Μίτσελ: “Σε ποιον προπονητή δεν αρέσει η πίεση;”

mitsel

Ο Μίτσελ εξήγησε πως του αρέσει η πίεση που υπάρχει για να παίξει ακόμα καλύτερα ο Ολυμπιακός, απέφυγε τις δικαιολογίες, εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον και δεν έκρυψε πως πέρσι κάποιοι παίκτες που είχαν δεδομένη τη θέση τους στην βασική ενδεκάδα, είχαν μειωμένη απόδοση στις προπονήσεις.

Αναλυτικά όσα είπε ο Μίτσελ στην “Nova”:

Όταν είμαστε σε απόσταση απ’ τα γεγονότα, είθισται να έχουμε μία πιο ψύχραιμη προσέγγιση. Αν κάνετε τώρα έναν απολογισμό της ομάδας σας στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, τι σας ικανοποίησε και τι σας προβλημάτισε;

Το να στέκομαι στη νίκη δε με ικανοποιεί σαν προπονητή, γιατί πρέπει να παίζουμε διαφορετικά και καλύτερα σε όλα τα παιχνίδια.

Στο πρώτο ημίχρονο δεν παίξαμε καλά. Στο δεύτερο ημίχρονο και με τις αλλαγές που κάναμε, ήμασταν καλύτεροι. Είναι κάτι που συμβαίνει συχνά.

Επίσης, πρέπει να πούμε συγχαρητήρια στην Καλλονή. Έκανε ένα καλό παιχνίδι. Εμείς, όμως, δεν είχαμε ρυθμό και καλά τελειώματα. Ακόμη και αν είχαμε νικήσει με 3-0, θα έλεγα και πάλι πως δεν είχαμε ρυθμό και τελειώματα. Πρέπει να ζητάμε περισσότερα απ’ τους εαυτούς μας γιατί έχουμε τις δυνατότητες”.

Τι εξήγηση δίνεται για την έλλειψη ρυθμού; Μήπως επειδή η ομάδα σας έχει πολλά νέα πρόσωπα και χρειάζεται χρόνο;

“Όχι, γιατί σε μερικές στιγμές στον αγώνα, όπως και στους προηγούμενους, είδαμε ότι έχουμε το ρυθμό που θέλουμε. Ότι έχουμε το ρυθμό που ψάχνουμε.

Το πλάνο μας για το παιχνίδι το δουλεύουμε κατά τη διάρκεια όλης της εβδομάδας. Και βλέπουμε ότι οι παίκτες μας μπορούν να τα καταφέρουν.

Εμείς τους ζητάμε περισσότερη κυκλοφορία της μπάλας, καλύτερο ρυθμό, περισσότερη ένταση, κινητικότητα. Αλλά είδαμε και θετικά πράγματα, ιδιαίτερα στο δεύτερο ημίχρονο. Όμως και πέρυσι στην αρχή της χρονιάς η ομάδα είχε ορισμένα θέματα. Επιπλέον, όλες οι ομάδες θέλουν να μας κερδίσουν. Και πρέπει να το συνυπολογίζουμε και αυτό.

Είναι πάντα καλό όταν υπάρχει ένας αντίπαλος ο οποίος προσπαθεί να σε κερδίσει, γιατί αυτή η διαδικασία σε κρατάει σε εγρήγορση”.

Αναμφίβολα στον Ολυμπιακό οι απαιτήσεις είναι πάντα αυξημένες. Ωστόσο, πιστεύετε πως στην παρούσα φάση η πίεση που έχετε εσείς και η ομάδα είναι ιδιαίτερα αυξημένη; Και το ρωτάω με αφορμή τις αποδοκιμασίες μερίδας φίλων των «ερυθρόλευκων» στο ημίχρονο του αγώνα με την Καλλονή;

“Σίγουρα υπάρχει μεγαλύτερη πίεση, αλλά αυτό είναι καλό. Ποιος προπονητής ή ποδοσφαιριστής θα ήθελε να δουλεύει σε μία ομάδα στην οποία δεν υπάρχει πίεση; Όλοι προτιμούν να παίζουν υπό πίεση. Είναι πολύ θετικό να πιέζει, να μας «πρεσάρει» ο κόσμος μας. Έτσι, αν κάποιος το ξεχνάει, του υπενθυμίζει ο κόσμος σε ποια ομάδα παίζει.

Αλλά της πίεσης, προηγείται η υποστήριξη. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Όταν υπάρχει υποστήριξη και πίεση. τότε είναι ακόμη καλύτερα.

Προσωπικά δε θα ήθελα να παίξω, ή να είμαι σε μία ομάδα στην οποία δεν υπάρχει πίεση, δεν υπάρχει κριτική και δεν σου λένε τίποτα. Καταλαβαίνω το ποδόσφαιρο αλλιώς. Είναι καλό να υπάρχει πάντα κάποιος που σε προειδοποιεί”.

Οπότε, σε προσωπικό επίπεδο, θεωρείτε πως αυτή η πίεση μπορεί να λειτουργήσει εποικοδομητικά στο έργο σας, στη δουλειά σας;

“Ότι υπάρχει μέσα με βοηθάει, ότι βρίσκεται γύρω – γύρω δε με βοηθάει. Μήπως θα προτιμούσα λιγότερη πίεση επειδή ορισμένοι ποδοσφαιριστές δεν την αντέχουν όπως θα έπρεπε; Όχι, εμείς πρέπει να ζούμε έτσι. Και επειδή εμείς θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι, είναι ένα χάντικαπ που πρέπει να ξεπεράσουμε.

