FIFA Rankings: Το θρίλερ με Ελλάδα, Βοσνία, Φινλανδία για το 3ο γκρουπ δυναμικότητας

Το gazzetta.gr αναλύει ακριβώς τους βαθμούς που μπορεί να πάρει ή να χάσει η κάθε χώρα στα τελευταία ματς του Nations League που θα κρίνει ποιες θα βρεθούν στο 3ο γκρουπ δυναμικότητας για τα προκριματικά του Μουντιάλ.

Δείτε την εκπομπή μας :

Είναι και η πρώτη θέση του ομίλου φυσικά. Μία πρώτη θέση η οποία όχι μόνο θα μας ανεβάσει κατηγορία στο Nations League (από την League C θα ανέβουμε στην League B), αλλά υπό προϋποθέσεις μπορεί να μας ανοίξει ένα μικρό παράθυρο για πρόκριση στο Μουντιάλ του Κατάρ.

Είναι όμως και η κλήρωση της 7ης Δεκεμβρίου στην Ζυρίχη της Ελβετίας. Η κλήρωση για τους προκριματικούς ομίλους του Μουντιάλ 2022! Ο βασικός στόχος της Εθνικής μας δηλαδή. Η προσπάθεια για πρόκριση στο Κατάρ. Ενας δύσκολος στόχος, αλλά αυτόν είχε θέσει ο Τζον Φαν’τ Σχιπ στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου ως προπονητής της Εθνικής.

Η Ελλάδα μετά τα αποτελέσματα των φιλικών και της 5ης αγωνιστικής του Nations League έπεσε στο 4ο γκρουπ δυναμικότητας! Οπερ σημαίνει ότι στην κλήρωση της 7ης Δεκεμβρίου θα κληρωθεί με τρεις ισχυρότερες χώρες στο Ranking της FIFA. Θυμίζουμε πως οι 55 χώρες της UEFA θα χωριστούν σε 10 ομίλους εκ των οποίων θα προκριθούν απευθείας στο Μουντιάλ ΜΟΝΟ οι πρώτοι από κάθε όμιλο. Ολοι οι 2οι των ομίλων (10 το συνολο δηλαδή) συν οι 2 καλύτεροι από το Nations League (κι αυτός είναι ακόμα ένας λόγος για να νικήσουμε την Τετάρτη το βράδυ την Σλοβενία) θα μπουν σε διαδικασία play off για να προκύψουν οι άλλες 3 χώρες που θα ταξιδέψουν στο Κατάρ.

Τζον Φαν’τ Σχιπ: «Η πίεση θα μας κάνει καλό για να πάρουμε την πρωτιά»
Η Ελλάδα λοιπόν από 30η (πάντα σε ότι έχει να κάνει ΜΟΝΟ με τις ευρωπαϊκές χώρες στο FIFA Ranking) έπεσε 31η (και από 54η στην 55η θέση στο συνολικό ranking). Κι αυτό έγινε παρά το γεγονός ότι η Εθνική νίκησε και την Κύπρο και την Μολδαβία. Οι Φινλανδοί ήταν έξι βαθμούς πίσω μας κι όμως όχι μόνο πέρασε εμάς αλλά πέρασε και τους Βόσνιους οι οποίοι κινδυνεύουν σοβαρά να πέσουν στο 4ο γκρουπ δυναμικότητας!

Πάμε να δούμε πως υπήρξαν αυτές οι αλλαγές μετά τα δύο ματς που έγιναν και περιμένοντας το τελευταίο στο Nations League.

Πριν τα ματς τα FIFA Rankings είχαν ως εξής:

29η Βοσνία 1424
30η Ελλάδα 1408
31η Φινλανδία 1402
Πάμε να δούμε τώρα τι άλλαξε στα δύο ματς που έγιναν

Ελλάδα-Κύπρος 2-1 (η Ελλάδα πήρε 3,3 βαθμούς)
Μολδαβία-Ελλάδα 0-2 (η Ελλάδα πήρε 2,2 βαθμούς)
Ετσι οι 1408 βαθμοί έγιναν 1413 για την Ελλάδα

Βοσνία-Ιράν 0-2 (η Βοσνία έχασε 4,4 βαθμούς)
Ολλανδία-Βοσνία 3-1 (η Βοσνία έχασε 5,1 βαθμούς)
Ετσι οι 1424 βαθμοί της Βοσνίας έγιναν 1415

Γαλλία-Φινλανδία 0-2 (η Φινλανδία πήρε 7,9 βαθμούς)
Βουλγαρία-Φινλανδία 1-2 (η Φινλανδία πήρε 6,9 βαθμούς)
Ετσι οι 1402 βαθμοί της Φινλανδίας έγιναν 1417

