Το «θα παίξουμε ως Ολυμπιακός» του Μαρτινς, το βίντεο, ο σχηματισμός και ο Βαλμπουενά…

Ο Πέδρο Μαρτίνς και οι συνεργάτες του δεν άλλαξαν συνήθειες λόγω της πανδημίας. Από την πρώτη ημέρα που επετράπησαν οι ομαδικές προπονήσεις επικέντρωσαν την προσοχή τους (και των παικτών τους) σε έναν στόχο: Στο… επόμενο παιχνίδι. Και μόνο σε αυτό. Με βασικό άξονα το σύνολο να είναι 100% έτοιμο αγωνιστικά και πνευματικά, για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις.

Αυτή τη φορά το «επόμενο» παιχνίδι είναι αυτό με τον ΠΑΟΚ. Στην Τούμπα. Το σημαντικότερο της σειράς των αγώνων που έχει να δώσει η ομάδα του Πειραιά στα Play Off. Ένα ματς ειδικών συνθηκών. Τα πρώτο επίσημο από τις 12 Μαρτίου. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ρυθμό, την ετοιμότητα, τις αντοχές που θα έχουν οι ομάδες.

Ο Μαρτίνς δούλεψε πολύ προσεκτικά όλο αυτό το διάστημα την ομάδα του. Επένδυσε περισσότερο στον τρόπο παιχνιδιού του Ολυμπιακού. Επέμεινε ότι οι Ερυθρόλευκοι δεν έχουν καμία ανάγκη να προσαρμόσουν το παιχνίδι τους σε αυτό του αντιπάλου. Αλλά πρέπει οι ίδιοι να επιβάλλουν τους κανόνες του παιχνιδιού. Και αυτό θα προσπαθήσουν να κάνουν. Δείχνοντας, πάντα, σεβασμό στα ατού του αντιπάλου.

Στην ανάλυση μέσω βίντεο του τρόπου που αγωνίζεται ο ΠΑΟΚ, ο Μαρτίνς επέμεινε και σε κάποια σημαντικά σημεία της προπονητικής φιλοσοφίας του Αμπελ Φερέιρα, αλλά και (κυρίως) στον τρόπο που αγωνίζονται οι ποδοσφαιριστές του Δικεφάλου. Ανέλυσε ενδελεχώς την αμυντική και επιθετική προσέγγιση του ΠΑΟΚ. Και εξήγησε πώς ο Ολυμπιακός πρέπει να αντιμετωπίσει τον αντίπαλό του.

Στην ομιλία του προς τους ποδοσφαιριστές του ο ζήτησε την κατοχή της μπάλας. Ζήτησε να πάρει ο Ολυμπιακός τα ηνία του αγώνα και να καθορίσει τον ρυθμό του. Ζήτησε υπομονή. Μια λέξη πολύ σημαντική, στην επιστροφή στη δράση. Αλλά και αποφυγή λαθών. «Εάν έχουμε την κατοχή, κυκλοφορούμε σωστά και γρήγορα την μπάλα και περιορίσουμε τα λάθη μας, θα νικήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά στους ποδοσφαιριστές του.

Επαναλαμβάνοντας σε αυστηρό τόνο, ότι «εμείς θα πάμε στην έδρα του ΠΑΟΚ να κάνουμε το παιχνίδι μας. Να παίξουμε ως Ολυμπιακός. Θα κάνουμε αυτό που ξέρουμε και θα διατηρήσουμε την ταυτότητα που μας χαρακτηρίζει σε όλη την πορεία μας».

Οσο για την 11άδα; Εδώ και μέρες το 4-3-3 έχει «κλειδώσει» ως σχηματισμός, με την 5άδα της άμυνας να μην αλλάζει: Σα, Ομάρ, Σεμέδο, Μπα, Τσιμίκας. Ο Μαρτίνς επενδύει πολλά στη δύναμη και την ποιότητα της τριάδας Γκιγιέρμε, Καμαρά, Μπουχαλάκη στη μεσαία γραμμή. Αλλά και στην επιθετική ικανότητα των Βαλμπουενά, Μασούρα, Ελ Αραμπί. Μάλιστα, ο σχηματισμός θεωρήθηκε «μπετόν» ακόμη και όταν ο Γάλλος «στρατηγός» ένιωσε ενοχλήσεις και κάποιοι φοβήθηκαν ότι δεν θα παίξει. Εάν αυτό το σενάρια επιβεβαιωνόταν, ο Μαρτίνς είχε δείξει ότι θα έβαζε το άλλο του δεκάρι στο αριστερό άκρο: Τον Φορτούνη. Την πρώτη αλλαγή που αναμένεται να κάνει ο Πορτογάλος στην Τούμπα. Την πρώτη από τις 5 που μπορεί να κάνει…