Ανοίγει ο δρόμος για την F1 στην ΕΡΤ

Οι “παγωμένες” διαπραγματεύσεις λόγω των διοικητικών εξελίξεων στην ΕΡΤ αναμένεται να ξεπεραστούν τις επόμενες ώρες, κάτι που σημαίνει ότι στη δημόσια τηλεόραση θα κάνουν αγώνα δρόμου για να προλάβουν να μεταδώσουν τον πρώτο αγώνα της χρονιάς στις 17 Μαρτίου.

Η Τετάρτη (13 Μαρτίου) είναι η πιο καθοριστική ημέρα για την εξέλιξη στην υπόθεση, καθώς για τότε είναι προγραμματισμένο το διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ, το οποίο είχε πάρει συνεχόμενες αναβολές λόγω της παραίτησης του διευθύνοντος συμβούλου Νίκου Σίμου.

Η παραγωγή και τα αυστηρά τηλεοπτικά στάνταρ

Η συμφωνία της ΕΡΤ για τη μετάδοση των αγώνων της F1 αναμένεται να έχει διάρκεια δύο ετών. Αν η συμφωνία πάρει “σάρκα και οστά” στο ΔΣ της ΕΡΤ (13/3) τότε οι άνθρωποι της κρατικής τηλεόρασης με επικεφαλής τον διευθυντή αθλητικών προγραμμάτων Βαγγέλη Ιωάννου, πρέπει να κάνουν αγώνα δρόμου προκειμένου να βγει η παραγωγή στον “αέρα”. Οι διοργανωτές οι οποίοι χειρίζονται τις τηλεοπτικές παράγωγες της F1 έχουν υψηλά στάνταρ μετάδοσης, τα οποία συγκρίνονται με αυτά των ποδοσφαιρικών ματς του Τσάμπιονς Λιγκ. Η ΕΡΤ πρέπει να αποφασίσει σε ελάχιστο χρόνο, πλέον, για την οργάνωση παραγωγής, τους δημοσιογράφους οι οποίοι θα την στελεχώσουν, αλλά κυρίως τους σχολιαστές των αγώνων. Για το συγκεκριμένο σπορ χρειάζονται ειδικές γνώσεις και οι δημοσιογράφοι – σχολιαστές πρέπει να γνωρίζουν άψογα το αντικείμενο.

Το σίγουρο είναι ότι στο ΔΣ της ΕΡΤ θα υπάρξουν φωνές οι οποίες θα επικαλεστούν την οικονομική κατάσταση της χώρας, όμως, φαίνεται ότι η απόφαση έχει ληφθεί με τη σύμφωνη γνώμη και των πολιτικών προϊσταμένων της δημόσιας τηλεόρασης.

Οι όροι της συμφωνίας

Ο προϋπολογισμός για τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων της F1, ανέρχεται σε 2.850.000 ευρώ ενώ η συμφωνία αναμένεται να επιτευχθεί μέσω διαφημιστικής εταιρείας (Asset Oglive).

Οι νέες περικοπές στο μπάτζετ της ΕΡΤ και ο χρόνος που επιδίωξε να κερδίσει η δημόσια τηλεόραση για να διαλευκάνει τις προθέσεις της εταιρείας που είχε τα δικαιώματα, ήταν οι βασικοί λόγοι που “φρέναρε” για μεγάλο χρονικό διάστημα το deal.

Η πρόταση στην ΕΡΤ

Η πρόταση στην ΕΡΤ έγινε μέσω της διαφημιστικής εταιρείας ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το προτεινόμενο τίμημα ανέρχεται σε 2.850.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ. Το μεγαλύτερο μέρος από αυτά τα χρήματα (2.600.000 ευρώ) είναι σε διαφημιστικό χρόνο της εταιρείας, ενώ τα 250.000 ευρώ σε μετρητά.

Η διαφημιστική εταιρεία θα απορροφήσει το διαφημιστικό της χρόνο σε 3 έτη, δηλαδή το τρέχον, το 2014 και το 2015. Στην περίπτωση που δεν το πράξει εντός της προτεινόμενης 3ετίας δεν θα υπάρχει άλλη υποχρέωση από πλευράς της ΕΡΤ.

Διαβάστε Περισσότερα : Contra.gr