Πως είναι η κατάσταση πριν την τελευταία αγωνιστική

29η Φινλανδία 1417 βαθμοί
30η Βοσνία 1415 βαθμοί
31η Ελλάδα 1413 βαθμοί
ΤΙ ΒΑΘΜΟΥΣ ΔΙΝΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ
Πάμε να δούμε τι βαθμούς δίνουν τα τρία ματς που θα μας απασχολούν το βράδυ της Τετάρτης. To Eλλάδα-Βοσνία, το Ουαλία-Φινλανδία και το Βοσνία-Ιταλία για να μπορούμε να κάνουμε τους υπολογισμούς.

Ελλάδα-Σλοβενία
Με νίκη παίρνουμε 7,1 βαθμούς
Με ισοπαλία χάνουμε 0,4 βαθμούς
Με ήττα χάνουμε 7,9 βαθμούς
Βοσνία-Ιταλία
Με νίκη οι Βόσνιοι παίρνουν 10,2 βαθμούς
Με ισοπαλία παίρνουν 2,7 βαθμούς
Με ήττα χάνουν 4,8 βαθμούς
Ουαλία-Φινλανδία
Με νίκη οι Φινλανδοί παίρνουν 9,8 βαθμούς
Με ισοπαλία παίρνουν 2,3 βαθμούς
Με ήττα χάνουν 5,2 βαθμούς
Εάν χάσουμε είναι προφανές πως ό,τι και να γίνει στα άλλα ματς θα παραμείνουμε στο 4ο γκρουπ δυναμικότητας και ταυτόχρονα θα χάσουμε και την πρωτιά στον όμιλο.

Με ισοπαλία ναι μεν χάνουμε την πρωτιά στον όμιλο αλλά εάν χάσουν οι Βόσνιοι τότε θα ανέβουμε στο 3ο γκρουπ δυναμικότητας.

Εάν νικήσουμε ουσιαστικά θα ψάχνουμε μία γκέλα. Είτε της Βοσνίας είτε της Ουαλίας. Εστω και μια ισοπαλία θα μας αρκεί για να ανέβουμε τελικά στο 3ο γκρουπ δυναμικότητας για την κλήρωση της 7ης Δεκεμβρίου.

ΓΙΑΤΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΦΙΝΛΑΝΔΟΙ ΚΑΙ ΒΟΣΝΙΟΙ
Η FIFA από τις 16 Αυγούστου του 2018 χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο μαθηματικό μοντέλο (SUM όπως το ονόμασε) για να βγαίνουν τα FIFA Rankings. Ετσι μπορούν να προστεθούν βαθμοί αλλά και να αφαιρεθούν ανάλογα με τα αποτελέσματα. Το πόσοι βαθμοί θα προστεθούν/αφαιρεθούν έχει να κάνει με την βαρύτητα του αγώνα (φιλικό, επίσημο, play offs, τελικά διοργάνωσης) αλλά και με το πόσο ισχυρός είναι ο εκάστοτε αντίπαλος.

Γι’ αυτό και η Φινλανδία κανόνισε φιλικό με την Γαλλία (την ίδια ώρα που εμείς παίζαμε με την Κύπρο). Εβλεπε από το καλοκαίρι ότι για να κάνει μια υπέρβαση στο Ranking δεν θα της έφτανε μόνο μια καλή πορεία στο Nations League αλλά και κάποια ισχυρά φιλικά. Γι’ αυτό έπαιξε και με την Πολωνία και τώρα με την Γαλλία. Ειναι ένα ρίσκο που οι Φινλανδοί το πήραν και τους βγήκε. Γιατί εάν έχαναν από τους Γάλλους θα έχασαν και λίγους βαθμούς (με δεδομένο ότι θα γνώριζαν την ήττα από μία χώρα που ειναι υψηλά στο ranking).

Μάλιστα, αρκετές ομοσπονδίες (δεν γνωρίζω εάν το έχει κάνει και η Φινλανδία) έχουν προσλάβει ειδικούς στο συγκεκριμένο κομμάτι οι οποίοι συμβουλεύουν ποιες χώρες θα ήταν ιδανικές για να κλείσουν φιλικούς αγώνες έτσι ώστε να ανέβουν στο FIFA Ranking. Ψιλά γράμματα για εμάς που για το ματς με την Σλοβενία δεν γνωρίζαμε σε ποιο γήπεδο θα γίνει…΄
Πηγή Gazzetta.gr