«Γι’αυτό ήρθα στον Ολυμπιακό»!

saviola-goal

Ο Χαβιέρ Σαβιόλα αποκάλυψε το λόγο που επέλεξε να έρθει στον Ολυμπιακό, αποθέωσε τον Κώστα Μήτρογλου και μίλησε για τη σχέση του με τον Λουτσιάνο Φιγκερόα.

Διαβάστε τα σημαντικότερα αποσπάσματα της συνέντευξής του στη «Sportday»:

Πότε προέκυψε το πρώτο ενδιαφέρον από τον Ολυμπιακό: «Είχα πολλές προτάσεις . Από τους Ολυμπιακούς Αγώνες που είχαν γίνει στην Αθήνα. Από τότε ενδιαφέρθηκε ο Ολυμπιακός. Φανταστείτε πόσες επαφές είχαμε κάνει. Πάντα το συζητάω με την οικογένειά μου. Για μένα Ελλάδα σημαίνει τύχη. Από τότε με τους Ολυμπιακούς, μέχρι τώρα που ήρθα σε μία μεγάλη ομάδα όπως είναι ο Ολυμπιακός. Η οικογένειά μου το λέει πάντα ότι μας αρέσει η Ελλάδα».

Γιατί προτίμησε τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι και με ποιους μίλησε: «Είχα προτάσεις από Βραζιλία, Αγγλία, αλλά και τη Ρίβερ. Επέλεξα όμως τον Ολυμπιακό γιατί είναι μία ομάδα που ήταν πάντα εκεί για μένα. Δεν σταμάτησε ποτέ το ενδιαφέρον της. Με σεβάστηκε από την αρχή και δεν σταμάτησε ποτέ αυτό το ενδιαφέρον και ο σεβασμός. Επέμεναν πολύ όλα αυτά τα χρόνια. Πριν έρθω μίλησε με τον Τσόρι, που ήταν κλειδί για να έρθω, διότι μου μίλησε για τον Ολυμπιακό. Είχαμε παίξει μαζί και στην Εθνική, τον ήξερα από τα παλιά. Μίλησα με τον Κάνιο, αλλά και με τον Μίτσελ».

Οι πρώτες του εντυπώσεις από τον Ολυμπιακό: «Είμαστε πολύ καλά για αρχή της χρονιάς. Η ομάδα ξεκίνησε με έναν συγκεκριμένο τρόπο και τώρα είμαστε σε ένα διαφορετικό σημείο. Στο πρωτάθλημα είμαστε πρώτοι, είμαστε καλά και στο Τσάμπιονς Λιγκ, όπου έχουμε βάλει και αρκετά γκολ. Τώρα έχουμε μία δυνατή ομάδα. Υπάρχει εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας στο Τσάμπιονς Λιγκ, γιατί η νίκη επί της Άντερλεχτ μας δίνει μεγάλη αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη για το μέλλον».

Για το ματς με τη Μπενφίκα: «Είναι μία ομάδα που βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση με τη δική μας. Παλεύουμε και οι δύο γιθα να περάσουμε στην επόμενη φάση. Έχω αγωνιστεί στη Μπενφίκα και είναι μία ομάδα που ζητάει πολλά από τους παίκτες, όπως και ο Ολυμπιακός. Έχει μεγάλη πίεση, είμαστε δύο παρόμοιες ομάδες και στο αγωνιστικό κομμάτι και όλα δείχνουν ότι θα παλέψουμε μέχρι το τέλος για μία θέση».

Σχετικά με το τι πρέπει να κάνει ο Ολυμπιακός για να πάρει αποτέλεσμα στη Λισσαβόνα: «Ειδικά στο Τσάμπιονς Λιγκ είναι δύσκολο να πεις πως ακριβώς πρέπει να παίξεις. Είναι όλα τα παιχνίδια δύσκολα, διαφορετικά και δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί σε έναν αγώνα. Εμείς πρέπει να παίξουμε τη μπάλα μας, να κάνουμε το παιχνίδι μας, να μπούμε στο γήπεδο όπως με την Παρί στο πρώτο ημίχρονο, να παίξουμε όπως με την Άντρλεχτ, όπως παίζουμε στα τελευταία ματς για το πρωτάθλημα. Είναι πολύ σημαντικό να μην τους αφήσουμε να κάνουν το παιχνίδι τους, γιατί όταν αφήσουμε τον αντίπαλο να το κάνει, έχουμε προβλήματα. Εμείς πρέπει να κυριαρχήσουμε στο γήπεδο και να κάνουμε το παιχνίδι μας».

