Τσίπρας: Δύσκολη συμφωνία, αλλά το Grexit είναι παρελθόν (video)

Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για τη χαμένη μας εθνική κυριαρχία, είπε ο πρωθυπουργός σε δήλωσή του μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.

7744e22c3c54d371aa083cc14b8f108e_L

«Αποτρέψαμε την επιδίωξη για μεταφορά δημόσιας περιουσίας στο εξωτερικό, αποτρέψαμε το σχέδιο για τραπεζική ασφυξία, σχέδιο που είχε σχεδιαστεί στην εντέλεια», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την κατάληξη των πολύωρων διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες.

«Καταφέραμε σε αυτή τη σκληρή μάχη να κερδίσουμε την αναδιάρθρωση του χρέους και μια χρηματοδότηση για το μεσοπρόθεσμο διάστημα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Η απόφαση κρατάει την Ελλάδα σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής ευστάθειας, δίνει δυνατότητες ανάκαμψης», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι «ξέραμε απο πριν ότι θα είναι μια συμφωνία που η υλοποίησή της θα είναι δύσκολη».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι «τα μέτρα που περιλαμβάνει η συμφωνία … θα δημιουργήσουν υφεσιακές τάσεις», αλλά τόνισε ότι υπάρχει αντιστάθμισμα από το αναπτυξιακό πακέτο, ενώ η αναδιάρθρωση του χρέους δίνει το μήνυμα ότι η όποια συζήτηση για Grexit αποτελεί παρελθόν.

Αναλυτικά δήλωση του πρωθυπουργού:

Δώσαμε μια σκληρή μάχη έξι μήνες τώρα και μέχρι τέλους παλέψαμε να διεκδικήσουμε ό,τι καλύτερο, μια συμφωνία που θα επιτρέπει στη χώρα να σταθεί στα πόδια της. Βρεθήκαμε μπροστά σε σκληρές αποφάσεις. Πήραμε δύσκολες αποφάσεις για να αποτρέψουμε την υλοποίηση ακραίων επιδιώξεων των πιο συντηρητικών κύκλων στην Ευρώπη.

Αποτρέψαμε σχέδιο για μεταφορά περιουσίας του Δημοσίου σε ταμείο στο εξωτερικό, αποτρέψαμε σχέδιο για κατάρρευση τραπεζικού συστήματος που είχε σχεδιαστεί στην εντέλεια και είχε αρχίσει να υλοποιείται και καταφέραμε να κερδίσουμε αναδιάρθρωση χρέους και μια βέβαιη χρηματοδότηση για την επόμενη τριετία.

Ξέραμε ότι δεν ήταν εύκολο, έχουμε αφήσει όμως μια σημαντική παρακαταθήκη.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αγωνίζεται και εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για να κερδίσουμε τη χαμένη μας εθνική κυριαρχία.

H απόφαση κρατέι την Ελλάδα σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής ευστάθειας, δίνει δυνατότητες ανάκαμψης, νωρίτερα όμως γνωρίζαμε από πριν ότι θα είναι μια συμφωνία που η υλοποίησή της θα είναι δύσκολη.

Τα μέτρα θα δημιουργήσουν αναπόφευκτα υφεσιακές τάσεις. Έχω όμως την εντύπωση ότι η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, το αναπτυξιακό πακέτο και η αναδιάρθρωση του χρέους θα δημιουργήσουν την αίσθηση στις αγορές ότι το Grexit είναι παρελθόν.

Ταυτόχρονα πιστεύω ότι η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού θα στηρίξει την προσπάθεια.

Δώσαμε την μάχη μέχρι τέλους, έξι μήνες διαπραγματευόμαστε σκληρά.

Τέλος, θέλω να δώσω μια υπόσχεση: Όσα σκληρά παλεύαμε έξω στην Ευρώπη, τόσο σκληρά πρέπει να παλέψουμε για να τελειώσουμε με τα κατεστημένα εντός, και την ολιγαρχία που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για το σημείο που φτάσαμε.

Αυτή είναι η υπόσχεση για τη νέα προσπάθεια που ξεκινάει από αύριο.

Δείτε το βίντεο:

Share and Enjoy !

0Shares
0 0