Πιστεύουν ότι στο Τσάμπιονς Λιγκ δε θα υπάρχει πίεση; Θα υπάρχει και εντός, αλλά και εκτός έδρας. Στο δρόμο για την κατάκτηση και του φετινού πρωταθλήματος, είναι μία πρόκληση για εμάς να αποδεικνύουμε πως είμαστε η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα, κάνοντας και μία καλή πορεία στην Ευρώπη.

Την πίεση που έχουμε απ’ τον κόσμο, τη μεταφέρω στους ποδοσφαιριστές, αλλά και στον εαυτό μου για να είμαστε καλύτεροι. Όπως λέμε στην Ισπανία και νομίζω ισχύει και στην Ελλάδα, ο καθένας έχει μέσα του έναν προπονητή. Αλλά είναι σημαντικό πολλές φορές να μιλάς για να καταλάβεις τι συμβαίνει”.

Στην ομάδα υπάρχουν και άλλα νέα πρόσωπα, ο Μιγκέλ Τόρες, ο Μπονγκ. Και παράλληλα είναι άλλοι παίκτες οι οποίοι αυτή τη στιγμή παίζουν στα άκρα, όπως ο Σαλίνο και ο Χολέμπας. Αυτός ο ανταγωνισμός σας βοηθάει ή κάνει πιο δύσκολο το έργο σας;

“Ναι, τώρα υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός. Αλλά όσο πιο μεγάλος είναι ο ανταγωνισμός, τόσο μεγαλύτερο είναι το όφελος για την ομάδα. Ο καθένας πρέπει να παλεύει για πάρει τη θέση του στην ομάδα. Και αυτή η διαδικασία θα κάνει καλύτερη την ομάδα.

Είχαμε μία άσχημη εμπειρία απ’ την περσινή χρονιά, όπου υπήρχαν ποδοσφαιριστές που θεωρούσαν ότι ήταν βασικοί στην ομάδα. Και επειδή δεν είχαν ανταγωνισμό, μείωσαν την απόδοσή τους στις προπονήσεις.

Φέτος θα υπάρχουν αγώνες για όλους τους ποδοσφαιριστές. Δεν μπορούμε να πούμε ότι κάποιος παίκτης θα είναι βασικός για όλη τη χρονιά”.

Ο αγώνας της Κυριακής έχει ιδιαιτερότητες, υπό την έννοια πως ο Ατρόμητος είναι ο μοναδικός αντίπαλος που νίκησε πέρυσι τον Ολυμπιακό και μάλιστα μέσα στο γήπεδο Καραϊσκάκη;

“Ήταν η πρώτη μου εμπειρία στο Καραϊσκάκη. Ήμουν στην εξέδρα και είδα το παιχνίδι. Ο Ατρόμητος είναι μία ομάδα η οποία παίζει πάντα καλά. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως έχασαν την 1η θέση στα πλέι οφ στο τελευταίο παιχνίδι στην έδρα τους. Έκαναν μία πολύ καλή μεταγραφή, τον Παπαδόπουλο, ο οποίος θα τους βοηθήσει φέτος.

Είναι μία ομάδα που έχει πολλούς καλούς ποδοσφαιριστές, οι οποίοι σέβονται την τακτική της και βοηθάνε την ομάδα. Καταλαβαίνουν το παιχνίδι που πρέπει να κάνουν. Εμείς θα πρέπει να προσέχουμε την Κυριακή για πολλούς λόγους. Αλλά ένας λόγος παραπάνω είναι ο αντίπαλός μας”.

Κλείνοντας θα θέλατε να πείτε και δύο λόγια προς τον κόσμο του Ολυμπιακού που θα έρθει την Κυριακή στο γήπεδο Καραϊσκάκη, αλλά και με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη του προέδρου της ομάδας στις εγκαταστάσεις του Ρέντη, ο οποίος όπως και όλοι οι φίλοι της περιμένουν τη βελτίωσή της από αγώνα σε αγώνα;

“Και εγώ είμαι ένας επιπλέον φίλαθλος της ομάδας. Και εγώ περιμένω απ’ τον πάγκο να δω βελτίωση. Είμαι σίγουρος πως έτσι όπως δουλεύουν οι ποδοσφαιριστές μου, θα βελτιώσουν την εικόνα τους στον αγώνα. Θέλουμε μία συνέχεια στο παιχνίδι μας. Οι παίκτες είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν. Αυτό είναι μέρος της δουλειάς τους.

Θέλουμε να παίζουμε καλό ποδόσφαιρο. Όταν φτάσουμε στο σημείο που θέλουμε, θα είμαστε ικανοποιημένοι γιατί εκτός απ’ τις νίκες θα παίζουμε και το παιχνίδι που ξέρουμε».

Να μην ξεχάσουμε, όμως, ότι παίζουν και οι αντίπαλοί μας. Δεν παίζουμε μόνοι μας.

Και να θυμάσαι κάτι: θα φθάσουμε στο σημείο εκείνο όπου θα παίζουμε καλά, αλλά πάλι θα συζητάμε για ενδεκάδες και συστήματα. Γιατί είμαστε σε μία πολύ μεγάλη ομάδα όπου πάντα υπάρχει κινητικότητα γύρω της. Αυτό θα μας κάνει να είμαστε σε εγρήγορση όλη τη χρονιά. Και αυτό είναι πάρα πολύ καλό για τον προπονητή.

Εύχομαι να μας προσέχουν και ο πρόεδρος μας, αλλά και οι φίλαθλοι μας όλη τη χρονιά. Και να μας ζητάνε πράγματα όλη τη χρονιά”.