Για το αν ήταν τυχερός ο Ολυμπιακός με την Άντερλεχτ ή πήρε ό,τι στερήθηκε με την Παρί: «Εκεί καταλαβαίνεις πόσο δύσκολο είναι το Τσάμπιονς Λιγκ, τι ανταγωνισμός υπάρχει. Κι εμείς με την Παρί μπορούσαμε να είμαστε μπροστά στο σκορ, στο ημίχρονο του αγώνα κι όχι να πάμε στα αποδυτήρια με το 1-1. Στο τέλος αν κάποιος είδε μόνο το τελικό σκορ, δεν μπορούσε να καταλάβει πόσο άδικο ήταν εκείνο το παιχνίδι. Η Άντερλεχτ έκανε πολλές ευκαιρίες, αλλά μάλλον δεν ήταν τόσο αποφασιστική, όσο εμείς στις τελικές μας προσπάθειες. Αυτό είναι και το ωραίο στο Τσάμπιονς Λιγκ. Στο τέλος είναι μία διοργάνωση που παίζε καλύτερα αυτός που αντέχει περισσότερο, που είναι πιο δυνατός. Όποιος αντέχει, θα κρατηθεί και θα κερδίσει. Πιστεύω ότι ήμασταν δίκαια νικητής με την Άντερλεχτ. Χτυπήσαμε τη στιγμή που έπρεπε, ήμασταν δυνατοί και αποφασιστικοί τη στιγμή έπρεπε. Μάλλον εκείνοι δεν ήταν όταν έκαναν τις ευκαιρίες τους».

Αναφορικά με το που μπορεί να φτάσει ο Ολυμπιακός στο Τσάμπιονς Λιγκ και αν μπορεί να γίνει νέα… Μάλαγα: «Δεν ξέρω μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε, είναι δύσκολο να το πει κανείς. Μετά την Παρί είχαμε μία άλλη αίσθηση, τώρα μετά τη μεγάλη νίκη επί της Άντερλεχτ έχουμε διαφορετική. Δεν ξέρεις ποτέ τι μπορεί να συμβεί στο Τσάμπιονς Λιγκ. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να πάμε βήμα-βήμα και το επόμενο είναι να περάσουμε τη φάση των ομίλων. Από εεκί και πέρα, θα δούμε. Την περασμένη χρονιά με τη Μάλαγα κανείς δεν περίμενε ότι θα φτάναμε κοντά στον ημιτελικό. Ήμασταν μία ομάδα που δεν συγκαταλεγόταν στα φαβορί, αλλά πήγαμε μακριά. Στο Τσάμπιονς Λιγκ κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί. Έχω παίξει σε ομάδες που ήταν καλύτερες από τη Μάλαγα και είχαμε αποκλειστεί από νωρίς. Είναι μία διαφορετική διοργάνωση, δεν είναι πρωτάθλημα που έχεις περιθώριο να διορθώσεις τα λάθη σου. Είναι λίγοι οιι αγώνες στους οποίους πρέπει να παίξεις καλά. Μπορούμε να γίνουμε μία έκπληξη όπως η Μάλαγα, αλλά πρέπει πρώτα να περάσουμε τη φάση των ομίλων».

Σχετικά με τη θέση που προτιμάει να αγωνίζεται: «Πίσω από τον επιθετικό, από έναν σέντερ φορ. Έτσι μπορώ να μετέχω και στην κυκλοφορία της μπάλας. Μ’ αρέσει αυτό, αλλά και μετά να φτάνω στην περιοχή, να τη γεμίζουμε. Μου αρέσει να δίνω ασίστ στον επιθετικό».

Για το αν βρίσκεται στο 100% του: «Τώρα νιώθω καλά. Στην αρχή της προετοιμασίας δυσκολεύτηκα λίγο γιατί είχα έρθει ενώ είχε ξεκινήσει το πρόγραμμα η ομάδα. Τώρα είμαι άνετα, δουλεύω πολύ καλά τη φυσική κατάσταση γιατί αυτή η θέση χρειάζεται περισσότερο ρυθμό και τρεξίματα».

