελευταίες ώρες στον Ολυμπιακό, ενόψει του φιλικού του Σαββάτου (3/8) προς τιμήν του Στίβεν Τζέραρντ.

Οι δύο ομάδες θα τεθούν αντιμέτωπες στο Άνφιλντ, στο πλαίσιο του φιλανθρωπικού έργου του αρχηγού των «κόκκινων» της Αγγλίας και η ΠΑΕ Ολυμπιακός, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της, αναφέρεται στα κοινά σημεία των δύο συλλόγων, αλλά και τις δύο μεγάλες ποδοσφαιρικές τραγωδίες που τους «ενώνουν».

Αναλυτικά, το άρθρο των Πειραιωτών:

«Ο Ολυμπιακός και η Λίβερπουλ είναι δύο ομάδες «Θρύλοι», που ταυτίστηκαν και έγιναν «ένα» εξαιτίας δυο τραγωδιών που άφησαν ανεξίτηλα τα σημάδια τους.

Τα κοινά τους σημεία πολλά. Ναι μεν από διαφορετικές χώρες, με διαφορετική κουλτούρα και πορεία, αλλά με ίδιες καταβολές, κοινά βιώματα, ένα λιμάνι να αποτελεί το σημείο αναφοράς τους και μια τραγωδία να «στοιχειώνει» την περπατησιά τους σε αυτή την μακραίωνη διαδρομή τους. Τόσο διαφορετικοί σύλλογοι και συνάμα τόσο ίδιοι εξαιτίας ενός γεγονότος που έμελλε να τους «σημαδέψει» και να καταστήσει σαφές πως ένα σωματείο δεν καθίσταται σπουδαίο μόνο από τα επιτεύγματά του στους αγωνιστικούς χώρους, αλλά και με το πώς τιμάει εκείνους που «έφυγαν» για ένα μοιραίο λάθος, με την αγάπη για την ομάδα… καρφωμένη στην καρδιά τους μέχρι την ύστατη στιγμή.

Ο Ολυμπιακός και η Λίβερπουλ είναι δυο ομάδες «Θρύλοι», δύο σύλλογοι σπουδαίοι, που στο πέρασμα των ετών ταυτίστηκαν και έγιναν «ένα» εξαιτίας δυο τραγωδιών που άφησαν ανεξίτηλα τα σημάδια τους. Και επειδή «όποιος ξεχνά την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει», δεν πρόκειται να ξεχάσουν ποτέ. Πάντα θα την τιμούν και πάντα με αυτή στο μυαλό θα πορεύονται, ως αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας τους.

Η σαββατιάτικη αναμέτρηση (3/8) στο Άνφιλντ προς τιμήν του σπουδαίου Στίβεν Τζέραρντ έχει ιδιαίτερη σημασία και σε καμία των περιπτώσεων δεν είναι τυχαία η επιλογή του Ολυμπιακού από την αγγλική ομάδα γι’ αυτό το φιλικό. Οι φίλοι των δυο ομάδων έχουν εν πολλοίς αδελφοποιηθεί και η σχέση τους είναι ιδιαίτερη, μοναδική και σε μεγάλο βαθμό διαφορετική, διότι απλά έχουν βιώσει αυτό που κανείς δεν εύχεται ούτε στον χειρότερο εχθρό του, την ανθρώπινη απώλεια!

Η τραγωδία της Θύρας 7 στις 8/2/81 αποτελεί αναμφίβολα την πλέον σημαδιακή ημερομηνία στην ιστορία του λαοφιλέστερου ελληνικού συλλόγου. Τότε που 21 ψυχές άφησαν την τελευταία τους πνοή εντελώς άδικα εξαιτίας ενός μοιραίου λάθους. Εκείνο το εμφατικό 6-0 απέναντι στην ΑΕΚ έμελλε να βαφτεί με αίμα και είναι η χειρότερη στιγμή για τον ελληνικό αθλητισμό. ΟΟλυμπιακός κάθε χρόνο τιμάει την ιστορία του και μαζί με αυτόν την τιμάει και η Λίβερπουλ.

Οι οπαδοί των «ρεντς», για πρώτη φορά το 2007 είχαν επισκεφθεί το γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης» και είχαν καταθέσει στεφάνι στο μνημείο της Θύρας 7. Έτσι και φέτος, έξι χρόνια μετά, μέσω της μεγάλης σελίδας των οπαδών της («Empire of the KOP»), θυμήθηκαν την μαύρη επέτειο του Ολυμπιακού και του ελληνικού ποδοσφαίρου και δημοσίευσαν ένα κείμενο με τίτλο «Remembering the Gate 7 disaster». Ακόμη και το 2005, στον αγώνα των δυο ομάδων για το Champions League στο Άνφιλντ, στο περίφημο ΚΟΡ υπήρχε ένα τεράστιο κορεό που έγραφε «96+21 YNWA».

Από την άλλη, δεν θα μπορούσαν οι οπαδοί του Ολυμπιακού να μην τιμήσουν με τη σειρά τους τη Λίβερπουλ για τον άδικο χαμό των 96 ψυχών στο Χίλσμπορο στις 15 Απριλίου 1989. Οι ψυχές αυτές χρειάστηκε να περάσουν 24 ολόκληρα χρόνια για να βρουν την δικαίωσή τους και να κάνουν μέχρι και τον πρωθυπουργό της χώρας, Ντέιβιντ Κάμερον, να ζητήσει δημόσια συγγνώμη.

Για την ιστορία, εκείνη την αποφράδα ημέρα στο πλαίσιο του ημιτελικού του Κυπέλλου Αγγλίας ανάμεσα σε Νότιγχαμ Φόρεστ και Λίβερπουλ, μια σειρά από σοβαρά λάθη (εσφαλμένη κατανομή των φιλάθλων, προχειρότητα, κακοδιαχείριση μιας κατάστασης εκτάκτου ανάγκης), αψυχολόγητες ενέργειες του επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, οδήγησαν στην είσοδο υπεράριθμων οπαδών της Λίβερπουλ στην εξέδρα «Leppings Lane», την βόρεια κερκίδα του σταδίου. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί τρομερή πίεση στους οπαδούς που μπήκαν πρώτοι στο στάδιο. Κάποιοι πρόλαβαν να πηδήσουν στον αγωνιστικό χώρο. Υπήρχαν, όμως, και αυτοί που δεν πρόλαβαν. Ως αποτέλεσμα, 96 οπαδοί της Λίβερπουλ έχασαν την ζωή τους και 776 τραυματίστηκαν.

Οι φίλοι του Ολυμπιακού ανήρτησαν πανό στην Θύρα 7, το οποίο έγραφε «Justice for the 96», ενώ έχουν φτιάξει και ένα ακόμη, το οποίο γράφει «Αδέλφια ζείτε εσείς μας οδηγείτε – 21+96- You’ll Never Walk Alone» και έχει τα σήματα των δυο συλλόγων αριστερά και δεξιά.

Οι δεσμοί γίνονται ολοένα και πιο ισχυροί και η σχέση των δυο σωματείων και των φίλων τους μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο στο πέρασμα των ετών. Ο Ολυμπιακός και η Λίβερπουλ τιμούν την ιστορία τους, δεν την ξεχνούν ποτέ και με τις μνήμες να παραμένουν ανεξίτηλες πορεύονται στο μέλλον για ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες και στιγμές δόξας και μεγαλείου».