Έτσι σχεδιάζει να σώσει η NASA τη Γη από πιθανή πρόσκρουση με αστεροειδή [Video]

Έτσι σχεδιάζει να σώσει η NASA τη Γη από πιθανή πρόσκρουση με αστεροειδή [Video]

Το σενάριο της πιθανής σύγκρουσης της Γης με κάποιον αστεροειδή έχει χρησιμοποιηθεί πολλάκις στον κινηματογράφο και στην τέχνη γενικότερα, αλλά οι επιστήμονες μας καθησυχάζουν πάντοτε ότι η περίπτωση αυτή είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβεί. Παρόλα αυτά, η NASA συνεργάζεται με διάφορες υπηρεσίες σε παγκόσμιο επίπεδο για την ανάπτυξη ενός συστήματος που θα μπορούσε να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Οι προτάσεις που εξετάζονται είναι πολλές, αλλά ήδη έχει αποφασιστεί να πραγματοποιηθεί δοκιμή για το DART (Double Asteroid Redirection Test), το οποίο αφορά την αποστολή ενός ειδικού διαστημικού σκάφους με μέγεθος όσο ένα ψυγείο που θα προσκρούσει επάνω στον αστεροειδή για να τον εκτρέψει από την πορεία του. Ο στόχος θα είναι το σύστημα Δίδυμος Α (μέγεθος 780m) – Δίδυμος Β (μέγεθος 160m) και το σκάφος θα πέσει επάνω στον Δίδυμο Β με ταχύτητα 9 φορές μεγαλύτερη από αυτήν μιας σφαίρας. Η εκτόξευση του σκάφους θα γίνει το 2020 και η συνάντηση με τον Δίδυμο Β υπολογίζεται ότι θα γίνει το 2024.

Μπορεί να φαίνονται μικρά τα μεγέθη, ειδικά του σκάφους πρόσκρουσης, αλλά με δεδομένο ότι η συνάντηση θα γίνει σε αρκετά μακρινή απόσταση αρκεί μια ελάχιστη διαταραχή για να μεταβληθεί σημαντικά η τροχιά τους.

[NASA]

Share and Enjoy !

0Shares
0 0