Αναφορικά με τον Μήτρογλου: «Μπορεί να φτάσει πολύ ψηλά. Μυρίζεται το γκολ όπως οι μεγάλοι επιθετικοί, έχει την αίσθηση της περιοχής, ξέρει από που μπορεί να έρθει το γκολ, αλλά είναι επίσης ένας επιθετικός που συνεργάζεται πολύ καλά με τους συμπαίκτες του. Θα παίξει το ένα-δύο. Επίσης μπορεί να μπερδεύει την αντίπαλη άμυνα, να μη ξέρει ο αμυντικός τι θα κάνει. Όλοι είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που τον έχουμε κοντά μας, που πάνε πολύ καλά τα πράγματα για τον ίδιο και έτσι βοηθάει και την ομάδα. Και ο ίδιος κι όλοι μας και η ομάδα κερδίζουν από αυτή την περίοδο που ζει ο Μήτρογλου. Θα φτάσει ψηλά, δεν ξέρω πόσο, αλλά θα φτάσει. Πρέπει να κρατήσει την απόδοσή του, να συνεχίσει έτσι κι εμείς να τον ψάχνουμε περισσότερο, τώρα που τον βλέπουμε σε τέτοια κατάσταση. Όταν ο επιθετικός είναι σε τέτοια κατάσταση, πρέπει να τον ψάχνεις».

Για το γεγονός πως θα υπάρχει ανταγωνισμός στο ελληνικό πρωτάθλημα μόνο από τον ΠΑΟΚ: «Αυτή τη στιγμή ο ΠΑΟΚ είναι πιο κοντά στη βαθμολογία και είναι η πιο δυνατή, εκτός από μας, ομάδα στο πρωτάθλημα. Ελπίζω να υπάρξουν κι άλλες ομάδες στο επίπεδο του ΠΑΟΚ, για να υπάρχει και μεγαλύτερος ανταγωνισμός. Ο ΠΑΟΚ έχει μία καλή ομάδα και είναι ο αντίπαλός μας αυτή τη στιγμή»

Για το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό: «Μακάρι να σκοράρω, γιατί αυτοί είναι οι μεγάλοι αγώνες. Αυτοί μένουν στη μνήμη του κόσμου, είναι ιι αγώνες οι οποίοι δείχνουν ποιος είναι ο καλύτερος. Θέλω να νικήσω και να βάλω κι ένα γκολ στον Παναθηναϊκό».

Το αν μιλάει με τον Φιγκερόα: «Εδώ και πολύ καιρό δεν μιλάμε. Είχα καλή σχέση μαζί του όταν ήμασταν στην εθνική, αλλά τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε επαφή. Είναι πολύ καλός άνθρωπος και πάντα του εύχομαι τα καλύτερα».

Τη σχέση του με τη Μίτσελ: «Είναι καλή και η προσωπική μας σχέση και η επαγγελματική. Είναι πολύ σημαντικό σε μία ομάδα να είναι στον ίδιο δρόμο, στην ίδια κατεύθυνση και ο προπονητής και οι παίκτες. Και οι δύο έχουμε τη σκέψη και τη θέληση να πάνε πολύ καλά τα πράγματα στον ολυμπιακό, να μεγαλώσει κι άλλο η ομάδα. Και οι δύο θέλουμε το ίδιο και πιστεύουμε το ίδιο».

Όσο για το πότε σκέφτεται να σταματήσει το ποδόσφαιρο: «Δεν με βλέπω να παίζω για πολλά χρόνια. Γι’ αυτό προσπαθώ να ευχαριστιέμαι αυτό που κάνω τώρα. Αυτά τα είναι τα τελευταία μου χρόνια στο ποδόσφαιρο. Αυτό πρέπει να σκέφτομαι. Δεν θα παίζω στα 37, 38 όπως κάνουν άλλοι ποδοσφαιριστές. Προσπαθώ να ζήσω τη στιγμή. Είμαι καλά, είμαι ευχαριστημένος και πρέπει να το απολαμβάνω αυτό».